7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Bernardinų bažnyčios choras „Langas“ – tarp geriausių Lietuvos chorų

Lietuvos chorų konkursas

Rita Meškauskaitė
Nr. 35 (1229), 2017-10-27
Muzika
Choras „Langas“ Šv. Kotrynos bažnyčioje
Choras „Langas“ Šv. Kotrynos bažnyčioje

Kas ketveri metai Lietuvos muzikos padangę nuspalvina vienas svarbiausių įvykių – mėgėjų chorų konkursas, kaip įžanga į kitais metais vyksiančią Dainų šventę. Konkursas organizuojamas dviem etapais – I turas rengiamas pavasarį geriausios akustikos regionų salėse, jame dalyvavo 111 chorų. Į spalio 14–15 d. Vilniuje, Šv. Kotrynos bažnyčioje, vykusį II turą pateko 38 chorai, tarp jų 3 bažnytiniai: Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčios choras „Ave verum“, Kauno Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčios choras ir Vilniaus Bernardinų bažnyčios choras „Langas“.

 

Kaip rašo konkurso apžvalgą interneto tinklalapyje choras.lt pateikęs Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius Viktoras Masevičius, „Vilniaus Bernardinų bažnyčios choras ,,Langas“ (vad. Rita Kraucevičiūtė), įkurtas 1990 m. – labai kūrybingas kolektyvas, atviras ieškojimams ir atradimams, turintis gražų minkštą vokalą (ypač užburiantys sopranai), paslaptingą sakralinę aurą ir filosofinę prieigą prie giedamo ar dainuojamo kūrinio. Konkurse choras dainavo mintinai, vadovė rinkosi gilius, įprasmintus kūrinius. Pasirodymą pabaigęs Donato Zakaro kūriniu ,,O kai sauliūtė tekėjo“, choras buvo palydėtas ,,bravo!“ šūksniais. Už geriausią šios dainos atlikimą ,,Langui“ skirtas specialusis prizas.“

 

Po konkurso kolektyvo vadovė sulaukė daugybės puikių atsiliepimų, chorvedžiai, dainininkai, kompozitoriai choro pasirodymą apibūdino kaip „stiprų išgyvenimą“, „neįtikėtiną pasirodymą...“, išsiskiriantį „dvasios jėga...“, kur „kiekvienas choristas spinduliavo Malonę...“, arba – „tai choras, kuris ne konkuravo, o siuntė savo labai aiškią žinią“.

 

Daugiausia – 97,7 balus surinko, I vietą ir Grand Prix laimėjo mišrus Mokytojų namų choras „Bel Canto“ (vadovas Egidijus Kaveckas), II vietą pasidalino Kauno technologijos universiteto choras „Jaunystė“ (vadovė D. Beinarytė) ir Kauno sveikatos mokslų universiteto choras „Neris“ (vadovas T. Lapinskas), surinkę po 97,3 balus, III vietą užėmė Kauno kultūros centro choras „Kamertonas“ (96,0 balai, vadovas K. Jakeliūnas). Choras „Langas“ surinko 95,3 balo ir liko IV vietoje, bet džiaugiasi net dviem specialiaisiais prizais: už geriausiai atliktą privalomąjį kūrinį – D. Zakaro išplėtotą dzūkų krašto dainą „O kai sauliūtė tekėjo“ – taip pat už įtaigiausiai atliktą sakralinę programą.

 

Nuostabu, jog choras „Langas“, kuris daugiausia gieda sakralinę muziką, ir vėl pateko tarp geriausiųjų Lietuvos chorų. Tai pasiekta tik didžiulėmis choristų ir vadovės, taip pat chormeisterių Eglės Ignatavičienės, Gabrieliaus Gaidamavičiaus ir vokalo pedagogės Vidos Kikėlienės pastangomis. Taigi, R. Kraucevičiūtė sako: „Man daug svarbiau ne pelnyti tašką, o sujaudinti klausytoją. Kai choras turi nuolat atlikti savo pareigą bažnyčiai, giedoti per didžiąsias šventes, kas antrą sekmadienį mišiose, o šalia dar ruoštis konkursui, būna daug įtampos. Džiugu, kad mums ir vėl pavyko įrodyti, jog ne veltui 2014 m. pelnėme „Aukso paukštę“, o šių metų birželį – antrą vietą tarptautiniame chorų konkurse Mogiliove (Baltarusija), nusileidę tik Sankt Peterburgo konservatorijos chorui.“ Beje, šiame konkurse R. Kraucevičiūtė pelnė ir specialųjį prizą kaip geriausia dirigentė.

 

Choro planuose – jau netrukus, lapkričio 24 d. Bernardinų bažnyčioje vyksiantis vadovės R. Kraucevičiūtės jubiliejinis koncertas. Jam bus rengiamasi taip pat atsakingai, nes pasiklausyti ateis žmonės, vertinantys sakralinę muziką ir jautrų giedojimą. Programoje – Ola Gjeilo, Vaclovo Augustino, Algirdo Martinaičio, Donato Zakaro, Sergejaus Rachmaninovo ir šiuolaikinės ukrainiečių kompozitorės Tatjanos Jašvili kūriniai. Koncerto pradžia – 19 val. Maloniai kviečiame.

Choras „Langas“ Šv. Kotrynos bažnyčioje
Choras „Langas“ Šv. Kotrynos bažnyčioje