7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ir vasara – darbų metas

Kintų muzikos festivalio kompozitorių dirbtuvėse pabuvojus

Jonė Fridmanaitė
Nr. 28 (1222), 2017-09-08
Muzika
Po koncerto Rusnės bažnyčioje. Autorės nuotr.
Po koncerto Rusnės bažnyčioje. Autorės nuotr.

Šeštus metus vykstančio Kintų muzikos festivalio (meno vadovas Gediminas Gelgotas) direktorės Audros Juodeškienės ir Briuselio bei Mastrichto konservatorijų profesoriaus, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos kviestinio dėstytojo Vykinto Baltako iniciatyva trečią liepos savaitę Kintuose surengta pirmoji jaunų kūrybingų žmonių rezidencija. Jos tema – „Gamtos refleksijos muzikoje, pristatant žemyninį Kuršių marių krantą“. Prie Kuršių marių prigludusiuose, tuštėjančiuose Kintuose dar likę išsilavinusių žmonių, Lietuvos ir šio krašto patriotų, kurie supranta, jog efektyviausiai bendruomenę gali suburti menas, parodyti, kad pasaulyje išsibarstantys lietuviai randa gimtinėje erdvę, kurioje gali  įprasminti savo idėjas. Prasmingi edukaciniai projektai paakina vietos jaunuomenę, bendruomenei suteikia naujų emocinių įspūdžių, iš įvairių kraštų atklydusiems turistams parodo kūrybingą Lietuvą.

 

A. Juodeškienė ir jos šeima – visi pasinėrę į muzikinio gyvenimo vyksmą, – kartu su seniūnija, liuteronų bažnyčios, sociokultūros židinių veiklų organizatoriais siekia atgaivinti Kintų miestelį. V. Baltako siekis – jauniems muzikams suteikti galimybių pajusti kompozitorių ir atlikėjų bendradarbiavimo esmę bei pozityvų rezultatą, kad kuriantieji patirtų eksperimentavimo laisvę, savo kūrybinės potencijos, gebėjimo organizuotai dirbti galimybes. Savaitę kompozitoriai iš Graikijos, Didžiosios Britanijos, Olandijos, Lietuvos nevaržomai galėjo eksperimentuoti, dirbti su atlikėjais, atvykusiu ansambliu „Synaesthesis“ ir parengtus kūrinius išgirsti. Trumpai tariant, pajusti kūrinio gimimo procesą nuo idėjos iki jos realizavimo klausytojų auditorijoje.

 

Rezidencijos savaitė prabėgo kūrybingai, organizuotai, bet be akademinei erdvei būdingos įtampos. Diskusijos, kritinės minties raiška gražios gamtos ir labai dėmesingų rezidencijos organizatorių dėka žavėjo ugdoma kūrėjų tolerancijos jausena. V. Baltakas džiaugėsi susirinkusiais įdomiais, labai skirtingais kūrėjais. Tai kompoziciją studijuojantis Willis Aretsas (Nyderlandai), šiemet Lietuvoje magistro studijas baigęs Benas Lunnas (Didžioji Britanija), Giannis Montesantos ir Chrisas Kavouras (Graikija), Jūra Elena Šedytė, muziką kuriantis puikus pianistas Rytis Juškaitis, taip pat naujos, šiuolaikinės muzikos atlikėjams skirtos LMTA programos studentai. Jie turėjo galimybę egzaminui parengtus kūrinius pateikti klausytojams, pajusti savo studijų  prasmingumą. Dirbdamas su kompozitoriais V. Baltakas siekė pažinti jaunus kūrėjus, suvokti, kaip jie supranta problematiką, kaip mokosi pagrįsti savo ketinimus ir kaip renkasi jų sprendimus. Taip formuojasi savitas kiekvieno kompozitoriaus veidas.

 

Darbas rezidencijoje reikšmingas neformalia aplinka. „Pamatai įdomius, savitą kūrėjo veidą beformuojančius žmones. Aišku, Juodeškų namų aura ypatinga. Fantastiška! Rezidencija rodo, kad Lietuvoje jau matyti sektinų privačių iniciatyvų, mecenatystės pradmenų. Ypač reikia įvertinti, kad A. Juodeškienė pasuko ne lengviausiu keliu: miestelio visuomenei ji pristato sunkiausiai suvokiamą – aktualią, intelektualią muziką, eksperimentus, naujas raiškos paieškas“, – sakė V. Baltakas. 

 

Rezidencijos darbo metu įvyko trys koncertai. Liepos 19 d. Juodkrantės bažnytėlėje susirinkusiems vasarotojams pristatyta LMTA šiuolaikinės muzikos programos studentų Dominyko Besakirsko (perkusija) ir Dominyko Norkūno (gitara) programa. Skambėjo Helmuto Lachenmanno, Therry de Mey’aus, Steve’o Reicho, Jenso Peterio Ostendorfo kompozicijos bei autorinės improvizacijos.  Liepos 22 d. Kintų daugiafunkciniame centre atlikėjai kartu su ansambliu „Synaesthesis“ atliko Karlheinzo Stockhauseno ir dirbtuvių dalyvių kūrinius. Liepos 23 d. seniausioje Rusnės salos liuteronų bažnyčioje skambėjo rezidencijos studentų, V. Baltako bei kitų autorių kompozicijos.

 

„Norime, kad Kintai taptų nuolatine menininkų iš Lietuvos ir pasaulio rezidencija. Todėl šiemet praplėtėme festivalio programą kūrybinėmis dirbtuvėmis. Tikimės, kad kartą apsilankę muzikai jau patys ieškos galimybių patekti į Kintus. Pažintis su Pamario kraštu pasaulio menininkams atveria Lietuvą. Tikimės, kad ir kompozitoriams buvimas čia suteiks impulsų kūrybai“, – sakė A. Juodeškienė.

 

Kintų muzikos festivalis ir kompozitorių dirbtuvės šiemet įprasmina ir istorinę atmintį – mini Reformacijos 500-ąsias metines.

Po koncerto Rusnės bažnyčioje. Autorės nuotr.
Po koncerto Rusnės bažnyčioje. Autorės nuotr.
Audra Juodeškienė sveikina po koncerto Rusnės bažnyčioje. Autorės nuotr.
Audra Juodeškienė sveikina po koncerto Rusnės bažnyčioje. Autorės nuotr.
Kompozitorių dirbtuvių dalyviai su vadovu Vykintu Baltaku (trečias iš kairės). Autorės nuotr.
Kompozitorių dirbtuvių dalyviai su vadovu Vykintu Baltaku (trečias iš kairės). Autorės nuotr.