7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kvapą gniaužiantis Rudolfo Buchbinderio rečitalis

VF inf.
Nr. 23 (1217), 2017-06-09
Muzika Anonsai
 Rudolf Buchbinder. VF nuotr.
Rudolf Buchbinder. VF nuotr.

Viena Vilniaus festivalio tradicijų – ypatingas klasikinės muzikos rečitalis. Šiųmečio festivalio rečitalis paliks neišdildomą įspūdį. Birželio 15 d. Filharmonijoje sulauksime legendinio austrų pianisto Rudolfo Buchbinderio! Jo kūrybinis kelias tęsiasi jau 50 metų, o diskografijoje – per 100 kompaktinių plokštelių, daugelis jų įvertintos reikšmingais prizais. R. Buchbinderiui ypač artima Ludwigo van Beethoveno muzika, jis net parašė knygą „Mano Beethovenas – gyvenimas su meistru“. Beethovenas ir jo „Appassionata“ turėtų tapti ir Vilniaus festivalio koncerto ašimi, neatsitiktinai rečitalis pavadintas „Appassionata“ pagal Rudolfą Buchbinderį“.

 

Be jau minėtos knygos, Rudolfas Buchbinderis yra išleidęs ir autobiografinę „Da Capo“, kurioje aprašė savo artistinę patirtį. O ji išties įspūdinga ir tebekaupiama. Šį koncertinį sezoną 70-metį švenčiantis atlikėjas pasirodo tokiose salėse kaip Niujorko „Carnegie Hall“, Tokijo „Suntory Hall“, Vienos „Musikverein“, Berlyno filharmonija; gastroliuoja su „Staatskapelle Dresden“ ir „Berliner Philharmoniker“ diriguojant Christianui Thielemannui ar „Wiener Philharmoniker“ diriguojant Zubinui Mehtai bei Franzui Welser-Möstui. Dirigento M. Jansono kvietimu R. Buchbinderis yra Bavarijos radijo simfoninio orkestro reziduojantis solistas. Artimi ryšiai sieja pianistą su „Wiener Philharmoniker“ orkestru, kuris 2016 m. paskelbė jį garbės nariu.

 

R. Buchbinderio repertuare – kūriniai nuo Bacho iki šiuolaikinės muzikos. Pažymėtina, kad visas 32 Beethoveno sonatas jis yra atlikęs daugiau kaip 50 kartų! Jas girdėjo Berlyno, Buenos Airių, Dresdeno, Milano, Pekino, Sankt Peterburgo, Ciuricho, Vienos, Miuncheno klausytojai. 2014 m. R. Buchbinderis pirmasis iš pianistų paskambino šias sonatas per septynių vasaros koncertų ciklą Zalcburgo festivalyje. Tai buvo filmuojama tiesiogiai ir vėliau išleistas šio ciklo vaizdo įrašas. Visai neseniai su „Staatskapelle Dresden“ atlikėjas įrašė W. A. Mozarto koncertus fortepijonui, kuriuos pats ir dirigavo sėdėdamas prie fortepijono, o su „Wiener Philharmoniker “ orkestru, diriguojant Z. Mehtai, tiesiogiai buvo įrašyti du J. Brahmso koncertai fortepijonui.

 

Pianistas kruopščiai gilinasi į atliekamų kūrinių pirminius tekstus. Jis aistringai kolekcionuoja istorines partitūras: jo nuosavybė – 39 Beethoveno fortepijono sonatų leidimai ir Brahmso koncertų fortepijonui pirmieji leidimai bei originalios redakcijos. R. Buchbinderis 2007 m. įkūrė Grafenego festivalį ir yra jo meno vadovas. Jo dėka tai vienas žymiausių orkestro muzikos festivalių Europoje.

 

R. Buchbinderio šio pusmečio koncertų geografija stebinanti! 2017 m. sausis–birželis: Lilis, Lincas, Bazelis, Maskva, Viena, Niujorkas, Neapolis, Šanchajus, Londonas, Lisabona, Roma, Praha, Filadelfija, Pitsburgas, Sankt Peterburgas, Štutgartas, Barselona, Alikantė, Hanoveris, Kelnas, Berlynas, Breša, Bergamas, Miunchenas, Viena, Baden Badenas, Peterburgas; o tarp Vienos ir Baden Badeno įsiterpia Vilnius ir Vilniaus festivalis.

 

Vilniaus publiką pianistas ketina nudžiuginti ne tik L. van Beethoveno Sonata fortepijonui Nr. 23 f-moll, op. 57 („Appassionata“). Taip pat mėgausimės Johanno Sebastiano Bacho ir Franzo Schuberto muzika, skambės J.S. Bacho „Angliškoji siuita“ Nr. 3 g-moll, BWV 808 ir F. Schuberto Sonata fortepijonui B-dur, D. 960.

 

Rudolfo Buchbinderio rečitalis vyks birželio 15 d., ketvirtadienį, 19 val. Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje. Bilietų dar yra!

Žymos:
VF inf.,
 Rudolf Buchbinder. VF nuotr.
Rudolf Buchbinder. VF nuotr.