7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Surasti savo ženklą

Nauja Arvydo Malcio kompaktinė plokštelė „Lemties ženklai“

Laura Kaščiukaitė-Rauličkienė
Nr. 21 (1215), 2017-05-26
Muzika
Arvydo Malcio CD
Arvydo Malcio CD

2017-uosius – savo jubiliejinius metus – kompozitorius Arvydas Malcys jau spėjo pažymėti dviem įspūdingais autoriniais koncertais ir išleista nauja kompaktine plokštele „Lemties ženklai“, kurioje pristatomi kompozitoriaus opusai simfoniniam orkestrui. Autoriaus, rodos, kruopščiai suplanuotus orkestruotės niuansus interpretuoja puikiai žinomi dirigentai – Juozas Domarkas, Robertas Šervenikas, Modestas Pitrėnas ir Modestas Barkauskas, neįprastai platų repertuarą įvaldęs solistas David Geringas (violončelė) ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras.

 

Parašęs apie 50 kompozicijų orkestrui (tarp kurių baletas, 4 simfonijos, 11 instrumentinių koncertų, pjesės orkestrui ir kt.), A. Malcys čia profesionaliai derina kanoniškas tradicijas, lakoniškas kūrinių formas (ypač ciklo koncepciją), kvadratines struktūras, konsonansinius sąskambius ir postminimalistines ar kitokias detales, pavyzdžiui, impresionistines ir ekspresionistines tembrų spalvas Simfonijoje Nr. 4 „Europos saulėlydis“ (2015) arba „muzikos muzikoje“ principą „Žaidimuose pagal MocARTą“ (2005), arba klasterių klostes Koncerte violončelei ir simfoniniam orkestrui „In Memoriam Mstislav Rostropovich“ (2009) bei simfoninėje kompozicijoje „Lemties ženklas“ (2012).

 

Simfonija Nr. 4 „Europos saulėlydis“ atskleidžia kompozitoriaus kūrybos brandą ir gilų orkestro galimybių išmanymą. Stambios formos opusą A. Malcys rašo kaip romaną – su savitu siužetu, herojais ir dramaturgija: „tai kūrinys apie besiblaškančios ir savo pačios sukurtas taisykles laužančios visuomenės žūtį“, – sako A. Malcys. Kompozicija „Žaidimai pagal MocARTą“ – tai post scriptum Wolfgangui Amadeus Mozartui, o plačiąja prasme – klasicizmui. Pats autorius šį kūrinį įvardija kaip muzikinį nuotykį, pramogą: „Norėjau parašyti taip lengvai ir bravūriškai, kaip tai darydavo Mozartas.“ Koncertas violončelei ir simfoniniam orkestrui „In Memoriam Mstislav Rostropovich“ yra skirtas Maestro atminimui, todėl klausantis kūrinio galima įsivaizduoti Menininko odisėją, kurioje, kaip teigia A. Malcys, „muzikos garsais pateikiami Maestro biografijos fragmentai, jam dedikuotų koncertų nuotrupos, jų agogika, dinamika, taip pat priversto palikti Tėvynę žmogaus išgyvenimai, kančia ir ilgesys“. Tokios nuotaikos juntamos tose Koncerto dalyse, kuriose vyrauja aštrių disonansų pinama dramaturgija, skausmingos intonacijos. Savita atsvara šiems epizodams yra „maldos“ refrenas, kuriame simbolinę prasmę įgyja skaičius penki. Penki – tai tarsi epigrama žodžiui SLAVA – Maestro vardo trumpiniui, vardo, kuriuo į jį kreipėsi draugai. Simfoninė kompozicija „Lemties ženklas“ tarsi atspindi kompozitoriaus Juozo Pakalnio, kurio 100-osioms gimimo metinėms skirtas kūrinys, tragišką likimą. Aštrių disonansinių sąskambių, ugningų pasažų ir tamsių orkestro spalvų pripildyta kompozicija iliustruoja skausmingą Tautos, Tėvynės gyvenimo laikotarpį. Ne veltui A. Malcys apie šį kūrinį teigia: „Pasaulis slysta iš po kojų, kai sugriūva Tavo gyvenimo lūkesčiai, Tavo ir Tavo Tėvynės ateitis...“

 

Kiekvienas A. Malcio autorinės kompaktinės plokštelės „Lemties ženklai“ simfoninis opusas yra savita komponavimo laboratorija: su savo dramaturgija, emociniu tonusu ir komponavimo būdu. Ši muzika tolsta nuo praeities epochų dogmų, tampa atviresnė kūrybiniams ieškojimams ir nūdienos komponavimo modeliams. Kiekvienas jos pasiklausęs ten rastų ir savo ženklą.

Arvydo Malcio CD
Arvydo Malcio CD