7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Didžioji „Autechre“ pasirodymo intriga – duetas gros visiškoje tamsoje

„Vilniaus festivalių“ inf.
Nr. 36 (1188), 2016-11-11
Muzika Anonsai
„Autechre“. Organizatorių nuotr.
„Autechre“. Organizatorių nuotr.

Lapkričio 11 dienos vakarą festivalyje „Gaida 2016“ pasirodymą rengia garsusis britų elektronikos duetas „Autechre“. Viena svarbiausių šio pasirodymo sąlygų – salėje turi būti užtikrinta visiška tamsa. Tai reiškia, jog ne tik visos šviesos privalės būti išjungtos, bet ir užblokuotos bet kokios galimybės į koncerto erdvę prasiskverbti miesto apšvietimui, nesvarbu, kad renginys vyks vėlai vakare, visiškai sutemus – vis tiek bus pasistengta išvengti  visų įmanomų šviesos šaltinių patekimo per pastato stogą, langus ir pan. „Autechre“ pasirodymo metu publika neturės teisės nei filmuoti, nei fotografuoti, jau nekalbant apie blykstės ar kitokio, net paties menkiausio, šviesos šaltinio naudojimą. Paslaptingasis duetas ruošiasi publiką apgaubti aklina tamsa ir sutelkti visą jos dėmesį vien tik į savo muziką.

 

Penktadienio vakaras Šiuolaikinio meno centre bus gana įvairus ir netrumpas: prieš garsųjį duetą pasirodys dar du žinomi britų elektroninės muzikos atlikėjai, kuriuos atsiveža patys „Autechre“. Renginys prasidės po 20  val., iš pradžių publiką „apšildys“ DJ Andy Maddock („Skam Records“), o po jo savo solinį pasirodymą surengs Russellas Haswellas („Diagonal Records“ / „Editions Mego“ / „Bocian Records“). Grupė „Autechre“ pasirodys pačioje vakaro pabaigoje. Įprastai meno parodoms skirtoje modernistinės architektūros erdvėje, kuri šiam renginiui bus specialiai pritaikyta ir įrengta kokybiškam elektroninės muzikos garsui, penktadienio vakarą galima bus mėgautis išskirtinėmis ritmų formomis.

 

Prieš „Autechre“ pasirodysiantis britų elektroninės muzikos kūrėjas ir atlikėjas Russellas Haswellas ruošia spacialų solinį „setą“. Gimęs 1970 metais Koventryje, Russelas Europoje išgarsėjo kaip vaizdo menininkas ir ekstremalių kompiuterinės muzikos pasirodymų kūrėjas. Jis bendradarbiavo su tokiais žymiais elektroninės muzikos atstovais kaip Aphex Twin, Mika Vainio, Carlas Michaelas von Hausswolffas, Peteris Rehbergas (Pita), Zbigniewas Karkowskis, Gescom ir kitais, o jo muzika yra išleista garsiųjų „Mega Records“ ir „WARP Records“ įrašų kompanijų. 2005-2006 metais pasaulyje buvo išgarsėję Londone jo kuruojami „All Tomorrow’s Parties“ renginių ciklai. O prieš keletą metų Russellas Haswellas soliniu „setu“ pasirodė ir garsiojoje „Boiler Room“ renginių scenoje.

 

Tiek pagrindinį pasirodymą apšildantieji menininkai Russelas Haswellas ir DJ Andy Maddock, tiek vakaro žvaigždės – duetas „Autechre“ – atvyksta į Lietuvą pirmą kartą. „Autechre“ tituluojami kaip rafinuočiausio elektroninės muzikos skambesio kūrėjai. Dar 1987 metais Mančesteryje susikūręs duetas laikomas vienu iš svarbiausių elektroninės muzikos pionierių. Nenuspėjami, gaivališki sąskambiai bei dinamiški muzikos formų sprendimai atnešė jiems ir „WARP Records“ pasaulinę šlovę. Vilnių „Autechre“ įtraukė į savo šių metų Europos turą, kuriame jie atlieka ir naujausio, jau dvylikto studijinio albumo „elseq 1–5“ kompozicijas. „Autechre“ iki šiol išlieka viena rečiausiai koncertuojančių grupių. 

 

Festivalio „GAIDA 2016“ elektroninės muzikos vakaras su „Autechre“ – lapkričio 11 d. nuo 20 val. Šiuolaikinio meno centre. Bilietus platina „Bilietų pasaulis“.

„Autechre“. Organizatorių nuotr.
„Autechre“. Organizatorių nuotr.
Russel Haswell. Organizatorių nuotr.
Russel Haswell. Organizatorių nuotr.