7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Canto Fiorito” Austrijoje ir Slovėnijoje pristatys Vazų ir Habsburgų dinastijų muzikinį paveldą

Aistė Valentaitė
Nr. 35 (1187), 2016-11-04
Muzika Anonsai
„Canto Fiorito“ su dainininkais
„Canto Fiorito“ su dainininkais

Vilniuje įsikūręs tarptautinis senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“, bendradarbiaudamas su barokinių pučiamųjų ansambliu „Musica Antiqua Salzburg“, lapkričio 4–6 d. savaitgalį Austrijoje ir Slovėnijoje pristatys koncertinę programą „Vazų ir Habsburgų dinastijų muzikinis palikimas“ (projekto meno vadovas Rodrigo Calveyra).

 

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos karalystės valdovai Vazos su Habsburgų dinastija palaikė glaudžius ryšius, kuriuos sutvirtino net aštuonios santuokos, užtikrinusios gerus santykius tarp šių dinastijų ir lėmusios abipuses kultūrines įtakas. Vazų ir Habsburgų dvaruose XVII a. kūrė tokie iškilūs kompozitoriai kaip Marco Scacchi, dirbęs Vazų dvaro kapelmeisteriu nuo 1623 m. iki 1649 m., ir Johannas Stadlmeyris, ilgametis Insbruko dvaro kapelmeisteris, pradėjęs eiti šias pareigas nuo 1607 m. „Canto Fiorito“ ir „Musica Antiqua Salzburg“ koncertinės programos pagrindą sudaro Scacchi mišios „Sancta Maria“ ir Stadlmeyrio „Magnificat“ bei kitų Lietuvos-Lenkijos valstybėje ir dabartinės Austrijos ir Slovėnijos teritorijoje kūrusių kompozitorių, tokių kaip Stefano Bernardi, Antonio Bertali, Jacobus Gallus, Isaac Posch kūriniai. Juos atliks penki lietuvių dainininkai, palydimi penkių senovinių pučiamųjų instrumentų – kornetų ir barokinių trombonų – bei bažnyčios vargonų. Toks balsų ir pučiamųjų instrumentų derinys buvo ypač būdingas atliekant XVII a. muziką.

 

Lapkričio 4-6 dienomis šios programos koncertai skambės Zalcburgo sakralinės muzikos savaitėje, Voklabruko (Austrija) koncertų cikle ir Slovengradeco (Slovėnija) bažnyčioje. Austrų ir slovėnų klausytojams, kurių istorija tiesiogiai susijusi su Habsburgų dinastija, jos muzikinis palikimas yra pažįstamas, tačiau šios dinastijos ryšiai su Lietuvos ir Lenkijos valdovais ir Vazų dvare gyvavusi muzikinė kultūra šių šalių publikai yra visiška naujiena. Ši programa – tai galimybė atverti naują žvilgsnį į Lietuvos istorinę tapatybę, atskleidžiant turtingą jos muzikos paveldą ir išryškinant keleto šimtmečių senumo Lietuvos istorinius kultūrinius ryšius su kitomis Europos šalimis. 2015 metais ansamblis „Canto Fiorito“ pirmą kartą pristatė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės muzikos paveldą dviejuose Norvegijos miestuose – Osle ir Trondheime. Šiuo projektu ansamblis pirmą kartą pristatys mūsų šalies XVII a. muziką ir išrankiai Austrijos publikai bei slovėnų klausytojams.

 

„Canto Fiorito“ ir „Musica Antiqua Salzburg“ koncertai :

 

2016 m. lapkričio 4 d. 19.30 Maria Schöndorf bažnyčia, Voklabrukas, Austrija

 

2016 m. lapkričio 5 d. 19.30 Šv. Petro bažnyčia, Zalcburgas, Austrija

 

2016 m. lapkričio 6 d. 20 val. Šv. Elžbietos bažyčia, Slovengradec, Slovėnija

 

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, projekto informacinis partneris „Lietuvos žinios“. Daugiau informacijos: www.cantofiorito.lt, www.musicaantiqua.at

„Canto Fiorito“ su dainininkais
„Canto Fiorito“ su dainininkais
„Musica Antiqua Salzburg“
„Musica Antiqua Salzburg“