7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Į Vilnių atvyko garsus JAV kompozitorius Michaelas Gordonas

„Vilniaus festivalių“ inf.
Nr. 34 (1186), 2016-10-28
Muzika Anonsai
Michae Gordon. P. Serlingo nuotr.
Michae Gordon. P. Serlingo nuotr.

Aktualiosios muzikos festivalio „Gaida“ kvietimu į Vilnių atvyko garsus JAV kompozitorius, vienas ryškiausių Niujorko muzikos scenos atstovų Michaelas Gordonas. Lietuviškų šaknų turintis muzikas dalyvaus savo naujausio kūrinio „Nesikeičianti jūra“ („The Unchanging Sea“) europinėje premjeroje, kuri įvyks spalio 29 d. Vilniaus kongresų rūmuose. Kūrinį atliks Zbignevas Ibelhauptas (fortepijonas) ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas Roberto Šerveniko. Prieš koncertą, 18 val., rengiamas publikos susitikimas su kompozitoriumi Michaelu Gordonu.

 

Koncerte taip pat dalyvaus garsusis fortepijoninis duetas GrauSchumacher Piano Duo.

 

Gordono „Nesikeičiančios jūros“ pasaulinė premjera įvyko šių metų gegužę Sietle – kūrinys parašytas Roterdamo filharmonijos ir Sietlo simfoninio orkestro užsakymu. Tai, kad šio kūrinio europinė premjera įvyks Vilniuje, galbūt lėmė asmeniniai Michaelo Gordono motyvai – jo šeima kilusi iš mūsų regiono ir pats kompozitorius jau ne pirmą kartą lankosi Lietuvoje.

 

Pats Gordonas 1956 metais gimė Floridoje, užaugo rytų europiečių bendruomenėje netoli Managvos (Nikaragva). Kompozicijos mokėsi pas Floridos ir Jeilio universitetuose. Įsikūręs Niujorke drauge su bendraminčiais įkūrė garsų ansamblį ir festivalį „Bang On A Can“. Gordono muzika – tai jo tradicinio kompozicinio išsilavinimo ir patirties su pogrindinėmis Niujorko roko grupėmis rezultatas. Po kiekvieno Gordono „Sunshine of Your Love“, atliekamo ansamblio „Modern Orchestra“, publika tiesiog kraustėsi iš proto. Jo opera „Chaos“ – mokslinės fantastikos spektaklis – Niujorke susilaukė entuziastingo įvertinimo ir sausakimšų salių. Ankstyvuosiuose kūriniuose Gordonas gilinosi į ritmo galimybes ir prigimtį ir eksperimentavo, jungdamas įvairius ritmus. Vėlesniuose savo kūriniuose Gordonas toliau gilinasi į mistiškus skirtumus tarp konsonanso ir disonanso.

 

Inspiracijų savo naujausiam kūriniui „Nesikeičianti jūra“ fortepijonui ir orkestrui kompozitorius pasisėmė iš epinės 1910-ųjų amerikiečių to paties pavadinimo kino dramos „The Unchanging Sea“. Filme pasakojama žvejų šeimos istorija pagal Charles’o Kingsley’io poemą: jaunos šeimos laimingą gyvenimą apverčia nelaimingas atsitikimas jūroje. Nors išplaukęs žvejoti ir patyręs audrą vyras lieka gyvas, jis praranda atmintį. Jam gimsta dukra, ji auga, jo žmona sensta. Vieną dieną prie jūros kranto jam staiga sugrįžta atmintis, ir žiūrovai mato, kad nors žmonės keičiasi, sensta, jūra ir žvejų gyvenimas visad lieka toks pat.

 

Sietle Michaelo Gordono „Nesikeičianti jūra“ buvo atliekama kartu su video. Vilniuje kūrinys bus atliekamas be video, siekiant visą dėmesį sutelkti į pačią muziką ir atskleisti jos įvairialypį turinį bei grožį. O kūrinys yra gana sudėtingas atlikti. Anot pianisto Zbignevo Ibelhaupto, rengiančio Gordono kūrinio premjerą Lietuvoje, „paradoksalu, tačiau minimalistai labai mėgsta rašyti techniškai itin sudėtingus kūrinius“. Tačiau šis atlikėjas – tiek kaip solistas, tiek skambindamas duetu su Rūta Riktere – niekuomet nevengė meninių ir techninių iššūkių.

 

Z. Ibelhauptas yra daugelio lietuvių kompozitorių kūrinių iniciatorius ir pirmasis atlikėjas, propaguoja XX a. muziką, pirmą kartą Lietuvoje atliko Benjamino Britteno, George’o Crumbo, Johno Adamso, Eugeniuszo Knapiko ir daugelio kitų kompozitorių kūrinius. Pianistas koncertuoja su pagrindiniais Lietuvos orkestrais, taip pat su Lenkijos radijo nacionaliniu simfoniniu, Baltarusijos valstybiniu kameriniu ir kitais orkestrais, kuriems dirigavo Arturo Tamayo, Davidas Geringas, Olivier Grangeanas, Jose Serebrieras, Pavelas Bermanas, Juozas Domarkas, Saulius Sondeckis ir kiti žymūs dirigentai. Pianistas nuolat dalyvauja įvairiuose muzikiniuose festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje. Nuo 1989 m. groja fortepijoniniu duetu su R. Riktere.

Z. Ibelhauptas yra LMTA Fortepijono katedros profesorius, šios akademijos rektorius.

 

Taip pat spalio 29 d. koncerto programoje skambės Zitos Bružaitės kūrinio „Skydas“, įvardinto „simforto“ sąvoka, premjera. Atliekant simfortą dalyvaus Motiejus Bazaras (klavišiniai), Mykolas Bazaras (bosinė gitara) ir Benediktas Bazaras (mušamieji).

 

Dviejų iškilių dabarties Europos kompozitorių kūrinius – Philippe’o Manoury „Turbulencijos zonas“ ir Luca Francesconi „Macchine in Echo“ – pristatys garsus fortepijoninis duetas iš Vokietijos „GrauSchumacher Piano Duo“.

 

 Koncerto pradžia 19 val.

 

Michae Gordon. P. Serlingo nuotr.
Michae Gordon. P. Serlingo nuotr.
Zbignevas_Ibelhauptas ir LVSO. D. Matvejevo nuotr.
Zbignevas_Ibelhauptas ir LVSO. D. Matvejevo nuotr.