7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Armėnijos ir Lietuvos draugystės jubiliejus paminėtas ypatingu simfoniniu koncertu

Vilniaus kongresų rūmuose – koncertas „Armėnija ir Lietuva – 25“

Ieva Bačiulytė
Nr. 32 (1184), 2016-10-14
Muzika
Stasys Pančekauskas, Gintaras Rinkevičius, Konstantinas Orbelianas, Tigranas Mkrtchyanas
Stasys Pančekauskas, Gintaras Rinkevičius, Konstantinas Orbelianas, Tigranas Mkrtchyanas

Spalio 11 d. Vilniaus kongresų rūmuose įvyko specialus iškilmingas simfoninis koncertas „Armėnija ir Lietuva – 25“, skirtas Armėnijos nepriklausomybės bei Armėnijos ir Lietuvos diplomatinių santykių 25-osioms metinėms paminėti. Būtent Lietuva buvo pirmoji valstybė pasaulyje, pripažinusi Armėnijos nepriklausomybę.

 

Koncerte, kuriame skambėjo garsiausių armėnų kompozitorių žymiausi kūriniai ir M.K. Čiurlionio simfoninė poema „Miške“, kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru koncertavo garsiausi armėnų solistai – baritonas Gevorg Hakobyan ir pianistas Armen Babakhanyan. Ypatingam koncertui dirigavo net du maestro – Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius bei Armėnijos nacionalinės operos vadovas Konstantinas Orbelianas. Į iškilmingą šventę atvyko daug garsių svečių – ambasadorių, politikų, verslininkų, žymių armėnų bendruomenės Lietuvoje narių.

 

„Mes labai džiaugiamės, galėdami organizuoti šį koncertą, skirtą Armėnijos nepriklausomybės 25 metų jubiliejui, – specialioje spaudos konferencijoje antradienį sakė Jo Ekscelencija nepaprastasis ir įgaliotasis Armėnijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje ponas Tigranas Mkrtchyanas. – Santykių tarp lietuvių ir armėnų tautų istorija siekia XIII a., kai nemažai armėnų pirklių, karių ir intelektualų gyveno ir buvo gerbiami Lietuvos Didžiojoje kunigaikštystėje. Kartu su lietuviais armėnai kovėsi Žalgirio mūšyje, taip pat vėlesnėse XVI–XVII a. kovose. O XX a. Lietuva tapo pirmąja valstybe pasaulyje, pripažinusia Armėnijos nepriklausomybę. Šiandien Lietuvos armėnai – gerbiami verslininkai, gydytojai, menininkai, mokslininkai. Jie įneša neįkainojamą indėlį į savo namų – Lietuvos – gyvenimą ir padeda nutiesti svarbų tiltą tarp naujųjų namų ir senosios tėvynės Armėnijos“, – apie lietuvių ir armėnų santykių istoriją kalbėjo Armėnijos ambasadorius T. Mkrtchyanas.  

 

Armėnijos ambasadorius pabrėžė, kad tokia svarbi proga turi būti tinkamai paminėta, todėl ir kilusi idėja surengti didelį simfoninį klasikinės muzikos koncertą kaip puikų, gyvą šalių kultūrinio dialogo pavyzdį. „Esu labai laimingas, kad abu maestro sutiko diriguoti šiame koncerte kartu su talentingaisiais muzikantais“, – džiaugėsi T. Mkrtchyanas. „Aš esu dirigavęs daug armėniškos muzikos. Tokie kompozitoriai kaip A. Chačaturianas ir A. Babadžanianas tikrai yra verti pasaulinio dėmesio. Manau, kad tai aukščiausios muzikinės kultūros šalis, kuri dar kartą Lietuvos publikai parodo, kokia yra graži ir turtinga armėniška muzika“, – savo ruožtu sakė maestro G. Rinkevičius.

 

Koncerte dirigavęs K. Orbelianas – ne tik pasaulyje žinomas maestro, bet ir Kauno miesto simfoninio orkestro vyr. dirigentas. Paklaustas apie pažintį su Lietuvą, K. Orbelianas prisiminė savo pirmąjį susitikimą su Kauno miesto simfoniniu orkestru. „2012 m. dirigavau orkestrui koncerte su Dmitrijumi Chvorostovskiu. Man labai patiko, ir kaip tik gavau pasiūlymą iš gerbiamo Algimanto Treikausko (Kauno miesto simfoninio orkestro vadovas – red. past.) vadovauti orkestrui. Todėl mes iki šiol draugaujam, aš dažnai čia atvykstu. Vienas įdomus mūsų įrašas net buvo nominuotas „Grammy“ apdovanojimui,  – pasakojo K. Orbelianas. – Man labai patinka Lietuvoje. Aš labai džiaugiuosi ir šios savaitės darbu kartu su profesionaliu, puikiai grojančiu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru ir maestro G. Rinkevičiumi, kurį pažįstu jau seniai – dažnai jį sutikdavau diriguojant Maskvoje.“

 

Armėnijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje T. Mkrtchyanas savo įgaliojimus pradėjo eiti tik šių metų liepą, tačiau jau spėjo pastebėti daug teigiamų dalykų. „Pirmieji įspūdžiai Lietuvoje yra labai geri – laimei, aš atvažiavau vasarą, kai oras buvo puikus. Nors vasara buvo vėsi, po vasaros Jerevane tai buvo nuostabu, – juokavo Armėnijos ambasadorius Lietuvoje. – Jei kalbėčiau rimtai, pastebėjau, kad Jūsų šalis labai svetinga, žmonės išties šilti ir atviri susitikimams.  Taigi aš esu labai laimingas, kad kol kas susidūriau tik su pozityviais dalykais Lietuvoje, ir tikiuosi, kad tokia tendencija išliks ir toliau“, – sakė ambasadorius.  

 

Stasys Pančekauskas, Gintaras Rinkevičius, Konstantinas Orbelianas, Tigranas Mkrtchyanas
Stasys Pančekauskas, Gintaras Rinkevičius, Konstantinas Orbelianas, Tigranas Mkrtchyanas
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras. A. Požarskio nuotr.
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras. A. Požarskio nuotr.