7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

AHEAD 2016 kviečia atrasti ir mąstyti kartu

Organizatorių inf.
Nr. 30 (1182), 2016-09-30
Muzika Anonsai
Aiste Noreikaitė, Experience Helmet. Natalijos Safronovos nuotr.
Aiste Noreikaitė, Experience Helmet. Natalijos Safronovos nuotr.

Elektroninės muzikos festivalis „Ahead“, kurį organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjunga, ketvirtąjį kartą kviečia pažinti su garsu susijusias praktikas. Per kelerius metus festivalis tapo itin svarbia erdve, kur jaunieji kūrėjai gali pristatyti savo darbus bei pasidalinti idėjomis. Pernai festivalis įgijo paantraštę – Mutual Thinking („Abipusis mąstymas“), kuri išryškino svarbiausius festivalio akcentus, taip festivalis tęsia savo siekį didelį dėmesį skirti edukacijai bei pažinti temas ne tik reprezentatyviai.

 

Kiekvienais metais „Ahead“ festivalis stengiasi pristatyti technologijas ir galimybes, kurias jos suteikia kuriantiems menininkams. Tačiau rakursas, kurio mes į tai žiūrime – vis kitas, todėl šįmet didelį dėmesį skyrėme interaktyvaus meno ir Do it Yourself („Pasidaryk pats“) sritims. Festivalis stengiasi jungti kūrybines dirbtuves, paskaitas ir įvairių menininkų darbų iš Lietuvos ir užsienio pristatymus. Taip pat festivalyje kasmet pasirodo ir savo darbus pristato Lietuvos menininkai dirbantys ar studijuojantys užsienyje – dažnai tai pirmas jų pasirodymas Lietuvos scenoje. Bendradarbiaudami su užsienio atlikėjais jie savotiškai sugrįžta į Lietuvos kultūrinę terpę, o bendradarbiaudami su užsienio menininkais jie plečia vietinį idėjų ir inovacijų spektrą. Šiemet festivalyje dalyvauja ir savo interaktyvaus meno projektą Experience Helmet („Patirčių šalmas“) pristato Londone gyvenanti Aiste Noreikaitė, taip pat girdėsime užsienyje gyvenančių Justinos Šikšnelytės (Ekvadoras) ir Ernesto Kaušylo (Nyderlandai) darbus.

 

Renginiai vyks 2016 metų spalio 1–8 dienomis. Kadangi vienas svarbiausių festivalio tikslų bendra edukacija („abipusis mąstymas“) – festivalį pradės garso menininko iš Australijos, šiuo metu reziduojančio Lietuvoje, Reeso Archibaldo kūrybinės dirbtuvės, jos vyks spalio 1 ir 2 dieną, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos muzikos inovacijų studijų centre. Jų dalyviai  kurs naudodamiesi Reeso Archibaldo sukonstruotais kontaktiniais mikrofonais ir specialiais prietaisais, leidžiančiais juos prijungti prie išmaniųjų telefonų. Festivalio atidarymo renginys vyks spalio 2 dieną, naujai atidarytoje Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, kur bus pristatyta festivalio programa, o 14 val. festivalio lankytojai bus kviečiami į kūrybinių dirbtuvių dalyvių bendrą pasirodymą – instaliaciją-koncertą.

 

Spalio 3 d. muzikos inovacijų studijų centre vyks elektroninių muzikos kūrinių (fixed media) koncertas, kuriame skambės aštuonių skirtingų autorių iš Lietuvos ir Užsienio (Ekvadoro, Nyderlandų, Jungtinių Amerikos Valstijų) kūriniai. Spalio 5 d. Agnė Matulavičiūtė, Julius Aglinskas, Martynas Vilpišauskas pristatys projektą „Magnetosfera“ – tai koncertas elektromagnetais preparuotam fortepijonui, pritaikytas elektroninio garso sferai, esančiai muzikos inovacijų studijų centre. Spalio 6 dieną, Lietuvos muzikos, teatro ir kino muziejuje pasirodys improvizacinis duetas „Weld Mignon“, kuriame groja kompozitorė ir pianistė Gailė Griciūtė ir muzikos kūrėjas Antanas Dombrovskis. Jų teigimu, „tai bendras bandymas praplėsti galimybes bei tikimybes, nuolatinis garsų ieškojimas ir komunikacija“.

 

Festivalio uždarymo dieną lankytojų laukia itin įdomi ir intensyvi programa, kuri vyks profesionalaus meno namuose House of Puglu; ją pradės garso menininko ir menotyrininko Tautvydo Bajarkevičiaus paskaita „Jacob Kirkegaard. Juodas metalinis kvadratas“, kurioje menininkas kalbės apie interaktyvųjį meną, ir kaip sako pats lektorius: „Ahead festivalio, besidominčio interaktyviomis technologijomis, kontekste paskaita-monologas šio Jacobo Kirkegaardo kūrinio fone, yra provokacija ir kontrapunktas.“ Kiek vėliau festivalio lankytojai galės susipažinti su Lietuvoje lyg šiol dar nepristatytu Aistės Noreikaitės „Patirčių šalmu“, kuris verčia smegenų signalus garso bangomis ir taip sukuria unikalią kognityvinę patirtį. Taip pat išgirsime bendrą dviejų menininkų – Ruben Brovida ir Stefano Sgarbi projektą “FillintheGap”, kuriame, kurio autoriai ieško ir tyrinėja skirtingas elektroninio ir analoginio garso sintezavimo galimybes. Prieš abu pasirodymus vyks pre-talk dalis, kurią moderuos Edvardas Šumila.

 

Įėjimas į renginius laisvas. Nemokamos idėjos, nemokamos žinios, nemokami pokalbiai, nemokamos pažintys ir susitikimai.

Festivalį organizuoja: Lietuvos kompozitorių sąjunga.

Festivalio partneris: Lietuvos muzikos ir teatro akademija.

Festivalį remia: Asociacija LATGA, Profesionalaus meno namai „House of Puglu“, Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejus.

Daugiau apie festivalį:

Facebook.com/ahead.festival

Aiste Noreikaitė, Experience Helmet. Natalijos Safronovos nuotr.
Aiste Noreikaitė, Experience Helmet. Natalijos Safronovos nuotr.
Ruben Brovida ir Stefano Sgarbi
Ruben Brovida ir Stefano Sgarbi