7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Trumpoji džiazo naktis su Maraca

VF inf.
Nr. 24 (1176), 2016-06-17
Muzika Anonsai
Orlando Valle Maraca. Nuotrauka iš LNF archyvo
Orlando Valle Maraca. Nuotrauka iš LNF archyvo

Į dangaus šviesulius muzikinį teleskopą kreipiantis Vilniaus festivalis šiemet sumanė publiką nudžiuginti fejerverkus lenkiančia trumpąja džiazo naktimi su Maraca ir jo Lotynų Amerikos džiazo žvaigždžių septetu. Kubos ritmų kaitros kupina džiazo šventė vyks birželio 21 d. „Compensa“ koncertų salėje.

 

Prieš trylika metų fleitininkas Orlando Valle Maraca jau viešėjo Lietuvoje. Tąkart Maraca koncertavo su džiazo grupe „Otra Vision“, o šįkart atvyksta su savo Lotynų Amerikos džiazo žvaigždžių septetu. Muzikantai šiuo metu rengia turą Europoje ir į Lietuvą atvyks po koncerto garsiajame Paryžiaus „Théâtre du Châtelet“.

 

Maraca ir jo Lotynų Amerikos džiazo žvaigždžių septetas („Maraca & his Latin Jazz All Stars Septet“) koncertavo bemaž visame pasaulyje. Jų muzika, inspiruota žymiausių Kubos kompozitorių kūrybos bei tradicijos, yra savitas, intriguojantis džiazo ir afrokubietiško stiliaus lydinys, kuriame fenomenaliai įterpiamas gaivus Maracos kubietiškos fleitos solo. Tą nepakartojamą vyksmą praturtina ir Maracos partnerių meistriškumas. Vilniuje pateikiama programa grįsta ne tik laisvomis improvizacijomis, bet ir žinomiausio Maracos ir jo kolegų DVD, įrašyto per gyvą koncertą Havanoje ir pripažinto Metų įrašu, repertuaru.

 

Septeto lyderis Orlando Valle Maraca šiuo metu yra vienas garsiausių Lotynų Amerikos fleitininkų, taip pat pianistas, kompozitorius bei aranžuotojas, „Grammy“ apdovanojimų nominantas, pasak leidinio „Island Beat“ (2000), kubiečių muzikos evoliucijoje vaidinantis pagrindinį vaidmenį. Nuo debiutinio „Passaporte“, įrašyto Kubos kompanijoje EGREM ir paskelbto metų albumu, jo solo CD – „Fórmula Uno“ (1995), „Havana Calling“ (1996–1997), „Sonando“ (1998–1999), „Descargar Total“ (2000) – arba įrašai su kitais muzikantais ne kartą buvo nominuoti „Grammy“, išrinkti metų įrašais Kuboje ir JAV („Tremenda Rumba“), albumas „Descargar Total“ (2000) pripažintas visų laikų perkamiausiu kubiečių CD.

 

Apie savo požiūrį į kubiečių muziką Maraca sako: „Kubietiškoje muzikoje išskiriu trijų kultūrų – Afrikos, Ispanijos ir Prancūzijos – elementus. Juos sujungus ir atsirado ta muzika. Šiandien Kubos menininkai mažai tesidomi savo šaknimis, o man grįžti prie jų labai svarbu.“ Ir pabrėžia muzikavimo su kitais svarbą: „Daugiausia išmokau muzikuodamas su kitais: žavėjausi jų energija – juk drauge grodami dalijamės ja.“

 

Septete su Maraca groja vieni įdomiausių džiazo muzikantų, „Grammy“ apdovanojimų laureatai bei nominantai, džiazo novatoriai: JAV scenos žvaigždės Steve’as Turre (trombonas, kriauklės), Robby Ameenas (perkusija) ir Timas Mayeris (saksofonas), garsėjantis Venesuelos perkusininkas Orlando Poleo, puikus Martinikos pianistas Mario Canonge ir talentingas Kubos kontrabosininkas Felipe Cabrera.

 

Anot pasaulio spaudos, šio septeto muzika – tai sapnas, istorija, teigimas, kad mūsų skirtumai gali tapti bendrumu ir įveikti išankstinį priešiškumą. Šių talentingų muzikantų koncertuose, kad ir kur jie vyktų, išnyksta sienos, o lieka tik muzika, šypsenos ir kūrybos laisvė.

 

Kubietiškos energijos užtaisą Vilniaus festivalis kaupia finalui, o jis vyks birželio 21 d., antradienį, 19 val. „Compensa“ koncertų salėje.

 

Žymos:
VF inf.,
Orlando Valle Maraca. Nuotrauka iš LNF archyvo
Orlando Valle Maraca. Nuotrauka iš LNF archyvo