7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pasaulio perkusijos žvaigždės Šeduvoje

Domantas Razauskas
Nr. 18 (1170), 2016-05-06
Muzika Anonsai

Sąmoningam piliečiui seniai žinoma, jog Lietuva – ne tik ilgarankių metikų, bet ir talentingų muzikų kraštas. Tuo metu, kai prie televizorių prilipusi tautos dalis nekantriai laukia, kada gi Europoje sužibėsime savo popdaina, mūsų klasikinės muzikos atlikėjai, folkloristai ir džiazo virtuozai seniai įsitvirtinę tarp pasaulinio elito.

 

Kokybė ir talentas – sunkiai pamatuojami, tačiau akivaizdu, kad perkusijos ir mušamųjų virtuozų šalies scenoje netrūksta. Priešingai – tarp daugybės įvairiausio amžiaus būgnininkų jaučiama sveika konkurencija, muzikantai nardo tarp skirtingų žanrų, leidžiasi į keisčiausius eksperimentus, dalinasi savo patirtimi su mušamųjų amato besimokančiais studentais. Be to, šiuolaikinės akademinės muzikos kompozitoriai (Šenderovas, Nakas, Balakauskas ir kt.) aktyviai kuria muziką mušamiesiems instrumentams ir ji atliekama tarptautiniuose festivaliuose.

 

Ritmas yra visur. Pradedant metų ir parų laikais, baigiant traukiniais ir laikrodžiais. Ritmiškai plaka širdis. Ritmiškai pasikartojantis garsas turi kone magišką poveikį. Jis gali įvesti į transą, gali priversti šokti ar nevalingai judėti. Ritmas, jo moduliacijos ir interpretacijos nepalieka abejingų.

 

Gal todėl mušamieji, gyvi ir elektroniniai ritmai – vienos populiariausių saviraiškos priemonių. Prie būgnų, perkusijos ar kompiuterio noriai sėda daugybė vaikų, jaunuolių, suaugusių, senolių. Kiekvienas jų su malonumu ieško naujų ritminių viražų, savo ritminės kalbos, programuoja, eksperimentuoja ir improvizuoja.

 

Ritminės kompozicijos įsiveržia į visus įmanomus menus – mušamieji susijungia su poezija, teatru, šokiu, tampa instaliacijų ir performansų dalimi.

 

Tačiau kur visa tai pamatyti? Kaip aplankyti begalę skirtingų žanrų ir tipų renginių visoje Lietuvoje?

Gegužės 27–29 d. Šeduvoje prasideda pirmasis tarptautinis trijų dienų perkusijos festivalis „Ritmo viražai“, sujungsiantis ir pristatysiantis mušamųjų muziką pačiais įvairiausiais kampais. Kodėl Šeduvoje? Todėl, kad šis nuostabaus grožio ir skaudžios istorijos miestelis Radviliškio rajone šiemet paskelbtas mažąja Lietuvos sostine! Antra vertus, pabandykite suskiemenuoti „Še-du-va“. Neprimena mušamųjų garso? Šluotelės, bosinis būgnas, solinis būgnelis...

 

Festivalio kokybę garantuoja jo meno vadovas – vienas žymiausių perkusininkų, džiazo, šiuolaikinės akademinės muzikos atlikėjas, kūrėjas, kompozitorius, niekada vietoje nestovintis improvizatorius Arkadijus Gotesmanas.

 

Be Lietuvos ir užsienio virtuozų pasirodymų, tiek Šeduvos gyventojai, tiek festivalio svečiai turės progą dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, kuriose garsūs menininkai supažindins su perkusiniais instrumentais, jų galimybėmis. Kiekvienas galės pats tapti muzikantu ir įsisukti į nesibaigiančių ritminių improvizacijų ratą.

 

Ypatingi festivalio svečiai – visame pasaulyje garsūs mušamųjų meistrai Timas Daisy (JAV) ir Peteris Bruunas (Danija), Lietuvos multiinstrumentalistas Arnas Mikalkėnas ir jo kolega savitas atlikėjas Mykolas Eiva, o finalinis festivalio akordas – A. Gotesmano projektas ,,Perkusinės atvirutės“, skirtos iškiliausiems pasaulio poetams, kompozitoriams, dailininkams, džiazo meistrams. Atvirukai sujungs vaizdą, tekstą ir muziką – ekrane regimus vaizdus įgarsins mušamųjų muzika.