7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Į Lietuvą sugrįžta Baltijos šalių orkestrų festivalis

Ieva Bačiulytė
Nr. 10 (1162), 2016-03-11
Muzika Anonsai
Gintaras Rinkevičius. D.Matvejevo nuotr.
Gintaras Rinkevičius. D.Matvejevo nuotr.

Balandžio 1–15 d. į Vilniaus kongresų rūmus po 15 metų pertraukos sugrįžta Baltijos šalių orkestrų festivalis. Tai unikali galimybė neišvykstant iš Vilniaus per tris savaites išgirsti visų trijų Baltijos šalių simfoninius orkestrus. Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro organizuojamame renginyje bus pristatomos Lietuvos, Latvijos ir Estijos muzikinės kultūros bei tradicijos. Vilniaus kongresų rūmuose simfoniniai orkestrai su garsiausiais Baltijos šalių dirigentais ir solistais džiugins savo meistriškumu, atlikdami nacionalinių kompozitorių kūrinius bei puikiai žinomus klasikos šedevrus.

 

Balandžio 1 d. Baltijos šalių orkestrų festivalį atidarys Estijos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas garsiausio visų laikų šalies maestro Neeme Järvi. Pasaulinę šlovę pelnęs N. Järvi yra vienas gerbiamiausių šių laikų dirigentų ir labiausiai trokštamų klasikinės muzikos žvaigždžių visame pasaulyje. Šį vakarą kartu pasirodys ir daugybę svarbių apdovanojimų pelnęs garsus Estijos pianistas Kalle Randalu. Koncerte bus atliekami A. Pärto, L. van Beethoveno ir S. Rachmaninovo kūriniai.

 

Balandžio 7 d. Vilniaus kongresų rūmų scenoje pasirodys Latvijos nacionalinis simfoninis orkestras, jam diriguos orkestro meno vadovas maestro Andris Poga. Antrajame festivalio koncerte pasirodys ir žymi latvių smuikininkė, solistė, orkestrų koncertmeisterė ir kamerinės muzikos atlikėja Eva Bindere. Garsioje muzikų šeimoje užaugusi artistė 15 metų buvo Gidono Kremerio vadovaujamo orkestro „Kremerata Baltica“ pirmasis smuikas, su šiuo ansambliu koncertavusi visame pasaulyje,  taip pat griežusi kaip solistė ir G. Kremerio partnerė duete, o jos įrašyta kompaktinė plokštelė yra pelniusi „Grammy“ apdovanojimą. Koncerte skambės P. Vasko, L. van Beethoveno ir D. Šostakovičiaus kūriniai.

 

Balandžio 15 d. festivalį vainikuos Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertas. Orkestrui diriguos jo įkūrėjas, meno vadovas ir vyr. dirigentas maestro Gintaras Rinkevičius. Kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru pasirodys fortepijono virtuozas Alexander Palei. Savo meistriškumu ir giliomis kūrinių interpretacijomis viso pasaulio publiką stebinantis menininkas Lietuvoje lankosi jau ne pirmą kartą ir sutraukia pilnas sales savo neeilinio talento gerbėjų. Koncerte bus galima išgirsti P. Čaikovskio ir I. Stravinskio kūrinių.

 

Festivalis vyks visose trijose Baltijos šalyse. Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras savo koncertus taip pat surengs Rygoje (kovo 10 d. ) ir Taline (kovo 11 d.).

 

Baltijos šalių orkestrų festivalio koncertai vyks Vilniaus kongresų rūmuose balandžio 1 d. (Pirmasis koncertas. Estija), balandžio 7 d. (Antrasis koncertas. Latvija) ir balandžio 15 d. (Trečiasis koncertas. Lietuva). Bilietus galite įsigyti „Tiketoje“ ir Vilniaus kongresų rūmų kasose.

Žymos:
Ieva Bačiulytė,
Gintaras Rinkevičius. D.Matvejevo nuotr.
Gintaras Rinkevičius. D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras
Eva Bindere (Latvija)
Eva Bindere (Latvija)
Neeme Järvi. Simon van Boxtel nuotr.
Neeme Järvi. Simon van Boxtel nuotr.