7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kauno simfoninis orkestras vienoje scenoje su Italijos smuiko virtuozu Domenico Nordio

Aistė Pupkytė
Nr. 8 (1160), 2016-02-26
Muzika Anonsai
Domenico Nordio
Domenico Nordio

Vasario 26 d., penktadienį, 18 val., Kauno valstybinės filharmonijos scenoje Kauno miesto simfoninis orkestras pristatys dar vieną koncertą iš gausaus savo repertuaro, kurį sudaro pasirodymai su garsiausiais pasaulio klasikinės muzikos atlikėjais.

 

Kartu su KMSO scenoje pasirodys vienas garsiausių Italijos smuikininkų Domenico Nordio, kuris klausytojus stebins įspūdingomis smuiko variacijomis ir atliks ne tik solisto bet ir dirigento pareigas.

 

Domenico Nordio gimęs Venecijoje, mokėsi pas Corrado Romano ir Michele Auclair. Smuikininkas yra žinomas kaip vienas įtakingiausių savo kartos muzikantų. Jo tarptautinė karjera prasidėjo anksti – būdamas vos šešolikos metų jis laimėjo tarptautinį smuikininkų konkursą "Viotti", kurio žiuri pirmininkas buvo Yehudi Menuchin. 1988 m., pirmasis Italijoje, pelnė "Eurovizijos" prizą, šio konkurso didysis finalas vyko Amsterdamo Concertgebouw ir buvo transliuojamas visoje Europoje. D. Nordio koncertavo žymiausiose pasaulio salėse Londone, Paryžiuje, Tokijuje, Ženevoje, Madride, Dubline, Stambule, Romoje, Maskvoje, Niujorke, Vienoje, Ciuriche, Prahoje, Milane. 2013 metais kartu su leidybine muzikos kompanija „Sony Music Group” jis išleido pirmąją savo kompaktinę plokštelę „Sony Classical“.

 

Solistas pasirinko atlikti tematiškai artimus, tačiau priešingoms epochos atstovaujačius kūrinius. Koncerto programoje skambės baroko klasikos šedevras Antonio Vivaldi „Metų laikai” ir Astor Piazzolla „Metų laikai Buenos Airėse“.

 

Antonio Vivaldi savo laiku garsėjo kaip smuikininkas virtuozas, o vėliau išgarsėjo ir kaip kompozitorius. Pats žymiausias autoriaus kūrinys – keturių koncertų ciklas „Keturi metų laikai”. Šedevru vadinamą koncertų ciklą sudaro keturi koncertai smuikui ir orkestrui: „Pavasaris”, „Vasara”, „Ruduo”, „Žiema”. „Metų laikuose”, kaip ir kituose koncertuose („Naktis”, „Audra jūroje”), A. Vivaldis muzikos garsais bando pamėgdžioti kai kuriuos gamtos ir žmonių skleidžiamus garsus. Toks būdas vadinamas - garsų tapyba. 

 

Antrasis koncerte skambėsiantis kurinys – Argentinos tango kompozitoriaus, bandonijos atlikimo meistro Astor Piazzolla „Metų laikai Buenos Airėse”. Jis laikomas tradicinės tango muzikos revoliucionieriumi, su tango sujungęs džiaso, klasikinės muzikos elementus ir sukūręs taip vadinamą „naująjį tango” (Nuevo tango).

 

Kauno miesto simfoninio orkestro koncertas rengiamas bendradarbiaujant su Italijos kultūros institutu, Vilniuje.

Žymos:
Aistė Pupkytė,
Domenico Nordio
Domenico Nordio