7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ciklas „Diriguoja jaunieji“ su Kauno miesto simfoniniu orkestru

Aistė Pupkytė
Nr. 3 (1155), 2016-01-22
Muzika Anonsai
Dirigentė Giedrė Šlekytė
Dirigentė Giedrė Šlekytė

Kauno miesto simfoninio orkestro tęstinis projektas „Diriguoja jaunieji“ skirtas pristatyti ir skatinti jaunuosius šalies dirigentus. Šiais metais tęsiamas projektas kilo iš visuomenėje augančio poreikio matyti jaunąją muzikų kartą. Kauno miesto simfoninis orkestras bendradarbiauti kviečia tokius jaunuosius dirigentus kaip G. Šlekytė, R. Šumila, G. Vaznys, E. Miknius.

Sausio 22 d. 18 val. Kauno miesto simfoninio orkestro rengiamame pirmajame ciklo koncerte už dirigento pulto stos du talentingi Jaunieji dirigentai – Giedrius Vaznys ir Egidijus Miknius.

Lietuvos dirigavimo patriarcho Juozo Domarko mokinys Giedrius Vaznys mokėsi Kauno J. Gruodžio konservatorijoje ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, baigė klarneto bakalauro studijas bei dirigavimą simfoniniam orkestrui. Paklaustas kodėl nori stovėti priešais orkestrą, jis entuziastingai atsako: „Juk kuo sunkiau, tuo įdomiau!“. Ketvirtus metus jis dėsto klarnetą Kauno J. Gruodžio konservatorijoje, yra pučiamųjų instrumentų orkestro vadovas ir dėsto dar keturis skirtingus dalykus. Jaunajam dirigentui padėkos raštus yra įteikę šalies vadovai V. Adamkus ir D. Grybauskaitė.

Kauno miesto simfoninio orkestro rengiamame koncerte už dirigento pulto stos ir Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos reprezentacinio pučiamųjų orkestro meno vadovas ir dirigentas Egidijus Miknius. Dirigentas dalyvauja daugybėje festivalių, renginių bei projektų. Per ne trumpą savo darbo laiką yra pelnęs gausybę padėkos raštų, diplomų bei apdovanojimų, kurie įrodo ir patvirtina dirigento talentą bei profesionalumą.

Koncerto programa prasidės prancūzų kompozitoriaus Charles‘o Gounod „Valpurgijos scena“ iš muzikos baletui „Faustas“. Prancūzijoje įsigalėjusios „lyrinės operos“ muzika pasižymėjo emocionalumu, nuoširdumu, lyriškumu ir išraiškos paprastumu. Ch. Gounod yra dvylikos operų autorius, iš kurių žinomiausia yra 5 veiksmų „Faustas“, parašyta pagal Goethe‘s tragediją. Jos pagrindas – Vokietijoje labai populiari viduramžių legenda.

Atrasis kurinys koncerto programoje – Josepho Haydno „Londono simfonija“ Nr. 104, D-dur. Tai paskutinioji kompozitoriaus sukurta simfonija. Klausytojai taip pat išgirs Georges Bizet garsiosios operos „Karmen“ siuitą. Efektingi orkestro numeriai – uvertiūra ir trys antraktai. Koncartą pabaigs rusų romantinės eros kompozitoriaus, vieno produktyviausių vokalinės ir instrumentinės muzikos kūrėjų Piotro Čaikovskiio Uvertiūra – fantazija „Romeo ir Džiuljeta“.

Kauno miesto simfoninis orkestras džiaugiasi turėdamas galimybę bendradarbiauti su jaunaisiais dirigentais bei juos pristatyti miesto gyventojams ir svečiams. Tokie projektai kaip „Diriguoja jaunieji“ leidžia orkestrui užmegzti bendradarbiavimą su jaunaisiais klasikinės muzikos atlikėjais, kurie dirba ne tik Lietuvoje, bet ir kitose pasaulio šalyse.

Žymos:
Aistė Pupkytė,
Dirigentė Giedrė Šlekytė
Dirigentė Giedrė Šlekytė