7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Tarquinio Merula – didysis Vazų dvaro muzikos meistras“

Organizatorių inf.
Nr. 45 (1151), 2015-12-18
Muzika Anonsai
Koncerto plakatas
Koncerto plakatas

2015 m. gruodžio 10 d. sukako 350 metų, kai mirė vienas žymiausių ir įtakingiausių XVII a. kompozitorių Tarquinio Merula. Pasaulyje jo vardas rašomas greta ankstyvojo baroko genijų Claudio Monteverdi ir Francesco Cavalli vardų, o Lietuvoje – paradoksalu, bet yra menkai žinomas. Paradoksalu, nes 1621–1626 m. Merula dirbo ir kūrė Žygimanto Vazos dvare, todėl jo kūryba gali būti pagrįstai laikoma muzikinio Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės paveldo dalimi.

 

Valdovų rūmų muziejus ir tarptautinis senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“ gruodžio 29 d., antradienį, 19 val. kviečia į 350-osioms Merulos metinėms skirtą koncertą Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje, kuriame skambės vien šio kompozitoriaus kūriniai – tai pirmasis renginys Lietuvoje, skirtas išsamiai susipažinti su Merulos kūryba. Koncerte klausytojai išgirs visas bažnytinės ir pasaulietinės, vokalinės ir instrumentinės muzikos formas, kurias kūrė Merula – motetus, madrigalus, arijas, sonatas, simfonijas, variacijas boso pagrindu ir kt.

 

Unikali šios programos dalis – tai kūriniai iš Merulos opusų Nr. 5 ir Nr. 6, kurie buvo sukurti 1624 m., kai  Merula tarnavo Žygimantui Vazai. Opuso Nr. 6 kompozicijų boso partija neišlikusi, tačiau „Canto Fiorito“ meno vadovas Rodrigo Calveyra, Italijos ankstyvojo baroko muzikos specialistas, atkūrė trūkstamą boso melodiją. Faktas, kad kai kurie kompozitoriaus kūriniai buvo rekonstruoti pirmą kartą po jo mirties, yra reikšmingas ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio muzikos istorijai.

 

Šventiniame koncerte, kuriame skambės spalvinga, šviesi, viso pasaulio senosios muzikos atlikėjų ir klausytojų mylima Merulos muzika, taip pat bus pasakojama apie šio kompozitoriaus kūrybą ir jo palikimo reikšmę.

 

Atlikėjai:

Ieva Gaidamavičiūtė (sopranas)
Renata Dubinskaitė (mecosopranas)
Saulė Šerytė (mecosopranas)
Algirdas Bagdonavičius (tenoras)
Nerijus Masevičius (bosas)
Ieva Baublytė (išilginės fleitos)
Rodrigo Calveyra (cinkas, išilginės fleitos)
Adrian France (barokinis trombonas)
Rodney Prada (viola da gamba)
Davide Pozzi (klavesinas, vargonėliai)

 

Koncertų ciklo “Kalėdos Valdovų rūmuose” organizatorius: Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai. Rėmėjas Italų kultūros institutas Vilniuje.

Ansamblis “Canto Fiorito”: www.cantofiorito.ltwww.facebook.com/cantofiorito

 

 

Koncerto plakatas
Koncerto plakatas
„Canto Fiorito“. A. Gintalaitės nuotr.
„Canto Fiorito“. A. Gintalaitės nuotr.