7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

M. K. Čiurlionio gimtadienio koncertas Druskininkuose

 

LMRF informacija
Nr. 32 (1138), 2015-09-18
Muzika Anonsai

Rugsėjo 22-ąją, minint 140-ąsias Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimimo metines, Druskininkuose, GRAND SPA Lietuva „Nemuno“ salėje nuskambės paskutiniai tryliktojo tarptautinio menų festivalio „Druskininkų vasara su M.K. Čiurlioniu“ akordai. Festivalį dideliu koncertu vainikuos Kauno miesto simfoninis orkestras, diriguojamas Martyno Staškaus. Su orkestru koncertuos žavusis maestro Virgilijus Noreika ir žinoma operos solistė Jovita Vaškevičiūtė. Skambės Čiurlionio simfoninė poema „Miške“, populiari klasika, šiuolaikinių kompozitorių kūriniai.

 
Druskininkų M.K. Čiurlionio meno mokykloje vyks kiti festivalio Pabaigos šventės renginiai: didžiojo menininko gimtadieniui skirtas mokyklos moksleivių ir mokytojų koncertas, Druskininkų savivaldybės moksleivių piešinių konkurso „Mano kelias link Čiurlionio“ nugalėtojų darbų paroda bei piešinių, rašinių konkursų muzikinės viktorinos nugalėtojų apdovanojimas.
 
Ši „Druskininkų vasara su M.K. Čiurlioniu“ druskininkiečiams ir kurorto svečiams vėl dovanojo turiningą spalvingą ir gausią 40-ties renginių puokštę. Festivalio programoje dalyvavo per 200 atlikėjų iš Lietuvos, Italijos, JAV, Vokietijos, Prancūzijos, Norvegijos ir net Pietų Korėjos.
 
Nedaloma Druskininkų kultūros dalimi tapo festivalio pradžios šventė, sakralinės muzikos koncertų ciklai Druskininkų, Senosios Varėnos, Liškiavos, Perlojos bažnyčiose, fortepijono muzikos ciklas M.K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje, kamerinės muzikos koncertai Druskininkų miesto muziejuje, M.K. Čiurlionio Studijų savaitė, Smuiko muzikos šventė ir Smuikininkų meistriškumo mokykla, koncertai visose, koncertines erdves turinčiose, kurorto sanatorijose, SPA centruose, Druskininkų M.K. Čiurlionio meno mokykloje, literatūrinės-muzikinės popietės, pokalbiai prie apskrito stalo Druskininkų viešojoje bibliotekoje, muziejuje „Girios aidas“, išvykos į M.K. Čiurlionį menančias gamtos vietas, A. Česnulio skulptūrų parką Naujasodėje, surengtos žinomų dailininkų S. Jastrumskytės, E. Valiūtės, E. Nalevaikos, M.K. Čiurlionio tapybos darbų faksimilinių kopijų, Druskininkų savivaldybės moksleivių dailės darbų, leidinių apie M.K.  ir jo kūrybą šešios parodos bei kiti renginiai. Festivalio renginius į visumą siejo M.K. Čiurlionio vardas, žymaus menininko bei jo amžininkų kūryba, jo idėjų plėtra šiuolaikinių Lietuvos menininkų kūryboje.
 
Nepaisant to, jog šią vasarą Druskininkuose buvo surengti net keli festivaliai, vyko daug kitų pramoginių renginių, festivalio „Druskininkų vasara su Čiurlioniu“ koncertuose buvo gausu mylinčių ir vertinančių klasikinę muziką klausytojų. Jie žavėjosi muzika, atlikėjų meistriškumu, po koncertų neskubėjo skirstytis, domėjosi ateities kūrybiniais planais, kvietė dar kartą atvykti. Tai reiškia, kad festivalis vis labiau įsitvirtina Druskininkuose, atskleidžia savo galimybes, atranda naujų erdvių ir formų ir pasiekia pagrindinį savo tikslą – skleisti M.K. Čiurlionio kūrybą, ugdyti ir turėti savo nuolatinį klausytoją ir žiūrovą. Tai, ką pasiūlė festivalio programa — buvo svarbu ir įdomu Druskininkų žmonėms ir svečiams iš Lietuvos ir pasaulio.
Žymos:
LMRF informacija,