7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Fortepioninė muzika po Čiurlionio obelimi

 

„Impetus musicus“ inf.
Nr. 24 (1085), 2014-06-20
Muzika Anonsai
M. K. Čiurlionio memorialiniai namai
M. K. Čiurlionio memorialiniai namai
Jau 49 kartą Druskininkuose, M. K. Čiurlionio memorialiniuose namuose, atgims didžiojo Lietuvos dailininko ir kompozitoriaus daugiau nei prieš šimtą metų sukurta tradicija. Jauniausioji kompozitoriaus sesuo, vėliau jo kūrybos tyrinėtoja ir redaktorė Jadvyga Čiurlionytė taip atsimena XX  amžiaus pradžioje vasaromis vykusius neformalius šeimos ir draugų koncertus prie Čiurlionių namų esančiame obelų sode: „Saulė lyg nuskęsta žemės gilumon ir atsiunčia žemei tokią tamsią melsvą skraistę, o su ja ir ilgesingą tylą. Tada suskamba pianinas, širdis pradeda skubėti, jos ritmas susilieja su skambančiu pro atvirą langą ritmu.“
Tradicija rengti koncertus klausytojams sėdint sode po obelimis buvo atgaivinta 1965 m. Nuo tada, kiekvieną vasarą pro pravertą langą vakarais skamba fortepijono muzika. 2015 m. taps seniausiai nenutrūkstamai rengiamo Lietuvoje fortepijono muzikos festivalio auksine sukaktimi, o šią vasarą, kaip ir kasmet, visų M. K. Čiurlionio konkursų laureatai, jaunieji Lietuvos pianistai bei ciklo svečiai dalinsis su Druskininkų kurorto svečiais ir druskininkiečiais savo naujausiais kūrybiniais atradimais.
Pirmasis 2014 koncertinio Druskininkų fortepijono vasaros koncertas – tikra puošmena. Trečiadienį, birželio 25 dieną, 20 val. Čiurlionio memorialiniuose namuose su Leopoldui Godovskiui skirta programa viešės Sietle (JAV) gyvenantis lietuvių pianistas, mokslų daktaras Dainius Vaičekonis. Simboliška, kad Lietuvoje, Žasliuose, gimusio vieno žymiausių, pasaulinę šlovę pelniusių XX a. pradžios pianistų – virtuozų ir puikaus kompozitoriaus Leopoldo Godowskio kūryba pagaliau grįžta ir į jo gimtąją žemę Lietuvą. Pianistas Dainius Vaičekonis pirmą kartą taip plačiai Lietuvoje pristatys Leopoldo Godowskio kūrinius, ir prasminga, kad ši kūryba suskambės pačioje lietuviškos fortepijono muzikos gimtinėje Druskininkuose.
Šeštadienį, birželio 28 dieną, 16 val., fortepijoninis Sonatos Deveikytės-Zubovienės ir Roko Zubovo duetas pristatys savo naują programą „Paryžietiški žaidimai“, kurioje skamba prancūzų kompozitorių G. Bizet, G. Faure, M. Ravelio ir E. Satie siuitos fortepijonui keturioms rankoms. O Druskininkuose augusi pianistė Guoda Gedvilaitė, šiuo metu gyvenanti Vokietijoje, liepos 19 dieną 16 val. atliks labai įdomią romantinę programą, kurioje skambės puikios pianistės ir savo laiku garsios kompozitorės Claros Wieck-Schumann, jos vyro Roberto Schumanno bei artimiausio šeimos draugo Johanneso Brahmso kūriniai.
Šių metų koncertuose vyraus romantinės muzikos bei Čiurlionio laikmečio šedevrai. Taip savo programas suformavo ir pripažinti pianistai, Čiurlionio konkurso laureatai: Sergejus Okruško (liepos 9 d.) gros Schubertui skirtą programą, Aleksandra Žvirblytė (rugpjūčio 9 d.) atliks Schumanno, Debussy ir Prokofjevo kūrinius, Jurgis Karnavičius (rugpjūčio 20 d.) skambins Schumanno, Chopino ir Liszto kūrinius, Leonidas Dorfmanas (rugpjūčio 23) atliks Scarlatti, Schuberto, Liszto, Schumanno ir Chopino miniatiūras. Skambins ir jaunieji Lietuvos pianistai: šių metų Vainiūno konkurso laureatas Justas Čeponis (liepos 16 d.) gros Schumanno, Skriabino ir Vainiūno kūrinius, M.K. Čiurlionio gimnazijos absolventas Paulius Andersson (liepos 23 d.) skambins Liszto, Rachmaninovo ir Skriabino kūrinius, o Jorio Sodeikos (liepos 30 d.) programoje – Chopino ir Liszto muzika, Justo Šerveniko (rugpjūčio 13 d.) programa sudaryta iš Bacho-Buzoni, Haydno, Griego ir Chopino opusų. 
Pianistų koncertus turtins retai koncertų scenas puošiantys šiuolaikinių kompozitorių kūriniai: pianistė Živilė Karkauskaitė (liepos 12 d.) į savo programą greta Brahmso, Chopino ir Albenizo taip pat įtraukė Silvestrovo muziką, Motiejus Bazaras (rugpjūčio 6 d.) greta Brahmso sonatos skambins Ligetti kūrinius.
Kiekvieno pianisto programoje tradiciškai skambės Čiurlionio bei  kitų lietuvių kompozitorių kūriniai. Šiemet, minint 110-ąsias Vlado Jakubėno metines, jo muzika skambės fortepijoninio Živilės Kudirkaitės ir Grytės Navardauskaitės dueto (liepos 26 d.), bei Andriaus Vasiliausko (rugpjūčio 16 d.) programose. Pianistė Halina Radvilaitė (liepos 5 d.) greta Bacho ir Albenizo, skambins Bražinsko kūrinius, o Birutė Vainiūnaitė (rugpjūčio 2 d.) greta Couperino, Schuberto ir Debussy skambins Vainiūno ir Šenderovo muziką.
Ciklą rengia viešoji įstaiga „Impetus musicus“, bendradarbiaujant su M. K. Čiurlionio nacionaliniu muziejumi ir M. K. Čiurlionio memorialiniais namais Druskininkuose. Ciklą parėmė Lietuvos kultūros taryba.

 

M. K. Čiurlionio memorialiniai namai
M. K. Čiurlionio memorialiniai namai