7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Festivalis „Sugrįžimai“ surengs 20 koncertų

 

LMRF inf.
Nr. 13 (1074), 2014-04-04
Muzika
Algirdas Matonis ir Ugnius Pauliukonis
Algirdas Matonis ir Ugnius Pauliukonis
Balandžio 10 d. prasidės Lietuvos muzikų rėmimo fondo rengiamas XVI tarptautinis muzikos festivalis „Sugrįžimai“. Klausytojų laukia 20 koncertų, juose dalyvaus 53 atlikėjai ir 3 ansambliai. Bent trumpam į Lietuvą sugrįš 22 svetur gyvenantys ar studijuojantys lietuviai, atvyks 5 jų kolegos užsieniečiai. Šiemet sulauksime svečių iš 11 šalių.
 
Pirmame koncerte pasirodys du muzikai, šiuo metu studijuojantys Mančesterio Šiaurės karališkajame muzikos koledže (Didžioji Britanija): pianistas Ugnius Pauliukonis ir eufonininkas Algirdas Matonis. 2012 m. Ugnius tapo Branto tarptautinio pianistų konkurso Birmingeme laureatu, o 2013 m. buvo vienintelis studentas, pelnęs aukso medalį koledžo organizuotame konkurse. Algirdas Matonis 2013 m. tapo „Foden’s Solo“ konkurso nugalėtoju ir yra pakviestas groti solo prestižiniame Erno Kellerio festivalyje Sidnėjuje (Australija).
 
Du koncertus surengs šiuo metu Paryžiuje gyvenantis pianistas ir kompozitorius, tarptautinių konkursų laureatas, Maskvos Gnesinų muzikos akademijos absolventas Denisas Grockis. Dar vienas fortepijono muzikos atstovas, keturiolikos tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatas Aretas Botyrius – Londono Purcello muzikos mokyklos auklėtinis, nuo 2013 m. studijuoja Karališkojoje muzikos akademijoje Londone. Jis muzikuos drauge su smuikininke J. Ivanova.
 
Smuikininkė Rolanda Ginkutė nuo 2010 m. studijuoja Vokietijoje, Kelno aukštojoje muzikos ir šokio mokykloje. 2012 m. Rolanda tapo K. Lipinskio ir H. Wieniawskio tarptautinio smuikininkų konkurso laureate. Smuikininkė yra koncertavusi su kameriniu orkestru „Maskvos virtuozai“, Lietuvos kameriniu orkestru, Kauno simfoniniu orkestru, Šv. Kristoforo ir Maskvos kameriniais orkestrais. 2004 m. jai suteiktas Karalienės Mortos premijos laureatės vardas.
 
Altininkė Augusta Romaškevičiūtė koncertuos su savo kolegomis – pianiste iš Japonijos Mizuka Kano ir obojininku iš Portugalijos Luciano Manueliu Marquesu Cruzu. Augusta Romaškevičiūtė – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (prof. P. Radzevičiaus alto kl.) absolventė. Studijas tęsė Berlyno menų universitete, šiuo metu yra Felixo Mendelssohno akademijos Leipcige magistrantė, Mendelssohno konkurso Berlyne laimėtoja.
 
Violončelininkas Robertas Grodas – respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatas, B. Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos auklėtinis. Nuo 2010 m. Robertas studijuoja Maskvos P. Čaikovskio konservatorijoje. Koncerte jam talkins tos pačios konservatorijos auklėtinis, įvairių tarptautinių konkursų ir festivalių laureatas, azerbaidžanietis smuikininkas Anaras Seyidovas bei šiuo metu Maskvoje gyvenanti pianistė Emilija Budžemaitė – tarptautinių konkursų Čekijoje, Prancūzijoje, Italijoje laureatė, 2004–2005 m. pagal Erazmus programą studijavusi Portugalijoje, Lisabonos aukštojoje muzikos mokykloje.
 
Festivalį nuspalvins seserų Daunyčių – Joanos, Vitos Marijos, Elenos ir Kotrynos Ugnės ansamblis „Regnum musicale“. Visos muzikantės yra tarptautinių konkursų laureatės bei Grand Prix laimėtojos. Šiais metais IV tarptautiniame kamerinių ansamblių su arfa konkurse Madride (Ispanija) ansamblis „Regnum musicale“ pelnė I vietą. 2013 m. ansamblis surengė koncertų ciklą JAV, dalyvavo klasikinės muzikos festivalyje Ženevoje (Šveicarija). Šis koncertas rengiamas naujoje festivaliui erdvėje – LDK valdovų rūmuose. Menėse skambės ne tik muzika, bet ir Vaidoto Daunio eilės, kurias skaitys aktorius Petras Venslovas.
 
Saksofonininkė Rusnė Mikiškaitė yra LMTA absolventė. Su Europos saksofonininkų ansambliu (vadinamu Europos ambasadoriais) Rusnė koncertavo įvairiose Europos šalyse. Šiuo metu ji tęsia magistro studijas Utrechto konservatorijoje (Olandija), kur koncertuoja su ArtEZ/HKU saksofonininkų orkestru, bigbendu, įvairiais ansambliais bei pianistu Thijnu Vermeulenu, jis bus ir „Sugrįžimų“ festivalio svečias.
 
Kaip ir kasmet, festivalyje išgirsime būrį dainininkų. Vilniuje ir gimtuosiuose Šiauliuose koncertuos nuo 1996 m. Vokietijoje gyvenantis ir Bonos operos teatre dainuojantis Algis Lunskis (baritonas). Jam talkins S. Vaičiulionio vadovaujamas kamerinis ansamblis „Ars vivo“ ir pianistas Aleksandras Vizbaras.
 
Gegužės 6 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje dainuos Romanas Kudriašovas (baritonas), studijavęs Karališkajame Velso muzikos ir dramos koledže (Didžioji Britanija), Hamburgo aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje. Nuo 2008 m. Romanas nuolat kviečiamas į Šlėzvigo-Holšteino muzikos festivalį (Vokietija), yra koncertavęs Liuksemburgo, Prahos, Sankt Peterburgo, Tokijo, Singapūro, Pekino koncertų salėse, operos teatruose. 2011–2012 m. Y. Menuhino fondo remiamas, Vokietijoje atliko per 20 rečitalių.
 
Drauge su Romanu Kudriašovu koncertuos Hamburgo aukštosios muzikos ir teatro mokyklos studentės: Yehudi Menuhino fondo stipendininkė Laura Latvaitytė (sopranas), Indrė Pelakauskaitė (sopranas), Gabrielė Vasiliauskaitė (mecosopranas). Koncerte skambins dar viena Hamburgo aukštosios muzikos mokyklos studentė, pianistė Emilija Rožukaitė. Prie šių muzikių iš Hamburgo prisijungs ir perspektyvus ansamblis „Baltic duet“, jį sudaro smuikininkė Barbora Valiukevičiūtė ir pianistė Anastasija Avdejeva.
 
Koncerte dalyvaus ir viešnia iš JAV Liza Houston (sopranas), studijavusi Niujorko Lee Strasbergo teatro ir kino institute, kur įgijo dramos teatro aktorės bakalauro laipsnį, vėliau – Naujosios Anglijos konservatorijoje baigė dainavimą. Kaip aktorė dalyvavo Brodvėjaus pastatymuose, sukūrė nemažai vaidmenų įvairuose muzikiniuose spektakliuose. L. Houston neseniai debiutavo Leipcige ir Berlyne.
 
Koncerto gegužės 6 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje globėja, meno vadovė ir atlikėja – lietuvių kilmės pianistė, mokslininkė, pedagogė Raminta Lampsatis. Gimusi Čikagoje (JAV), studijavo fortepijoną bei vokiečių literatūrą. Mokslus tęsė Zalcburgo „Mozarteumo“ universitete bei Berlyne, kur įgijo muzikologijos daktaro laipsnį. Hamburgo aukštosios muzikos ir teatro mokyklos profesorė dažnai sutinkama Lietuvoje. Ji – Lietuvos kompozitorių sąjungos garbės narė, išleidusi knygų apie lietuvių šiuolaikinę muziką. Dirba pedagoginį darbą Berlyne, Hamburge, daug koncertuoja.
 
Jau tradicija tapo ir kameriniai festivalio vakarai, bei koncertai kituose Lietuvos miestuose. Šiame festivalyje įvyks neakivaizdinė pažintis su kompozitoriumi, vargonininku ir chorvedžiu Stasiu Sližiu, alytiškiai turės galimybę pasiklausyti legendinio Lietuvos tenoro Virgilijaus Noreikos, smuikininko Dainiaus Puodžiuko, o Vilniaus arkikatedroje bazilikoje festivalį užbaigs vargonininkė Irena Budrytė-Kummer, Dresdeno aukštosios bažnytinės muzikos mokyklos dėstytoja, Dresdeno Dievo Motinos bažnyčios (Frauenkirche) vargonininkė.

 

Žymos:
LMRF inf.,
Algirdas Matonis ir Ugnius Pauliukonis
Algirdas Matonis ir Ugnius Pauliukonis
Rolanda Ginkutė
Rolanda Ginkutė
Lucian Manuel Marques Cruz
Lucian Manuel Marques Cruz
Augusta Romaškevičiūtė
Augusta Romaškevičiūtė
Rusnė Mikiškaitė
Rusnė Mikiškaitė
Romanas Kudriašovas
Romanas Kudriašovas
Liza Houston
Liza Houston
Vita Marija, Joana, Kotryna Ugnė ir Elena Daunytės
Vita Marija, Joana, Kotryna Ugnė ir Elena Daunytės