7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Širdies šviesoj – „Liepos“ ir „Liepaitės“

 

Jūratė Žeimantienė
Nr. 3 (1064), 2014-01-24
Muzika Anonsai
Dainuoja „Liepos“ ir „Liepaitės“. L.Brūzgos nuotr.
Dainuoja „Liepos“ ir „Liepaitės“. L.Brūzgos nuotr.

 

Sausio 30 d., ketvirtadienį, 19 val., Šv. Kotrynos bažnyčioje įvyks ypatingas koncertas, kuriuo Vilniaus kultūros centro moterų choras „Liepos“ (meno vadovė ir dirigentė Audronė Steponavičiūtė-Zupkauskienė), šiemet minintis dvidešimt penkerių metų sukaktį, pradės kūrybiniam keliui skirtą renginių ciklą „Supynė „Liepos“ žiedų vainiką“.
 
Šio aktyviai koncertuojančio muzikinio kolektyvo, noriai pasirodančio ir prestižiniuose tarptautiniuose konkursuose, ir atokiausiose Lietuvos kaimo bendruomenėse, vardas neatsiejamas nuo dar vieno – „Liepaitės“, kuris plačiai skamba jau ištisus penkiasdešimt metų. Nuo pat 1964-ųjų, kai jauni chorvedžiai Liucija Palinauskaitė ir Petras Vailionis sukūrė mergaičių chorą baltuose rūmuose ant žalio Tauro kalno.
 
Kai prieš „Liepaičių“ 25-metį buvusios choristės, savo „tėčio“ P. Vailionio pakviestos, susibūrė trumpam sykiu padainuoti, netikėtai paaiškėjo, kad nuo vaikystės pažintai bendro muzikavimo traukai atsispirti tiesiog neįmanoma. Taip atsirado moterų choras „Liepos“. Kokių naujų kūrybinių atradimų žada šio meno kolektyvo vadovės (taip pat išaugusios iš „Liepaičių“) A. Steponavičiūtės-Zupkauskienės sumanymas įkvepiančio jubiliejaus proga suburti bendram pasirodymui „Liepas“ ir pirmąsias bei šiandienes „Liepaites“, parodys laikas.
 
O štai jubiliejinių metų pirmojo koncerto „Širdies šviesoj“ pakylėtos repeticijos jau spėjo patvirtinti, kad ji, toji širdies šviesa, suteikia atminčiai ypatingą klausą. Absoliučią vidinės jausenos prasme. Klausą, kuri išgrynina ir įprasmina tai, kas pradėta ir puoselėta meilėje ir su meile. Kaip nemirtingasis G. B. Pergolesi kūrinys „Stabat Mater“, kurį „Liepaitės“ nuo 1972-ųjų ne kartą atliko su Lietuvos kameriniu orkestru. Sunku įsivaizduoti dosnesnę likimo dovaną – vėl pakartoti tai visoms sykiu diriguojant maestro Sauliui Sondeckiui!
 
Regis, ne prieš kelis dešimtmečius, o tik vakar ir jauniausios, ir vyriausios choristės su virpulingu džiaugsmu sekė kiekvieną maestro rankų krustelėjimą. Taip beatodairiškai, su tokiu atsidavimu dieviškai meno galiai, kad profesorius Saulius Sondeckis sakosi ir dabar jas atpažįstantis iš... akių. Matyt, išties esama patirčių, kurios nepavaldžios laikui...
 
Šiuokart „Liepos“ ir įvairių kartų vakarykštės liepaitės atliks „Stabat Mater“ su Vilniaus Šv. Kristoforo orkestru (meno vadovas ir dirigentas profesorius Donatas Katkus), su kuriuo chorą sieja šilta kūrybinė draugystė, taip pat su solistėmis Vida Taurinskaite-Rukšiene (sopranas) ir Renata Dubinskaite (mecosopranas).
 
Be to, koncerte skambės ištraukos iš Henrio Purcello odės „Come ye Sons of Art“ („Ateikite pas mane, meno sūnūs“). Kadais dalis „Sound the Trumpet“ („Pūsk trimitą“) pelnė „Liepaitėms“ daugybę bisų skirtingose (net itin prestižinėse) koncertų salėse. O tai, kad šiandien ją atliks Vilniaus chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ Jaunių choras (vadovė A. Steponavičiūtė-Zupkauskienė), byloja apie prasmingą tęstinumą, teikiantį tikrąją gyvastį tam, ką jau galima pavadinti savitu Lietuvos kultūros reiškiniu – dainuojančia mergaičių, merginų ir moterų bendruomene. Ir, matyt, teisus buvo vienas iš jos įkūrėjų P. Vailionis, kai sykį Lietuvos nacionalinėje televizijoje paprašytas paaiškinti, kas yra „Liepaitės“, apsiribojo lakonišku atsakymu: „Liepaitės“ yra „Liepaitės“. Jos – nepakartojamos.“ Taigi sausio 30 d., ketvirtadienį, 19 val. ateikite pasiklausyti koncerto „Širdies šviesoj“ Šv. Kotrynos bažnyčioje (įėjimas laisvas), kad patys tuo įsitikintumėte.

 

Dainuoja „Liepos“ ir „Liepaitės“. L.Brūzgos nuotr.
Dainuoja „Liepos“ ir „Liepaitės“. L.Brūzgos nuotr.