7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Koncertas svarbiems įvykiams pažymėti

 

Vidas Pinkevičius
Nr. 39 (1053), 2013-10-25
Muzika Anonsai
Šį šeštadienį, spalio 26 d. 18 val. koncertų ciklas „Muzikos valanda Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje“ vargonų muzikos mylėtojus kviečia į vargonininkės Jūratės Landsbergytės ir fleitininko Vytauto Oškinio koncertą, kuris skiriamas Lietuvos įstojimo į Jungtines Tautas 20-mečio jubiliejui, Lietuvos pirmininkavimui Europos Tarybai ir Rytų partnerystės konferencijai „Vilnius Summit 2013“.
 
Vakaro programoje skambės Alexandre Guilmant (1837–1911) Sonata c-moll Nr. 3, armėnų bažnytinė giesmė „Aleliuja, gyvoji šviesa“ bei gruzinų liaudies daina fleitai ir vargonams, Olivier Messiaeno (1908–1992) „Transports de joie“ iš ciklo „L'Ascension“, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio (1875–1911) Dvi lietuviškos dainos ir Fugetė c-moll (versija fleitai ir vargonams), Longino Apkalnio (1923–1999) „Mozione lugubre“ iš „Quaternio latviensis“, Felikso Bajoro (g. 1934) „Interludia“ fleitai ir vargonams, Vladimiro Gubos (g. 1938) „Karpatų peizažas“ fleitai ir vargonams, Cesaro Francko (1822–1890) „Piece heroique“ ir Arvo Pärto (g. 1935) „Veidrodis veidrodyje“ (versija fleitai ir vargonams).
 
Jūratė Landsbergytė yra viena aktyviausių šiandienos Lietuvos vargonininkių. Baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, prof. L. Digrio vargonų ir J. Čiurlionytės muzikologijos klases. 1989 m. tapo Kijevo vargonininkų konkurso laureate. Atlikėjos koncertinė veikla driekiasi per daugelį Europos šalių ir JAV. Kaip solistė ir kamerinių ansamblių sudėtyje ji atliko daugybę premjerų, įrašė radijo ir CD įrašų. Svarbią vietą atlikėjos repertuare užima modernioji lietuvių vargoninė muzika. Nuo 2010 m. J. Landsbergytė studijuoja LMTA doktorantūroje.
 
Fleitininkas Vytautas Oškinis baigė Nacionalinę M.K. Čiurlionio menų mokyklą (Ž. Valkaitytės fleitos klasę). Su mama J. Landsbergyte aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir Vokietijoje. V. Oškinis yra J. Pakalnio pučiamųjų instrumentų konkurso I vietos ir K. Stralio tarptautinio „Young Flutist“ konkurso (Latvija) II vietos laureatas. Tobulinosi meistriškumo kursuose „Fleita Neringoje“, dalyvavo „Lutheran Summer Music“ akademijoje Mineapolyje, JAV.
 
Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.vargonininkai.lt.