7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pirmininkavimo ES proga – M. K. Čiurlionio muzika Paryžiuje

 

Rasa Gelgotienė
Nr. 38 (1052), 2013-10-18
Muzika Anonsai
Choras „Promusica“. Foto: Robertas Vaitekunas
Choras „Promusica“. Foto: Robertas Vaitekunas
Paryžiaus širdyje, giliomis muzikavimo tradicijomis garsėjančioje Šv. Magdalenos bažnyčioje (Place de la Madeleine) spalio 18 d. Lietuvos ambasada Paryžiuje šalies pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai proga pristatys M. K. Čiurlionio muzikos koncertą. Programą atliks Vilniaus universiteto choras „Pro musica“ (vadovė Rasa Gelgotienė), vargonininkas Vidas Pinkevičius, fleitininkas Giedrius Gelgotas, baritonas Modestas Jankūnas.
 
Koncerte skambės M. K. Čiurlionio vargoniniai kūrinai, chorinės sakralinės giesmės bei harmonizuotos lietuvių liaudies dainos. Nemažą programos dalį sudaro didžiojo lietuvių klasiko kūrinių motyvais sukurtos šiuolaikinės kompozicijos – Vido Pinkevičiaus vargoninės improvizacijos, Donato Zakaro M. K. Čiurlionio tekstais parašyta šiuolaikinė kompozicija mišriam chorui „Laiškai Sofijai“. Chorinį bei vargoninį repertuarą papildys M. K. Čiurlionio kūrinių transkripcijos fleitai ir baritonui.
 
„Čiurlionį norėjome pristatyti šių dienų šviesoje – atskleisti jo muzikos daugiabriauniškumą, naujas jo kurinių aranžuotes, transkripcijas ir improvizacijas jo temomis“, – sakė choro „Pro musica“ vyriausioji dirigentė ir meno vadovė R. Gelgotienė.
 
Impozantiško dydžio, klasicistinė Šv. Magdalenos bažnyčia garsi ne tik savo vargonais, bet ir tuo, kad joje vargonininkais dirbo daug žymių prancūzų kompozitorių, tarp kurių – C. Saint Seansas ir G. Fauré. Pastarasis šios šventovės vaikų giedojimo mokyklai ir vyrų chorui 1888 m. parašė savo garsųjį „Requiem“.
 
„Pro musica“ pateiktas originalus meninis projektas „Lietuvos klasikas M. K. Čiurlionis – tradicinis ir modernus“ buvo atrinktas užsienio reikalų ministerijos paskelbtame konkurse ir įtrauktas į 2013 m. Lietuvos kultūrą rekomenduojamų pristatyti renginių sąrašą diplomatinėse atstovybėse Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai laikotarpiu.
 
Vargoninių improvizacijų M. K. Čiurlionio temomis autorius V. Pinkevičius yra Vilniaus universiteto vargonininkas, Nacionalinės vargonininkų asociacijos prezidentas, Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos mokytojas ir aktyvus vargonų muzikos populiarintojas.
 
Pasaulinio fleitos virtuozo Williamo Bennetto mokinys fleitininkas Giedrius Gelgotas, studijavęs Londono karališkojoje muzikos akademijoje ir Vienos muzikos ir atlikimo menų universitete, dirbęs Kairo operos teatre ir Barselonos filharmonijoje, šiuo metu yra Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro fleitų grupės koncertmeisteris.
 
Choras „Pro musica“ nuolat rengia naujas programas, gilinasi į įvairius muzikos stilius ir orientuojasi į didelės apimties chorinės klasikos šedevrų ar originalių teminių programų atlikimą. Kolektyvas koncertavo daugelyje Europos valstybių, taip pat Meksikoje, Kuboje, JAV, Brazilijoje, Kazachstane ir kitose šalyse. Pernai Balstogės (Lenkija) filharmonijoje vykusiame Hajnowkos stačiatikių muzikos konkurse iškovojo pirmąją vietą.

 

Žymos:
Rasa Gelgotienė,
Choras „Promusica“. Foto: Robertas Vaitekunas
Choras „Promusica“. Foto: Robertas Vaitekunas