7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Gera dirva tobulėti

XXI Juozo Pakalnio jaunųjų atlikėjų konkurso atgarsiai

Robertas Beinaris
Nr. 24 (1038), 2013-06-14
Muzika
Juozo Pakalnio konkurso laureatai ir vertinimo komisijos nariai
Juozo Pakalnio konkurso laureatai ir vertinimo komisijos nariai

Šių metų kovo mėnesį vykęs vienas svarbiausių pučiamųjų ir mušamųjų instrumentų atlikėjų konkursų Lietuvoje siunčia daug žadančių žinių. Čia galime išgirsti ir pajusti, kaip tobulėja mūsų jaunieji muzikai. Man pačiam šis konkursas rūpi ne tik organizavimo požiūriu, bet yra brangus ir prisiminimais – esu ne kartą ir pats jame dalyvavęs. Žinau, kaip jaunam atlikėjui svarbu nugalėti būtent šiame konkurse. Daugelis pripažįsta, kad kartais gerokai sunkiau laimėti J. Pakalnio konkurse negu kur nors užsienyje.
 

Konkursas turi senas tradicijas. Nors buvo pradėtas organizuoti dar anksčiau, nuo 1992-ųjų jam suteiktas Juozo Pakalnio vardas. Konkursas organizuojamas kiekvienais metais, tačiau skirtingoms mokyklų kategorijoms. Vienais metais – muzikos mokykloms, kitais – meno mokykloms ir konservatorijoms.

Patyrę muzikai, vertinantys jaunuosius, visada laukia maksimalaus rezultato. Į finalinį turą atlikėjai patenka po rimtų atrankų savo mokyklose, vėliau apskrityse, ir daugeliui jaunuolių tai tampa dideliu iššūkiu. Šiame konkurse galime įžvelgti ir Lietuvos atlikėjų muzikines tendencijas, įvertinti mokytojų darbo profesionalumą, bendrą mokyklų pasirengimą. Apie tai byloja ir laureatų kiekis konkrečioje mokykloje. Džiugu konstatuoti, jog kiekvienais metais matomas puikus atlikėjų muzikinis pasirengimas, muzikalumas, stiliaus pajauta, artistiškumas. Tam įtakos turi daugelis veiksnių, bet svarbiausias – puikus mokytojų darbas.
 
Svarbią vietą užima lietuvių kompozitorių muzikos interpretavimas. Skatinti groti lietuvių autorių muziką – viena iš šio konkurso misijų. Privalomose konkurso programose dažnai matomos Juozo Pakalnio, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Balio Dvariono, Tauro Adomavičiaus, Osvaldo Balakausko, Jurgio Juozapaičio ir kitų autorių pavardės.
 
Programos derinamos su įvairių mokyklų mokytojais. Kūrinių pasirinkimui pirmiausia įtakos turi atlikėjo amžius ir keliami tikslai. Ieškoma opusų, kurie geriausiai atskleidžia stipriąsias atlikėjo savybes – mąstymą, muzikinės formos pajautimą, šiuolaikinių instrumento galimybių žinojimą.
Konkurse dalyvauja net dvylikos skirtingų instrumentų kategorijų atlikėjai, o šios dar yra dalijamos į keturias amžiaus grupes. Iškovoti pirmąją vietą kiekvienais metais darosi vis sunkiau, nes reikalavimai ir konkurso lygis nuolat kyla. Šių metų konkursas, vykęs Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir Kauno J. Gruodžio konservatorijoje, išsiskyrė kaip niekada aukštu profesiniu meistriškumu. Išgirdome daug talentingo jaunimo, kuris ateityje, tikimės, mus džiugins profesionalioje scenoje Lietuvoje ir užsienyje.
 
Kadangi šių metų konkurse dalyvavo meno mokyklų ir konservatorijų moksleiviai, norėčiau įvardyti ir pasveikinti pačius ryškiausius pirmųjų vietų laureatus, jų mokytojus bei mokyklas. Nacionalinė M.K. Čiurlionio menų mokykla savo „sąskaitoje“ turi net aštuonias pirmąsias vietas: Marija Račkauskaitė (fleita), mokyt. Žibutė Valkaitytė; Kęstutis Abaris (klarnetas), mokyt. Antanas Taločka ir Laurynas Čekelis; Augustinas Žiūra ir Martynas Jocas (saksofonas), mokyt. Aleksandras Fedotovas; Gediminas Abaris (valtorna), mokyt. Vitas Vidzbelis; Kristupas Žiūra (trimitas), mokyt. Aretas Baranauskas; Justinas Skulskis ir Augustinas Būrė (mušamieji instrumentai), mokyt. Zenonas Bagavičius. Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazija laimėjo keturias pirmas vietas: Dominyka Šeibokaitė (fleita), mokyt. Akvilina Gaubienė; Benas Butkus (trimitas), mokyt. Viktoras Kovaliovas; Lukas Saudargas (trombonas), mokyt. Jurgis Barakauskas; Kasparas Petkus (mušamieji instrumentai), mokyt. Pranas Dovydaitis. Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorija laimėjo tris pirmas vietas:Almantas Karėčka (trimitas), mokyt. Zenonas Šimkus; Jonas Katauskas (trimitas), mokyt. Virgilijus Nemaniūnas; Justas Nedzveckas (trombonas), mokyt. Jurgis Barakauskas. Po dvi pirmąsias vietas laimėjo Kauno Juozo Gruodžio konservatorija:Matas Ščerbauskas (klarnetas), mokyt. Kęstutis Bliujus; Laurynas Gulevičius (valtornė), mokyt. Arūnas Kigas. Taip pat Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazija:Pijus Paškevičius (obojus), mokyt. Vytautas Masteika; Jurgis Valentas (valtornė), mokyt. Vilimantas Vitartas.Pirmąją vietą laimėjo ir Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijos moksleivis Arminas Bižys (saksofonas altas), mokyt. Genadijus Afanasjevas, beiPanevėžio Vytauto Mikalausko menų mokyklos moksleivėIndrė Jonaitytė (trimitas), mokyt. Saulius Buitvydas.

Antrųjų ir trečiųjų vietų laureatai irgi buvo ryškūs ir įdomūs. Taip pat labai smagu pasidžiaugti pirmųjų vietų laureatų koncertu, įvykusiu balandžio 27 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje. Tai nauja, bet jau pasiteisinusi tradicija. Laureatai sulaukė didelio klausytojų dėmesio bei ovacijų. Taip jauniesiems atlikėjams atsiveria dar vienas etapas profesionalios scenos ir pripažinimo link.
 
J. Pakalnio konkursą rengia LMTA Pučiamųjų ir mušamųjų instrumentų katedros vedėjas ir dėstytojai. O pagrindinis inciatyvinis organizatorius yra Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos direktorius Kęstutis Bliujus bei pedagogai. Be abejo, prie viso šio gražaus renginio prisideda daugybė pučiamųjų ir mušamųjų instrumentų muzikos puoselėjimui atsidavusių žmonių.
 
Kiekvienais metais organizatoriai galvoja, kuo dar paįvairinti šį populiarų konkursą. Šiuo metu kilo nauja idėja – organizuoti Tarptautinį J. Pakalnio pučiamųjų ir mušamųjų muzikos instrumentų konkursą atlikėjams iki 26-erių metų. Tai būtų dar viena ryški paskata šios profesijos muzikams, kol kas neturintiems Lietuvoje tokio konkurso. Poreikis yra didžiulis, nes mūsų atlikėjai „namie“ retai išbando savo meistriškumą, o, beje, užsienio konkursuose jie pasiekia nemenkų laimėjimų. Šis projektas gali įvykti tik rėmėjų dėka ar remiant valstybinėms institucijoms, nes jam reikia nemažai lėšų. Tikimės, jog pučiamųjų ir mušamųjų instrumentų menas, solidžiai pristatantis Lietuvos atlikimo kultūrą net ir plačiai užsienyje, sudomins visas institucijas, galinčias padėti įgyvendinti šią idėją. I tarptautinį J. Pakalnio pučiamųjų ir mušamųjų muzikos instrumentų konkursą numatyta rengti 2014 metų lapkričio mėnesį.
Toks konkursas būtų ne tik įvairių šalių atstovų varžytuvės. Tai būtų proga plačiau pagarsinti ir vieną iškiliausių Lietuvos kompozitorių – tragiško likimo menininką Juozą Pakalnį. Šis muzikas išsiskyrė kaip žymus fleitininkas – virtuozas, kompozitorius, dirigentas, pedagogas. Jo kūryba yra labai svarbi pučiamųjų instrumentų, ypač fleitos, literatūroje. J. Pakalnio kūriniai fleitai yra labai melodingi ir kartu techniškai sudėtingi. Juose atskleidžiamos pačios gražiausios šio instrumento spalvos. J. Pakalnio vardas įkvepia visus konkurso dalyvius bei jų mokytojus didžiuotis šio menininko talentu, prisidėti prie jo muzikinio palikimo sklaidos.
 
Linkėdamas visiems gražių siekių, noriu padėkoti ir visus dar kartą pasveikinti su puikiais rezultatais. Tik kartu mes galime pasiekti aukščiausių meninių laimėjimų.

 

Juozo Pakalnio konkurso laureatai ir vertinimo komisijos nariai
Juozo Pakalnio konkurso laureatai ir vertinimo komisijos nariai