7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kauno valstybinio choro puošmena – Giuseppe’s Verdi muzika

 Balandžio 20 d. vyks koncertas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje

KVCH inf.
Nr. 9 (1023), 2013-03-01
Muzika Anonsai

 Tarptautinėse muzikos scenose plačiai žinomo Kauno valstybinio choro  kalendoriuje suplanuoti ateities koncertai įvairiose Lietuvos ir užsienio koncertinėse erdvėse. Neseniai iš gastrolių tolimojoje Kinijoje grįžusių dainininkų jau laukia Danijos publika.

 

Rusų kilmės dirigento Aleksandro Vedernikovo, nuo 2009 m. einančio Odensės simfoninio orkestro vyriausiojo dirigento pareigas, iniciatyva ir kvietimu kovo pradžioje Danijoje kauniečiai atliks programą, skirtą Giuseppe Verdi 200-osioms gimimo metinėms. Šį iškilų jubiliejų UNESCO įtraukė į 2013 metais minėtinų sukakčių sąrašą.

 

Odensės klausytojai išgirs choro atliekamą G. Verdi „Requiem“, pirmą kartą choro repertuare nuskambėjusį prieš 40 metų Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos Didžiojoje salėje ir Vilniaus filharmonijoje. Anot chormeisterės R. Navickienės: „G. Verdi „Requiem“ tarsi sukurtas mūsų chorui; tai lyg spalvinga drobė su aistringomis kulminacijomis, su ryškiai pabrėžtu dramos elementu (...). Šiame kūrinyje chorui nereikia ieškoti tam tikro stiliaus, atlikimo manieros, braižo. Jis tiesiog jam sukurtas“.

 

Danijoje susitiks Kauno choro ir žinomų pasaulio vokalo meistrų koncertiniai keliai. Dainuoti kartu su choru, ne kartą koncertavusiu su Niujorko „Metropoliteno“ operos solistais, nedvejodama sutiko soprano partiją šiame teatre G. Verdi operos „Aida“ pastatyme atliksianti dainininkė iš Ukrainos  Liudmila Monastyrska (galimybę stebėti transliaciją iš Niujorko turėjo ir kino teatrų „Forum Cinemas“ žiūrovai Lietuvoje). Tenoro partiją dainuos gruzinų atlikėjas Baidri Maisuradzė, kurį M. Rostropovičius yra titulavęs garsiausiu šimtmečio tenoru. Dainininką Lietuvos klausytojams yra tekę girdėti kartu su Kauno choru atliekantį ne viena operą, taip pat ir G. Verdi „Aida“. Dainuoti boso partiją pakviestas rusų solistas Vitalijus Kovaliovas, vertinamas už plataus diapazono, ekspresyvų basso cantante, pasirodęs „Metropolitene“, kituose JAV operos teatruose, Milano „La Scala“ ir sukūręs daug vaidmenų G. Verdi operose.

 

Atlikėjams akompanuos Odensės simfoninis orkestras – vienas iš penkių regioninių Danijos simfoninės muzikos kolektyvų. Orkestro buveinė – 1982 m. duris klausytojams atvėrusi Odensės koncertų salė, tačiau labai dažnai kolektyvo atliekama muzika skamba puikia akustika pasižyminčioje Karlo Nielseno salėje. Lietuvių choristus Danijoje išgirs per 3000 klausytojų.

 

Grįžęs iš viešnagės Danijoje choras su savo vadovu Petru Bingeliu ir koncertiniais partneriais gražiausias G. Verdi operų arijas ir chorus dovanos Lietuvos klausytojams. Niekuomet savo žavesio neprarandanti muzika 2013 m. balandžio 20 d., 19 val. skambės Vilniaus filharmonijoje.