7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jubiliejinis vakaras su Osvaldu Balakausku

Koncertas Šv. Kotrynos bažnyčioje

Osvaldas Balakauskas
Osvaldas Balakauskas

 

2012 m. gruodžio 21 d., penktadienį, 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje (Vilniaus g. 30) įvyks koncertas, skirtas Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, kompozitoriaus Osvaldo Balakausko 75-mečiui.
 
Vieną ryškiausių mūsų dienų lietuvių muzikos kūrėjų (savo jubiliejų švenčiantį gruodžio 19 d.) autoriniu koncertu sveikins Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, diriguojamas Donato Katkaus.
 
„Balakauskas į lietuvių muziką įsiveržė kiek netikėtai jau kaip visiškai susiformavęs savitas muzikinis mąstytojas, tobulai įvaldęs kompozicinę techniką. Įdomiausia, kad jis ne tik kad nebuvo išaugęs iš pokario lietuviško modernizmo su čiurlioniškai-gruodišku kvietimu savo šiuolaikiškumą plėtoti iš liaudies dainų, bet buvo svetimas ir iš „Varšuvos rudens“ atsivežtai mūsų kompozitorių modernumo ir stiliaus sampratai“, – 1996 m. apie Osvaldą Balakauską rašė Donatas Katkus. Nuo 7-ojo dešimtmečio vienu žymiausių lietuvių kompozitorių laikomas Balakauskas kūrė ir savitą kompozicinę mokyklą, ir skleidė savo kūrybines idėjas gausiais kūriniais.
 
Koncerte skambės keturi kone ryškiausi XX a. 9-ajame–10-ajame dešimtmetyje Balakausko sukurti kūriniai kameriniam orkestrui.
 
Koncertas obojui, klavesinui ir styginiams (1981) laikomas vienu populiariausių kompozitoriaus darbų. Šis trijų dalių kūrinys, kuriame išlaikomi koncertiniai solisto ir orkestro santykiai, savo faktūra artimas A. Vivaldi muzikai.
 
„Meridionale“ kameriniam orkestrui (1994) sukurtas Lenkijos radijo užsakymu ir skirtas Witoldo Lutosławskio atminimui. Pats autorius šį kūrinį apibūdina kaip „labai aktyvią, energingą „pietietiško“ temperamento muziką“.
 
Concerto brio smuikui ir kameriniam orkestrui (1999) dedikuotas smuikininkei Rusnei Mataitytei. Kai kurios kompozicijos dalys primena barokinio tipo koncertą, nors čia galima išgirsti ir džiazo muzikos elementų.
 
„Das Bachjahr“ – tai sinfonia concertante Nr. 3 fleitai, klavesinui ir styginiams (1985). Šioje vienuolikos dalių kompozicijoje autorius panaudojo kelis J.S. Bacho motyvus, tačiau jo stiliumi nesekė; aliuzijos į Bacho muziką abstraktesnės – per žanrą ir iš dalies per polifoniškumą.
 
Koncerte gros žymūs lietuvių atlikėjai: solistai Rusnė Mataitytė (smuikas), Justė Gelgotaitė (obojus), Vytautas Sriubikis (fleita) ir Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus). Diriguos Donatas Katkus.

 

Osvaldas Balakauskas
Osvaldas Balakauskas