7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Čiurlioniukai“ kviečia premjeras

Du nauji šokio spektakliai – „Stebuklingas mygtukas“ ir „Metų laikai“

informacija 7MD, informacija 7MD
Nr. 46 (1014), 2012-12-21
Muzika Anonsai
Spektaklio repeticija. D. Tindžiulienės nuot.
Spektaklio repeticija. D. Tindžiulienės nuot.

Paskutinėmis metų dienomis – gruodžio 30-ąją ir 31-ąją – Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos jaunieji šokėjai kviečia į šventinius koncertus, kuriuose parodys du naujus šokio spektaklius – „Stebuklingas mygtukas“ ir „Metų laikai“.
 

„Stebuklingas mygtukas“ – tai klasikine choreografija pagrįstas divertismentas apie vaikystės išdaigas ir stebuklus. Spektaklyje naudojamos ištraukos iš klasikinių baletų: „Miegančioji gražuolė“, „Don Kichotas“, „Žizel“, „Talismanas“, „Spragtukas“, „Gulbių ežeras“ ir „Korsaras“. Skamba Piotro Čaikovskio, Adolphe’o Adamo ir kitų kompozitorių muzika. Šio spektaklio režisierius – Tadas Montrimas, o choreografiją padėjo sukurti jaunųjų šokėjų sceninės ir koncertinės praktikos vadovė Giedrė Zaščižinskaitė.
 
Pertraukos metu paskanavę karšto šokolado, antrojoje dalyje žiūrovai išvys „Metų laikus“ – šokio spektaklį pagal Antonio Vivaldi muziką. Šis meninis pasakojimas kiek netikėtas, nes metų tėkmė scenoje gretinama su moters gyvenimu: maža mergytė virsta mergele viliokle, patirtį kaupiančia motina ir galiausiai – pasaulio paslaptis pažinusia žiniuone ragana.
 
„Metų laikų“ choreografiją sukūrė profesionali šokėja ir M.K. Čiurlionio menų mokyklos direktoriaus pavaduotoja baletui Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė. Šio spektaklio idėja jai gimė skaitant anglų rašytojo Roberto Graves’o knygą „Baltoji deivė“.
 
Abiejuose spektakliuose ryškus ir vaikų indėlis. Jie, gavę nedideles choreografines užduotis, patys kūrė mizanscenas, repetavo savo sugalvotus judesius, o vėliau visa tai buvo perkelta į sceną.
 
„Jų improvizacijomis negalėjau atsižavėti“, – teigė L. Puodžiukaitė-Lanauskienė. Jos įsitikinimu, labai svarbu ir tai, kad repeticijų ir spektaklių metu scenoje kartu pasirodo įvairaus amžiaus moksleiviai: jaunesniems šokti kartu su „vyresniokais“ – jau savaime ypatingas įvykis.
 
Baleto skyriaus „čiurlioniukai“ bent po vieną naują šokio spektaklį pastato kasmet. L. Puodžiukaitė-Lanauskienė įsitikinusi, kad ši kūrybinė veikla puikiai papildo kasdieninius mokslus, nes vaikams atsiveria saviraiškos ir improvizacijos erdvė įgyvendinant konkretų meno projektą. „Tai bene geriausia, ką galime pasiūlyti šokti besimokantiems vaikams“, – sakė ji.
 
Šventinės premjeros – gruodžio 30 ir 31 d. Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos šokio teatre, pradžia – 18 valandą.

 

Spektaklio repeticija. D. Tindžiulienės nuot.
Spektaklio repeticija. D. Tindžiulienės nuot.