7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šviesos šventė žiemos tamsoje

Antonio Vivaldi kūryba Šv. Kotrynos bažnyčioje

Agnė Vadlūgaitė
Nr. 45 (1013), 2012-12-14
Muzika Anonsai
Vytautas Sriubikis. E.Levin nuotr.
Vytautas Sriubikis. E.Levin nuotr.

Šv. Liucijos dienai, kuri švenčiama gruodžio 13-ąją, dera geniali, ypatingo grynumo, barokinės muzikos deimantu vadinama kompozitoriaus Antonio Vivaldi kūryba. Šv. Kotrynos bažnyčioje ją atliks Vytautas Sriubikis (fleita) ir Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus).
 

Vytautas Sriubikis, fleitos studijas baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, vėliau tobulinęsis Viurcburgo (Vokietija) aukštojoje muzikos mokykloje, daug koncertuoja kaip solistas ir kamerinių ansamblių dalyvis, muzikuoja su įvairiais orkestrais, pasirodo festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje. Fleitininkas nebijo įvairiausių muzikinių iššūkių: nors žymieji A. Vivaldi „Metų laikai“ parašyti smuikui ir orkestrui, V. Sriubikis nusprendė, kad kūriniui laikas prabilti fleitos balsu... Tai – tikra muzikinė intriga, tačiau ne mažiau intriguoja ir pačių „Metų laikų“ istorija.
 
1926-aisiais, praėjus 185 metų po kompozitoriaus mirties, San Karlo vienuolynas Pjemonte paskelbė apie parduodamus kažkokius natų rankraščius. Netrukus juos įvertinti atvyko Turino universiteto muzikologas Albertas Gentili. Jis identifikavo 14 tomų visai nežinomų A. Vivaldi kūrinių! A. Gentili iškart susidūrė su rimtomis kliūtimis, nes vienuolynas stengėsi rankraščius parduoti kuo skubiau, siekdamas už gautas lėšas suremontuoti patalpas. Vis dėlto turtingas Turino bankininkas Foa, įkūręs Mauro Foa fondą (mirusiam sūnui atminti), išpirko rankraščius ir dovanojo juos Turino bibliotekai (šie natų foliantai pažymėti Foa).
 
Po išsamių tyrinėjimų muzikologas netikėtai aptiko, kad sunumeruotuose pagal žanrą tomuose trūksta porinių egzempliorių. Tapo akivaizdu, jog medžiaga buvo surišta atsitiktinai ir kad tai tik dalis galbūt daug didesnės kolekcijos. Spėjimas pasitvirtino, kai tas pats A. Gentili Genujoje pas vienišą senuką G. Durazzo – garsios giminės palikuonį – aptiko kitą dalį ieškomų rankraščių. Tik po trejus metus trukusių derybų savininkas sutiko parduoti natas. Šį kartą už jas sumokėjo tekstilininkas Giordano, taip pat kaip ir pirmasis mecenatas Foa praradęs mažametį sūnų Renco ir panoręs įamžinti jo atminimą. Taip visi A. Vivaldi rankraščiai išprususių mecenatų dėka atsidūrė Turino bibliotekoje (antroji dalis rankraščių žymima Giordano vardu).
 
Užmirštieji keturi koncertai smuikui ir orkestrui „Metų laikai“ vėl suskambėjo 1939 m. rugsėjį, o magiška jų galia neblėsta: tai – kūrinys, kuris jaudina, pakylėja, žavi ir prabėgančių metų akivaizdoje, primena gražiausias jų akimirkas.    
                     
Solisto Vytauto Sriubikio (fleita) ir Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinio orkestro (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus) koncertas „Viva Vivaldi!“ vyks gruodžio 13 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30, Vilnius).

 

Vytautas Sriubikis. E.Levin nuotr.
Vytautas Sriubikis. E.Levin nuotr.