7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje

Pirmą kartą Lietuvoje skambės Johanno Pachelbelio „Hexachordum Apollinis“

Vidas Pinkevičius
Nr. 45 (1013), 2012-12-14
Muzika Anonsai
Johanno Pachelbelio „Hexachordum Apollinis“
Johanno Pachelbelio „Hexachordum Apollinis“

 

Šį šeštadienį, gruodžio 15 d., 18 val. koncertų ciklas „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ vargonų muzikos mylėtojus kviečia į pietų Vokietijos baroko vargonų mokyklos atstovo Johanno Pachelbelio (1653–1706) vargonų muzikai skirtą koncertą, kuriame vargonuos aktyvus vargonų meno populiarintojas Vidas Pinkevičius. Koncertas yra 10-oji projekto „Septyni vargonų muzikos šimtmečiai“ dalis.
Šiame renginyje pirmą kartą Lietuvoje skambės Pachelbelio „Hexachordum Apollinis“ – šešių barokinių arijų ir variacijų kolekcija.
 
Pachelbelis muzikos gerbėjams yra daugiausiai žinomas iš garsiojo Kanono D-dur trims smuikams ir basso continuo, kuris visame pasaulyje dėl savo švelnaus pobūdžio dažnai atliekamas per vestuvių ceremoniją.
 
Ilgą laiką vargonininkavęs Šv. Sebaldo bažnyčioje Niurnberge (pietų Vokietija), Pachelbelis buvo tarsi antros kartos didžiojo Johanno Sebastiano Bacho mokytojas. Anksti mirus Bacho tėvams, jo muzikinį auklėjimą perėmė vyresnysis brolis Johannas Christophas, kuris buvo tiesioginis Pachelbelio mokinys.
Sakoma, kad mažasis Johannas Sebastianas galėjęs asmeniškai sutikti senąjį Niurnbergo meistrą per savo brolio vestuves, kur buvo atliekama nemažai Pachelbelio muzikos.
 
Pachelbelio vargonų kūryba neatsiejama nuo taip jo mėgstamų variacijų ciklų, kurie skambės šiame koncerte. Dažnai variacijų temoms meistras parinkdavo liuteroniškas giesmes, o kartais ir populiarias to meto pasaulietines arijas.
 
„Hexachordum Apollinis“ (1699) sudaro 6 variacijų ciklai. Dažniausiai jie yra sudaryti iš 6 variacijų (tik antrajame yra 5, o šeštajame – 8 variacijos). Kiekviename cikle kompozitorius stengiasi atskleisti visas melodines ir ritmines temos ornamentavimo galimybes.
 
Nors visą gyvenimą Pachelbelį daugiausia veikė italų ir pietų Vokietijos kompozitorių muzika, jis taip pat gerai žinojo ir šiaurės Vokietijos tradiciją, nes „Hexachordum Apollinis“ buvo dedikuota Dieterichui Buxtehude’i (1637–1707) – bene pačiam žymiausiam šios mokyklos atstovui.
 
Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą videoekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://jonuvargonai.weebly.com/video-ekskursija-po-vargonus.html.
 
Bilietai parduodami prieš koncertą renginio vietoje. Bilieto kaina – 15 Lt; moksleiviams, studentams, neįgaliesiems ir senjorams su pažymėjimais – 10 Lt.

 

 

Johanno Pachelbelio „Hexachordum Apollinis“
Johanno Pachelbelio „Hexachordum Apollinis“