7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Justės Janulytės muzikos ir vaizdo spektaklis „Smėlio laikrodžiai“

 

Premjera multimedijos festivalyje Škotijoje

 

„Vilniaus festivalių“ inf.
Nr. 40 (1008), 2012-11-09
Muzika Anonsai
„Smėlio laikrodžiai“ Ph. Stirnweiss nuotr.
„Smėlio laikrodžiai“ Ph. Stirnweiss nuotr.

 

Vos už kelių dienų, lapkričio 8 ir 9 dienomis, Glazgo mieste įvyks lietuvių kompozitorės Justės Janulytės muzikos ir vaizdo spektaklio „Smėlio laikrodžiai“ škotiškoji premjera. Didžiulės tarptautinės sėkmės sulaukęs lietuviškas projektas jau antrą kartą kviečiamas į Jungtinę Karalystę – šįkart šį įspūdingą kūrinį į savo programą įtraukė pirmą kartą rengiamas naujas ambicingas šiuolaikinės muzikos ir multimedijos festivalis „Sonica“ (http://sonic-a.co.uk/2012/sandglasses).
 
Šiemet startuojantis Glazgo festivalis „Sonica“ suplanavo ne vieną, o du „Smėlio laikrodžių“ atlikimus viename iš svarbiausių Škotijos kultūros objektų – šiuolaikinio meno centre „Tramway“ (http://www.tramway.org/Pages/Tramway---A-History.aspx), kurį Peteris Brookas yra pavadinęs „industrine katedra, apjungiančia meną su humaniškumu“.
 
Tarptautinėje arenoje sparčiai garsėjančios kompozitorės J. Janulytės „Smėlio laikrodžiai“ per praėjusius metus po premjeros „Gaidos“ festivalyje apkeliavo net 7 garsiausius Europos šiuolaikinės muzikos festivalius: „hcmf“ Huddersfielde (Jungtinė Karalystė), "MaerzMusik" Berlyne (Vokietija), "Holland Festival" Amsterdame (Olandija), "Varšuvos ruduo" (Lenkija), "Musica" Strasbūre (Prancūzija), "RomaEuropa" Romoje (Italija), „Musicadhoy“ Madride (Ispanija). Po pelnytos šio kūrinio sėkmės Europoje projektas yra pakviestas ir į vieną garsiausių ir didžiausių festivalių pasaulyje – į Sidnėjaus festivalį (Sydney Festival), kur „Smėlio laikrodžių“ atlikimas numatytas prestižinėje Sydney Recital Concert Hall, talpinančioje apie 1100 klausytojų, ateinančių metų sausio 12 d.
 
„Smėlio laikrodžių“ projektą ir jo tarptautinę sklaidą globoja „Vilniaus festivaliai“, šios įstaigos vadovas Remigijus Merkelys sako, jog „kūrinio pakvietimą į Glazgą, o taip pat ir į Sidney Festival didžiąja dalimi lėmė sėkmingas dalyvavimas viename didžiausių Europoje festivalių – prestižiniame „Holland Festival“ Amsterdame. 2011 metais čia pavyko surengti itin kokybišką „Smėlio laikrodžių“ atlikimą, kita vertus, į šį festivalį atvažiuoja daug garsių festivalių vadovų ir prodiuserių iš įvairių pasaulio šalių, kurie išgirsta ir pamato tave. Todėl jeigu kūrinys sėkmingas ir tikrai paveikus, po sudalyvavimo „Holland Festival“ dažnai jo laukia graži ateitis ir tolesnė tarptautinė sklaida.“
 
Milane (Italija) gyvenančios kompozitorės J. Janulytės audiovizualinį projektą „Smėlio laikrodžiai“ 4 violončelėms, gyvajai elektronikai, vaizdo bei šviesos instaliacijai atlieka vieni geriausių Lietuvos violončelininkų – Edmundas Kulikauskas, Povilas Jacunskas, Rūta Tamutytė, Onutė Švabauskaitė. Gyvąją elektroniką įgyvendina italai Michele Tadini ir Antonello Raggi. Scenografijos autorė – Jūratė Paulėkaitė, šviesos dizaineriai – Eugenijus Sabaliauskas ir Vilius Vilutis. Valandos trukmės kūriniui įspūdingus video projekcijų vaizdus sukūrė žymus italų menininkas Luca Scarzella. Šie vaizdai projektuojami ant keturių milžiniškų cilindrų – „smėlio laikrodžiais“ pavirstančių tiulio instaliacijų, kuriose „įkalinti“ violončelininkai griežia lydimi gyvos elektronikos.
 
J. Janulytės kūrinys „Smėlio laikrodžiai“ yra pirmasis didelės apimties lietuvių muzikinis projektas, įtrauktas į svarbiausių Europos šiuolaikinės muzikos festivalių tinklą „Reseau Varese“.
Naujas šio kūrinio fragmentas:
 
http://www.youtube.com/watch?v=m7HN_mAppgk
 

 

„Smėlio laikrodžiai“ Ph. Stirnweiss nuotr.
„Smėlio laikrodžiai“ Ph. Stirnweiss nuotr.