7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šventiniai „Solo teatro“ vakarai Vilniuje

„Solo teatro“ inf.
Nr. 42 (1279), 2018-12-21
Teatras Anonsai
„Unė“. D. Matvejevo nuotr.
„Unė“. D. Matvejevo nuotr.

Aktorės ir režisierės Birutės Mar bei bendraminčių įkurtas „Solo teatras“ kviečia drauge palydėti senuosius metus – jaukiai praleisti šventinius vakarus Vilniuje, Pranciškonų vienuolyne (buvusiuose Pranciškonų rūmuose) įsikūrusioje teatro MI salėje. (Trakų g.9/1).

 

Gruodžio 27 d. 19 val. įvyks poezijos ir muzikos improvizacijų vakaras „Tylos sodai“, jame skambės lietuvių poetų Just. Marcinkevičiaus, J. Strielkūno, D. Kajoko, R. Katinaitės-Lumpeckienės, M. Martinaičio, pačios Birutės Mar eilės, pritariant kompozitoriaus A. Kučinsko sukurtam garso takeliui. Dalyvaus birbynininkas, tarptautinių konkursų laureatas E. Ališauskas.

 

Gruodžio 28 d. 19 val. bus parodytas spektaklis „Unė“, Birutės Mar sukurtas pagal lietuvių prieškario aktorės, įspūdingos asmenybės Unės Babickaitės-Baye nesenstančius dienoraščius. 1932 metais, vaidindama Paryžiaus ir Londono teatruose, Unė dienoraštyje rašė: „Bet aš vis tiek tikiu – vieną dieną ateis mesijas – Teatro mesijas – paims botagą kaip anuomet Kristus ir kaip vis visus tuos komersantus iš meno šventyklos! Aš visada sau sakiau: artiste, sviaščenodeistvui, ili – ubiraisia von!“

 

Birutės Mar pjesė „Unė“ 2009 m. tapo lietuviškos dramaturgijos festivalio „Versmės“ laureate – pagal šią pjesę sukurtas spektaklis 2010–2015 m. buvo rodomas Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.

 

 Gruodžio 28 d. žiūrovai vėl išvys atnaujintą spektaklio versiją. „Unė“ – tai spektaklis apie teatrą, žavingą ir magišką jo iliuziją. Pjesės autorė, režisierė ir atlikėja B. Mar, dailininkai J. Rimkutė ir D. Matvejevas, kompozitorius A. Kučinskas, choreografė E. Stundytė.

 

Pirmoji „Solo teatro“ premjera įvyko rudenį – tai aktorės ir lietuvių teatro primadonos Monikos Mironaitės gyvenimo ir kūrybos motyvais sukurtas spektaklis „Lietuviškoji Nora“, pristatytas Lietuvos valstybės šimtmečiui skirtų renginių programoje „Lietuvos teatro amžius“ ir sulaukęs didelio žiūrovų susidomėjimo. „Lietuviškoji Nora“ jau tapo D. Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalio Varėnoje (2018 m. spalio mėn.) laureate, o Vilniaus žiūrovai spektaklį vėl išvys 2019 m. vasario 19 d. Vilniaus mažajame teatre.

 

Kitus kamerinius Birutės Mar sukurtus spektaklius („Jis ir ji“ pagal J. Biliūno ir jo žmonos J. Janulaitytės laiškus, „Poetė“ pagal S. Nėries dienoraščius ir eiles, „Meilužis“ pagal M. Duras romaną, „Antigonė“ pagal Sofoklį) ateinančių metų pavasarį „Solo teatras“ planuoja pristatyti jaukioje ir sakralioje „Meno forto“ scenoje bei kitose kamerinėse sostinės erdvėse, taip pat kituose Lietuvos miestuose.

„Unė“. D. Matvejevo nuotr.
„Unė“. D. Matvejevo nuotr.
„Unė“. D. Matvejevo nuotr.
„Unė“. D. Matvejevo nuotr.
Spektaklio „Unė“ plakato eskizas (aut. D. Matvejevas)
Spektaklio „Unė“ plakato eskizas (aut. D. Matvejevas)