7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Būsimasis A. Blaževičiaus filmas – prestižinėje Berlyno kino festivalio koprodukcijos mugėje

M-Films inf.
Nr. 2 (1494), 2024-01-12
Kinas Anonsai
„Skyrybos karo metu“
„Skyrybos karo metu“

Lietuviai antrąkart istorijoje sulaukė gerų žinių iš Berlyno kino festivalyje vykstančios koprodukcijos mugės, kurioje pristatomi didelį tarptautinį potencialą turintys projektai. Iš daugybės kino projektų čia dalyvauti buvo atrinktas būsimasis Andriaus Blaževičiaus filmas „Skyrybos karo metu“ (angl. „Divorce During the War“). Jis vasarį vyksiančioje prestižinėje mugėje prisistatys šimtams tarptautinių prodiuserių, pardavimo agentų, platintojų, transliuotojų, finansuotojų.

Režisierius Andrius Blaževičius sako, kad ši žinia jam dar džiaugsmingesnė žinant, kad dalyvavimas Berlinalės mugėje – ne vien prestižas, ji atneša realius rezultatus. „Patekimas į rimčiausių industrijos profesionalų akiratį – jau didžiulė sėkmė, tačiau iš pirmų lūpų žinau ir tai, kokią praktinę vertę filmui tai gali atnešti. Marija Kavtaradze užpernai čia buvo pirmoji lietuvė, pristačiusi savo filmą „Tu man nieko neprimeni“. Šioje mugėje užmegztos partnerystės M. Kavtaradze filmui tikrai buvo labai naudingos – žinome, kaip gerai jai sekėsi tarptautinėje arenoje. Tad tikimės filmui surasti gerų tarptautinių partnerių“, – džiaugiasi A. Blaževičius.

Abu iki šiol Berlinalės koprodukcijos mugei atrinktus lietuviškus filmus – A. Blaževičiaus „Skyrybos karo metu“ ir M. Kavtaradze „Tu man nieko neprimeni“ prodiusuoja ta pati kino gamybos kompanija „M–Films“. „Atranka į šią mugę – ypatingai reikli ir profesionali. Tad vien patekimas į ją reiškia, kad tarptautinės kino industrijos žvilgsniai jau nukrypo į mus ir galime ne teoriškai, o praktiškai galvoti apie tarptautinį filmo potencialą. Andriaus filmui ši mugė turėtų atverti duris į tarptautines partnerystes, finansavimą, platinimą ir festivalius – vasarį vyksime į Berlyną ir mugėje turėsime kelias dešimtis susitikimų su galimais partneriais“, – pasakoja prodiuserė Marija Razgutė („M–Films“).

Būsimasis Andriaus Blaževičiaus filmas „Skyrybos karo metu“ nukels į 2022 m. vasarį. Filmo pagrindinis veikėjas Vytas (akt. Marius Repšys) išgirsta netikėtą žmonos Marijos (akt. Žygimantė Elena Jakštaitė) pareiškimą skirtis. Kitą rytą Ukrainoje prasideda karas – pora keliauja per sudėtingą skyrybų procesą karo fone.

„Filmo idėja gimė pirmaisiais karo mėnesiais – tuomet, kai itin aktyviai ir masiškai aukojome Ukrainai, ėmė kirbėti mintis, kiek žmonės išlaikys tokį tempą. Žmogus, ko gero, taip užprogramuotas, kad keliskart dosniai paaukojęs, netrukus vis tiek greičiausiai ims galvoti, kad ir sau naujų kelnių visgi norėtųsi. Ši paprasta, žmogiška ir buitiška mintis kartu yra fundamentali – kiek mes, žmonės, net ir didžiausios grėsmės akivaizdoje esame pasiruošę atsisakyti patogumo, išeiti iš komforto zonos?“ – svarsto A. Blaževičius.

Berlinalės koprodukcijos mugėje vasario 17-21 d. bus pristatyti 34 projektai iš 27 valstybių. Į šiemetinę mugę taip pat buvo atrinktas dar vienas projektas, prie kurio prisideda lietuviai – režisierės Katerynos Gornostai būsimasis filmas „Antonivka“, kuriamas kartu su ukrainiečiais.

„Skyrybos karo metu“ – trečiasis Andriaus Blaževičiaus filmas. Ankstesni jo filmai „Šventasis“ (2016) ir „Bėgikė“ (2021) jau puikiai žinomi Lietuvos žiūrovams. Planuojama, kad naujausias jo filmas „Skyrybos karo metu“ pasirodys 2026-aisiais.
 
Apie „M–Films“

2008 m. įkurta kino gamybos kompanija „M–Films“ prodiusuoja vaidybinius filmus, kurie sėkmingai pristatomi svarbiuose tarptautiniuose kino festivaliuose, ne vienas jų apdovanotas Nacionaliniais Lietuvos kino apdovanojimais bei „Sidabrinėmis gervėmis”. Kompanija prodiusuoja jaunosios kartos Lietuvos režisierių – Marijos Kavtaradze („Išgyventi vasarą“, „Tu man nieko neprimeni“), Andriaus Blaževičiaus („Šventasis“, „Bėgikė“, „Skyrybos karo metu“), Karolio Kaupinio („Nova Lituania“, „Badautojų namelis“), Vytauto Katkaus („Uogos“, „Svečias“) – filmus, taip pat itin aktyviai dirba su tarptautinės bendros gamybos projektais.

Žymos:
M-Films inf.,
„Skyrybos karo metu“
„Skyrybos karo metu“