7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Svetimo“ franšizė kviečia susidurti su savo baimėmis

KINFO inf.
Nr. 38 (1487), 2023-11-17
Kinas Anonsai
„Svetimi“
„Svetimi“

„Svetimas“ (Alien, 1979) ir „Svetimi“ (Aliens, 1986) – du kultiniai mokslinės fantastikos filmai, palikę neišdildomą įtaką šiam žanrui ir populiariajai kultūrai. Kino renginių ciklas „Pamatyk kine“ pristato išskirtinę galimybę „Forum Cinemas“ žiūrovams Vilniuje ir Kaune išvysti šiuos du filmus per du vakarus – lapkričio 20 ir 21 dienomis.

 

Ikoniška krūtinės pralaužimo scena

 

Svetimo būtybę ir jos biomechaninę estetiką sukūrė šveicarų menininkas H. R. Gigeris. Už darbą prie filmo jis pelnė „Oskarą“ už geriausius vaizdo efektus. Krūtinės pralaužimo scena laikoma viena ikoniškiausių ir labiausiai šokiruojančių akimirkų kino istorijoje. Aktorių reakcijos į šią sceną buvo nesuvaidintos, nes jie iki galo nesuvokė, kas įvyks, ir tai sukūrė autentišką baimės jausmą.

 

Filmo tęsinį „Svetimi“ režisavo Jamesas Cameronas, tapęs vienu sėkmingiausių ir įtakingiausių Holivudo režisierių. Jo filmo vizija išplėtė originalo siaubą ir buvo labiau orientuota į veiksmą. Tęsinyje atsirado ir Svetimų karalienė – didesnė ir grėsmingesnė ksenomorfų versija. Garsus specialiųjų efektų dailininkas Stanas Winstonas sukūrė karalienės dizainą ir animatroniką, kuri tuo metu buvo labai novatoriška.

 

Išgarsino Holivudo aktorę Sigourney Weaver

 

Ellen Ripley vaidmuo išgarsino Holivudo aktorę Sigourney Weaver. Ji tapo ryškia mokslinės fantastikos žanro figūra ir už vaidmenį filme „Svetimi“ buvo nominuota „Oskarui“. Iš viso filmas „Svetimi“ buvo nominuoti septyniems „Oskarams“ ir laimėjo du – už geriausius vaizdo efektus ir geriausią garso efektų montažą, taip įtvirtindamas savo, kaip novatoriško mokslinės fantastikos filmo, statusą. Šie faktai išryškina meninius ir techninius „Svetimo“ ir „Svetimų“ – dviejų filmų, kurie ir toliau šlovinami už savo indėlį į mokslinės fantastikos žanrą – pasiekimus.

 

Tikroji žvaigždė – katinas

 

Visgi tikroji „Svetimo“ žvaigždė  – katinas Džonsas. Režisieriui Ridliui Skotui teko dirbti su nenuspėjamu katino elgesiu. Natūralios katino reakcijos ir judesiai suteikė nenuspėjamumo elementą scenoms, kuriose dalyvavo šis personažas. Kai kuriais atvejais komandos nariai slėpdavosi už kadro, kad priverstų Džonsą judėti norima kryptimi. Filmavimo metu aktoriai ir komanda pamilo katiną ir nuoširdžiai rūpinosi jo saugumu filmavimo aikštelėje.

 

Franšizės gerbėjams – režisūrinės filmų versijos

 

Režisūrinė filmo „Svetimas“ versija buvo išleista 2003 m. minint filmo 25-ąsias metines. Joje parodyta 4 minutės filmuotos medžiagos, kurios nebuvo kino teatro versijoje. Tuo tarpu tęsinys net 17 minučių ilgesnis už originalią versiją. Abu filmai siūlo gilesnę patirtį, leisdamos gerbėjams išvysti papildomas scenas ir personažų vystymąsi, kurių nebuvo originaliose kino teatro versijose. Jos tapo populiarios tarp gerbėjų ir suteikia naujų įžvalgų apie visą franšizę.

 

Vos spėjus pasibaigti Europos šalių kino forumui „Scanorama“, „Forum Cinemas“ kino teatrų sales Vilniuje ir Kaune užplus mokslinės fantastikos gerbėjai. Lapkričio 20 d. bus parodytas legendinio Ridley Scotto filmo „Svetimas“ režisūrinė versija, o lapkričio 21 d. – „Svetimo“ tęsinys „Svetimi“, kurį režisavo Jamesas Cameronas.

 

Filmo „Svetimas“ anonsas:

 

https://www.youtube.com/watch?v=jQ5lPt9edzQ

 

Filmo „Svetimi“ anonsas:

 

https://www.youtube.com/watch?v=oSeQQlaCZgU

Žymos:
KINFO inf.,
„Svetimi“
„Svetimi“