7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pamatyk kine ikoniškiausią Holivudo miuziklą „Dainuojantys lietuje“. Koks filmo poveikis populiariajai kultūrai?

KINFO inf.
Nr. 34 (1483), 2023-10-20
Kinas Anonsai
„Dainuojantys lietuje“
„Dainuojantys lietuje“

Kino renginių ciklas „Pamatyk kine“ kviečia į jau trečią šio sezono seansą. Spalio 23 d. „Forum Cinemas“ kino teatruose Vilniuje ir Kaune ikoniškiausias Holivudo miuziklas „Dainuojantys lietuje“ sugrįžta į didžiuosius ekranus vienam vakarui. Įvairiomis formomis populiariojoje kultūroje iki šiol atgimstantis filmas primins apie kino magiją ir klasikinio Holivudo spindesį.

 

Garsioji lietaus scena

 

Garsiojoje lietaus scenoje, kurioje Gene‘as Kelly dainuoja ir šoka su skėčiu, lietaus lašams teko panaudoti vandens ir pieno mišinį, kad geriau matytųsi ekrane. Ši scena yra vienas iš labiausiai pamėgdžiojamų momentų kino istorijoje, pasirodantis įvairiose žiniasklaidos priemonėse – nuo reklamų iki kitų filmų ar televizijos laidų.

 

Suskamba „Prisukamame apelsine“

 

„Dainuojantys lietuje“ suskamba Stanley Kubricko filme „Prisukamas apelsinas“, kuris taip pat puikiai pažįstamas „Pamatyk kine“ žiūrovams. Vienoje garsiausių scenų sociopatiškas nusikaltėlis Aleksas ir jo gauja įsilaužia į rašytojo namus. Plėšdamas namą Aleksas pradeda dainuoti „Singin' in the Rain“, nors aplink jį tvyro chaosas ir žiaurumas. Šis sugretinimas padeda išryškinti nerimą keliantį personažo charakterį ir filme nagrinėjamą smurto poveikį.

 

„Kalifornijos svajų“ įkvėpimo šaltinis

 

„Dainuojantys lietuje“ padarė didelę įtaką Damienas Chazelle'io filmui „Kalifornijos svajos“. Jis atiduoda duoklę klasikiniams Holivudo miuziklams, o „Dainuojantys lietuje“ yra vienas iš įkvėpimo šaltiniu tapusiu filmų. Abu filmai išsiskiria įsimintinomis šokio scenomis. Filmo siužetas ir scenos gausiai referuojamos ir kitoje Damieno Chazelle'io režisuotoje juostoje „Babilonas“.

 

Meistriška choreografija

 

Filmavimo metu Gene'as Kelly susimušė kulkšnį, tačiau tai slėpė nuo filmavimo grupės. Jis nenorėjo vilkinti proceso, todėl su trauma šoko toliau. Jis pats sukūrė garsiąją šokio sceną. Nepaisant to, kad tuo metu turėjo 39,4 °C temperatūrą.

 

Tuo tarpu energingas ir akrobatiškas Donaldo O'Connoro pasirodymas dainoje „Make 'Em Laugh“ buvo toks fiziškai sunkus, kad po filmavimo jis kelias dienas gulėjo ligoninėje dėl išsekimo. Debbie Reynolds, kuri atliko pagrindinį moters vaidmenį, niekada anksčiau nebuvo šokusi profesionaliai. Jai tuo metu buvo vos 19 metų ir ji turėjo kelis mėnesius intensyviai mokytis šokti, kad neatsiliktų nuo Gene'o Kelly ir Donaldo O'Connoro.

 

Poveikis populiariajai kultūrai

 

„Dainuojantys lietuje“ gavo dvi „Oskarų“ nominacijas: už geriausią antraplanį vaidmenį (Jean Hagen) ir už geriausią originalią muziką. JAV Kongreso biblioteka atrinko filmą „Dainuojantys lietuje“ saugoti Nacionaliniame filmų registre, pripažindama jo kultūrinę, istorinę ir estetinę reikšmę. „Dainuojantys lietuje“ buvo sėkmingai adaptuotas kaip sceninis miuziklas, leidžiantis žiūrovams patirti istoriją ir muziką gyvai scenoje.

 

„Dainuojantys lietuje“ ir toliau iš naujo atgimsta įvairiomis formomis – nuo sceninių adaptacijų iki inspiracijų šiuolaikiniuose filmuose bei televizijoje, o tai rodo, kad jo reikšmė populiariojoje kultūroje išlieka.

 

„Dainuojantys lietuje“ seansai vyks spalio 23 d. „Forum Cinemas“ kino teatruose Vilniuje, didžiausioje salėje, ir Kaune.

 

Filmo anonsas:

https://www.youtube.com/watch?v=D-NJHUasYVA

 

Bilietus galite įsigyti: https://www.forumcinemas.lt/event/309207/title/pamatyk_kine_dainuojantys_lietuje_1952/

Daugiau informacijos: https://www.facebook.com/events/1367042064214251

 

Kino renginių ciklas „Pamatyk kine“ siekia dideliame kino ekrane parodyti visų pamėgtus filmus. Ši sezoną bus parodyti dar 6 filmai: Danny Boyle‘o siaubo filmas „28 dienos po“ su Cillian Murphy, Weso Craveno siaubo filmas „Košmaras Guobų gatvėje“ apie legendinį Fredį Kriugerį, Ridley Scotto legendinis „Svetimas. Režisieriaus versija“ ir „Svetimo“ Jameso Camerono tęsinys „Svetimi“, jau klasika tapęs animacinis filmas „Wall-e“ ir Sidney Lumet „Tinklas“.

Žymos:
KINFO inf.,
„Dainuojantys lietuje“
„Dainuojantys lietuje“