7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jaunuoliai, padedami „Nepatogaus kino klasės“, rengiasi tapti kino ambasadoriais

Nepatogaus kino inf.
Nr. 32 (1481), 2023-10-06
Kinas Anonsai
„Ir karalius pasakė: koks fantastiškas prietaisas!“
„Ir karalius pasakė: koks fantastiškas prietaisas!“

„Tai buvo mano pats įdomiausias ir mėgstamiausias užsiėmimas iš visų mokyklos organizuojamų“, – po savaitgalio su „Nepatogaus kino klase“ sakė vienas iš dalyvių. Dokumentinių filmų festivalio kuruojama edukacinė kino platforma pradėjo tarpkultūrinio pažinimo ir medijų raštingumo projektą „Kino ambasadoriai“. 15-18 metų kino entuziastai iš įvairiakalbių Vilniaus regiono mokyklų susirinko žiūrėti filmus, juos analizuoti ir drauge mokytis juose narpliojamas temas nušviesti bendraamžiams.

„Tris dienas su jaunuoliais kūrėme kino ambasadorių bendruomenę: žiūrėjome dokumentinius filmus, reflektavome juose nagrinėjamas temas ir turėjome turiningas, gilias diskusijas. Esu sužavėta jaunuolių įsitraukimo į juos supančius žmogaus teisių iššūkius ir noro aktyviai ieškoti šių problemų sprendimų. Nekantrauju išgirsti daugiau apie bendraamžių edukacijas, kurias jaunuoliai ves savo mokyklose“, – po pirmųjų dirbtuvių dalinosi „Nepatogaus kino klasės“ vadovė Paulina Drėgvaitė.

Šia nauja iniciatyva, kurią „Nepatogaus kino klasė“ įgyvendina kartu su Britų taryba Lietuvoje, siekiama paskatinti Vilniaus regiono įvairiakalbių mokyklų moksleivius pažinti įvairias kultūras, stiprinti jų medijų raštingumo, kritinio mąstymo įgūdžius, reflektuoti mus supančią žmonių įvairovę ir kurti aktyvią, pilietišką jaunuomenę.

Būsimieji kino ambasadoriai jau po pirmojo savaitgalio išsinešė daug įspūdžių: „Daugiau sužinojau kitų žmonių gyvenimo pozicijas, kad visi iš mūsų susiduriame su skirtingom problemom – visi turim kokių sutapimų ir panašių išgyvenimų“; „Įvairiausių problemų aptarimai padėjo ne tik paaugti, bet ir apmąstyti, pažiūrėti iš kitos pusės, suprasti, kad esi ne vienišas ir viskas yra išsprendžiama“; „Įgijau daug patirties dirbant komandoje. Jaučiuosi motyvuota dirbti, išmokau kritiškai mąstyti žiūrint filmą.“

Jaunuoliai turėjo išskirtinę progą pirmieji pamatyti netrukus prasidėsiančio „Nepatogaus kino“ festivalio filmus „Ir karalius pasakė: koks fantastiškas prietaisas!“ (rež. Axel Danielson, Maximilien Van Aertryck), „TikTok, Boom“ (rež. Shalini Kantayya), „Dveji Jasminos namai“ (rež. Inka Achté, Hanna Karppinen) ir „Toli“ (rež. Ruslan Fedotow). Po peržiūrų jaunuolių laukė išbandymas parengti ir patiems vesti edukacijas bendraamžiams – dalyviams šie užsiėmimai patiko labiausiai.

„Didžiausią įspūdį padarė antra diena, kai žiūrėjom ir aptarinėjom trumpo metro filmus. Tada kažkaip teko, sakykim, pasikapstyti savyje ir labai daug apie ką pagalvot,“ – sakė vienas iš dalyvių, o kita pridūrė: „Jaučiuos pilna jėgų, su daug minčių. Prisirinkau daug motyvacijos. <...> Kalbėjimas apie žmogaus teises mane labai paveikė ir paskatino susimąstyti ir pasigilinti į šią temą.“

Grįžę į savo mokyklų bendruomenes, šie jaunuoliai, pasitelkę „Nepatogaus kino klasės“ platformą, galės patys kiekvieną mėnesį rengti kino seansus. Juose ne tik žiūrės įdomiausius pastarojo laikmečio dokumentinius filmus, bet ir mokysis juos reflektuoti bei pristatyti bendraamžiams. Profesionalūs „Nepatogaus kino klasės“ neformalaus ugdymo mentoriai jaunuolius lydės viso projekto metu.

Apie „Nepatogaus kino klasę“
 
Tai – festivalio „Nepatogus kinas“ ir Lietuvos žmogaus teisių centro įkurta nemokama edukacinė platforma, skirta formaliam ir neformaliam švietimui. Internetu pasiekiamoje platformoje pristatomi atrinkti filmai, padedantys kalbėti su vaikais ir jaunuoliais svarbiomis, tačiau ne visada patogiomis socialinėmis temomis. Edukacinėje platformoje užsiregistravę mokytojai ir edukatoriai turi galimybę naudotis dokumentinių filmų ir metodinių priemonių baze. Nekomerciniu pagrindu veikiančią ir visoms Lietuvos mokykloms prieinamą platformą išlaiko rėmėjai, tarp ilgamečių partnerių yra Lietuvos kino centras, Vilniaus miestas, Europos Komisija, o šiemet prie rėmėjų prisijungė ir Britų taryba.

„Ir karalius pasakė: koks fantastiškas prietaisas!“
„Ir karalius pasakė: koks fantastiškas prietaisas!“