7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kritikai apie Lietuvoje tapytą filmą „Kaimiečiai“: „Režisieriai sugrįžta su žavingu animacijos triumfu“

Art Shot inf.
Nr. 30 (1479), 2023-09-22
Kinas Anonsai
„Kaimiečiai“
„Kaimiečiai“

Ką tik pasibaigusiame tarptautiniame Toronto kino festivalyje skambėjo ir Lietuvos vardas – čia įvyko pasaulinė režisierių DK Welchman ir Hugh Welchman filmo „Kaimiečiai“ premjera. Bendros Lenkijos, Serbijos ir Lietuvos gamybos filmui kritikai negailėjo pagyrų – sakoma, kad „Kaimiečiai“ pranoko net įspūdingą ankstesnį „Oskarui“ nominuotą šio kūrėjų dueto kūrinį „Jūsų Vincentas“.

„Filmas buvo sutiktas labai gerai – po seansų pilnose salėse žiūrovai neslėpė susižavėjimo ir dar niekur nematytu „Kaimiečių“ vizualumu, ir pačia istorija. Nors veiksmas vyksta XIX amžiuje, regis, kai kurios visuomenės nuostatos mums dar ir šiandien neduoda ramybės bei kelia nuoskaudų. Beje, kūrėjai sulaukė klausimų ir apie šio amžiaus aktualijas – kam tapyti rankomis visą filmą, kai jau turime dirbtinį intelektą?“, – šypsosi iš Toronto grįžusi viena iš šio filmo prodiuserių Agnė Adomėnė („Art Shot“). – „Atsakymas paprastas – dirbtinis intelektas dar negali sukurti to, ką šiuo atveju potėpiais sukūrė žmogaus rankos. Su niekuo nepalyginamas spalvinis ir tekstūrinis sodrumas tiesiog įtraukia.“

Filmas „Kaimiečiai“ – Nobelio prizą pelniusio Władysław Reymont klasikinio romano ekranizacija. Realistiniu stiliumi tapytame filme pasakojama apie jauną moterį Jagną, XIX a. pabaigos Lenkijos valstietę, kurią aplinkybės verčia tekėti už vyresnio turtingo vyro, nors ji myli kitą – jo sūnų. Filmą kūrė Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos ir Serbijos dailininkai, jam sukurti buvo nutapyta 40 tūkst. paveikslų. Lietuvos žiūrovai filmą „Kaimiečiai“ galės išvysti 2024-aisiais.

„Jūsų Vincento“ režisieriai sugrįžta su žavingu animacijos triumfu“, – tokiais žodžiais filmo recenziją pradėjo kino gerbėjams puikiai žinomo portalo „Indie Wire“ vykdomasis redaktorius Christian Blauvelt. Pasak jo, režisieriai naujuoju kūriniu ne tik atkartoja ankstesniojo šlovę, bet žengia dar giliau: – „Žmonos ir vyro režisierių komanda <...> pristatė be galo ambicingą kūrinį. <...> Viena vertus, šis filmas yra tai, ko buvo galima tikėtis po „Jūsų Vincento“, tačiau tuo pat metu jis yra tai, ko visiškai nesitikėjote.“

„Kaimiečiai“ pereina į kitą dinamiškumo lygį – filmo kadrai juda taip virtuoziškai, kaip galima tikėtis nebent kompiuteriu kurtoje animacijoje. <...> Ši 1000-ies puslapių romano ekranizacija nėra šiaip adaptacija, tai – iliuminacija. Filmas realybe paverčia tą tikrovę, kurią susikuriame sau galvose, kai skaitome itin įtraukiančią knygą. Kruopšti tapyba aliejiniais dažais aktorių veidų neužgožia, o priešingai – išlaisvina dar didesnei išraiškai. <...> Šitaip atskleidžiamos gilesnės tiesos, nei galėtų papasakoti tiesmukas realizmas“, – susižavėjimo filmu neslėpė Christian Blauvelt.

„Filmo kūrėjai sukūrė stulbinančią paletę, kurioje rasi visko – nuo beveik fotografinio realizmo iki ekspresionistinių teptuko potėpių, nuo ryškių spalvų iki juodai baltų eskizų pieštuku – viskas priklauso nuo scenos emocijos ir metų laiko, o jis kinta nuo žiemos gylio iki sausros kamuojamos vasaros aukštumų“, – platų filmo spektrą gyrė „Screen Daily“ autorė Nikki Baughan.

„Viena scena „Kaimiečiuose“ yra tokia kvapą gniaužianti, kad žodžių „kvapą gniaužiantis“ jai apibūdinti nepakanka. Tai vieta, kurioje animacija ir muzika tiesiog susilieja į ekstazės sūkurį, o intensyvumas vis didėja, didėja ir didėja, kol meilė tarp dviejų žmonių tampa dominuojančia jėga <...> Vien pasakyti, kad aliejiniais dažais tapyti paveikslai atgyja iki svaiginančios gyvybės, būtų per maža – tiesiog būtina tai pamatyti, kad patikėtum“, – filmu recenzijoje žavėjosi Akash Singh, „That Shelf“.

„Filmas „Kaimiečiai“ buvo nufilmuotas su gyvais aktoriais, o vėliau kiekvienas jo kadras buvo animuotas – buvo nutapyta dešimtys tūkstančių paveikslų, todėl kūrinys primena gyvą, kvėpuojantį Van Gogh paveikslą (su Monet ir Cezanne prisilietimais). <...> Šis filmas yra estetinis triumfas. Ir ne tik dėl paviršinio įspūdžio, bet ir dėl to, kaip natūraliai ir neatsiejamai jo vaizdai susiję su jo pasakojama istorija“, – JAV naujienų portale „The Daily Beast“ filmą gyrė kritikas Nick Schager.

Po pasaulinės premjeros Toronte filmas „Kaimiečiai“ toliau keliaus per festivalius – jau paskelbta, kad artimiausiu metu jis pasirodys Busano (Pietų Korėja), BFI Londono tarptautiniuose kino festivaliuose ir Gdynios lenkų kino festivalyje. Į Lietuvos kino teatrus filmas atkeliaus kitų metų pirmoje pusėje.

Filmą „Kaimiečiai“ kuria lenkų prodiuserių kompanija „BreakThru Films“, serbai „DigitalKraft“, koprodiusuoja lietuviai „Art Shot“. Filmą iš dalies finansuoja Lietuvos kino centras. Filmo anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=RfsoP--5_NM

Apie „Art Shot“

2012 metais įkurta animacijos gamybos kompanija „Art Shot“ prodiusuoja animacinius filmus vaikams ir suaugusiems. Jie sėkmingai pristatomi tarptautiniuose kino festivaliuose, yra pelnę apdovanojimų užsienyje ir Lietuvoje.

Žymos:
Art Shot inf.,
„Kaimiečiai“
„Kaimiečiai“