7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Scanorama“ kviečia registruotis į scenarijaus vystymo dirbtuves su Gualberto Ferrari

Scanoramos inf.
Nr. 29 (1478), 2023-09-15
Kinas Anonsai
Gualberto Ferrari
Gualberto Ferrari

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ ir „Kūrybiškos Europos“ biuro Lietuvoje MEDIA skyrius antrus metus iš eilės kviečia registruotis į didelio dėmesio ir teigiamų atsiliepimų sulaukusias scenarijaus vystymo dirbtuves kino profesionalams ir pradedantiesiems kūrėjams su prancūzų scenaristu, režisieriumi ir scenarijaus rašymo konsultantu Gualberto Ferrari. Individualios nemokamos konsultacijos atrinktiems dalyviams bus teikiamos lapkričio 11 – 12 dienomis.

 

Praėjusiais metais daugiau nei 30 metų kino srityje dirbantis Gualberto Ferrari kino festivalio „Scanorama“ metu konsultavo 5 kino filmų kūrybines komandas. Individualių konsultacijų metu buvo vystomi ilgametražių filmų „Smėlis tavo plaukuose“ (scen. aut. ir rež. Mantas Verbiejus), „Užmarštis“ (scen. aut. ir rež. Danielius Minkevičius), „Daugiadieniai“ (scen. aut. ir rež. Laura Kazbaraitė) ir trumpametražių filmų „Vėžlys“ (scen. aut. ir rež. Andrius Lekavičius) bei „Tėvo šuo“ (scen. aut. ir rež. Birutė Kapustinkaitė) scenarijai.

 

Viena stipriausių ir nuosekliausiai dirbančių šiuolaikinių kino bei teatro dramaturgių Birutė Kapustinskaitė, kūrusi filmų „Žmonės, kuriuos pažįstam“ (rež. Tomas Smulkis), „Čia buvo Saša“ (rež. Ernestas Jankauskas), „Man viskas gerai“ (rež. Ernestas Jankauskas) scenarijus bei įvertinta Auksinio scenos kryžiaus apdovanojimu „Dramaturgija“ už dramą „Terapijos“, atkreipia dėmesį į Gualberto Ferrari profesionalumą, atvirumą diskusijoms ir asmeninį dėmesį kino kūrėjui.

 

„Rekomenduoju šias konsultacijas visiems, kurie nori pasitarti su profesionalu, išmanančiu kino pasakojimo struktūrą, pasitikrinti savo idėjas ir aptarti kūrybinio proceso eigoje kylančius klausimus. Kino ir teatro dramaturgiją vienija panašūs principai, bet kitaip nei teatre, kine tenka galvoti plačiau: įvertinti pasakojimo vizualiąją pusę, skirtingus planus, erdvės kuriamas reikšmes. Kritiškas žvilgsnis iš šalies padeda išgryninti atskiras dalis ir suvesti jas į visumą“, – dalijasi patirtimi pernai dirbtuvėse dalyvavusi scenaristė, režisierė ir dramaturgė Birutė Kapustinkaitė.

 

Scenarijaus vystymo konsultacijose dalyvavęs scenaristas ir režisierius Mantas Verbiejus pabrėžia Gualberto Ferrari pasiruošimą, kritinį mąstymą ir atidumą kino kūrėjams. Jo filmo „Smėlis tavo plaukuose“ scenarijus po individualaus darbo su konsultantu buvo perrašytas, o šiuo metu ruošiamas Lietuvos kino centro skelbiamam filmo gamybos darbų finansavimo konkursui. Mantui Verbiejui pritaria scenaristė ir režisierė Laura Kazbaraitė, kuriai Gualberto Ferrari patarimai padėjo išgryninti pasakojimo struktūrą, pergalvoti pasirinktus kūrybinius sprendimus ir suteikti istorijai gylio.

 

Nuosekliai stebėdama ir skatindama naujojo europietiško kino raidą „Scanorama“ jau penkiolika metų rengia trumpametražių filmų konkursinę programą „Europos blyksniai“ pradedantiesiems kino kūrėjams, o praėjusiais metais įsteigė Europos ilgametražių filmų konkursą, kuriuo siekia sukurti tinkamo matomumo ir įvertinimo erdvę talentingiems ir originaliems režisieriams, pristatantiems pirmuosius ir antruosius filmus. Filmai, atrinkti į pagrindinį konkursą, taip pat pretenduoja į septynių Europos kino festivalių tinklo „Judantys vaizdai – be sienų“ (Moving Images – Open Borders) įsteigtą „New Vision Award“ apdovanojimą, kurį pelnęs filmas parodomas ne tik „Scanoramoje“, bet ir kituose tinklo kino festivaliuose Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Ispanijoje, Serbijoje, per metus pritraukiančiuose apie 250 000 žiūrovų.

 

„Praėjusiais metais didžiulio populiarumo sulaukusias scenarijaus vystymo dirbtuves tęsiame, norėdami stiprinti lietuvių kino kūrėjų balsą tarptautinėje erdvėje. Siekiant atrasti ir palaikyti perspektyvius nacionalinio kino kūrėjus, bus atrinkti 3 ilgametražių ir 2 trumpametražių kino filmų projektai, kurių scenarijų autoriams, režisieriams ir prodiuseriams bus suteiktos pernai metų dalyvių puikiai įvertintos individualios konsultacijos“, – komentuoja kino festivalio „Scanorama“ komunikacijos vadovė Goda Januškevičiūtė.

 

Dalyvauti kviečiami vaidybinių, dokumentinių ir animacinių filmų kūrėjai. Norėdami dalyvauti atrankoje, kino kūrėjai turi pateikti vystomo filmo sinopsį, traktuotę, režisieriaus viziją ir vizualinį aprašą anglų kalba. Konsultacijas lydės Gualberto Ferrari scenarijaus rašymo meistriškumo seminaras, tapsiantis viena pagrindinių industrijos renginių programos „SCA Kryptys“ ašių, taip pat rengiamas su „Kūrybiškos Europos“ biuro Lietuvoje MEDIA skyriumi.

 

Gualberto Ferrari – kino ir televizijos scenaristas, režisierius, scenarijaus konsultantas, scenarijų rašymo klausimais konsultuojantis daugiau nei 30 metų. Britų dokumentinio televizijos serialo ARENA (BBC 2) scenarijų bendraautorius, prancūzų dokumentinių televizijos filmų „Déchiffrage“ (ARTE, „Les Films d'ici“) bendrarežisieris. Kaip scenarijaus vystymo konsultantas ir mentorius dirba „Equinoxe“, „Produire au Sud“ (Prancūzija), anksčiau – „Sources 2“, „Berlinale Talents Script Station“, „Buenos Aires Talents“, „SPCINE“ programose. Kino filmai, prie kurių kūrybinio proceso prisidėjo Gualberto, buvo rodomi Kanų, San Sebastiano, Niujorko, Čikagos, Monrealio, San Francisko, Karlovi Varų ir kituose tarptautiniuose kino festivaliuose. Kilęs iš Argentinos, gyvena ir dirba Prancūzijoje ir Ispanijoje.

 

Scenarijų projektų laukiama iki spalio 6 d.

Registracijos forma: www.bit.ly/scadirectionsscripts

 

Kino festivalis „Scanorama“ lapkričio 9–19 dienomis vyks Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Žymos:
Scanoramos inf.,
Gualberto Ferrari
Gualberto Ferrari