7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Žemei vėl gresia pavojus

Nauji serialai – „Slapta invazija“

Augustė Nalivaikė
Nr. 26 (1475), 2023-06-30
Kinas
„Slapta invazija“
„Slapta invazija“

Nikas Faris (Samuel L. Jackson) grįžo – ir ne iš bet kur, o iš kosmoso. „Marvel“ kino visatos veteranas, pirmą kartą didžiuosiuose ekranuose pasirodęs „Geležiniame  žmoguje“ (2008) ir gerbėjų širdis iš karto užkariavęs personažas, pagaliau sulaukė savo šlovės valandos. Be Niko Faro nebūtų „Kerštytojų“ (2012–2019) ir „Kapitonės Marvel“ (2019). Šis veikėjas yra integrali „Marvel“ istorijos dalis, todėl nenuostabu, kad Kevinas Feige’as „palaimino“ projektą, kuriame didžiausias dėmesys skiriamas visų laikų geriausiam slaptajam agentui. Birželio 21 d. „Disney+“ platformoje pasirodęs serialas „Slapta invazija“ („Secret Invasion“, JAV, 2023) iš karto sulaukė gerbėjų ir kritikų dėmesio, tačiau internetinėje žiniasklaidoje pasirodė vertinimų, jog naujasis „Marvel“ projektas nėra toks geras, kad užbaigtų šios grandiozinės kino studijos nesėkmių virtinę.

 

„Kapinonės Marvel“ įvykiai supažindino žiūrovus su skrulais – išvaizdą galinčiais keisti ateiviais, kurie filmo pabaigoje lieka gyventi Žemėje. Blogiukams sunaikinus skrulų gimtąją planetą, Nikas Faris pažada jiems surasti naujus namus. „Slaptos invazijos“ įvykiai atskleidžia, jog Nikui nepavyko ištesėti savo pažado, dalis skrulų suradikalėjo ir nusprendė, kad jiems nusibodo laukti ir kad Žemė taps jų naujaisiais namais. Marija Hil (Cobie Smulders) – ilgametė Niko kolegė ir draugė – jam praneša, kad Žemei gresia pavojus, ir Nikas grįžta iš kosmoso stoties, kurioje praleido nežinia kiek laiko. Atrodo, kad po įvykių paskutiniame „Keršytojų“ filme Nikas prarado tikėjimą savimi, savo tikslu ir norėdamas nuo visko atitrūkti, prisidengdamas darbu kosmoso stotyje, kuriam laikui dingo iš žmonijos, o kartu ir savo bendražygių akiračio.

 

Viena pagrindinių temų, plėtojamų seriale, yra tapatybės svarba. Ne tik labai tiesiogiai – per išvaizdą galinčius pakeisti skrulus (apsimesdami valstybių vadovais ir tarptautiniais lyderiais jie jau įsismelkė į galios struktūras, tik niekas to nežino), bet ir per asmeninės istorijos perspektyvą. Ar Nikas yra tas pats slaptasis agentas, sugebantis tinkamai įvertinti ir pasiruošti įvairiausioms grėsmėms, visada turintis planą B, C ir netgi daugiau? O gal šis personažas pavargo, jo sugebėjimai susilpnėjo, tikėjimas apsaugoti Žemę ir multivisatą išnyko kartu su „Keršytojais“? Kaip Nikui rasti vietą naujame pasaulyje, kuriame grėsmės įgauna vis kitas formas, o žmonija susiskaldžiusi kaip niekad anksčiau?

 

„Slapta invazija“, kaip ir pridera, turi trilerio, veiksmo filmo, dramos bruožų ir savo atmosfera yra gerokai „sunkesnis“ serialas nei pastarieji „Marvel“ projektai. Vis dėlto sklandžiai vystyti istoriją yra gana sunku, gerbėjai turi labai daug klausimų, kodėl kažkas įvyko vienaip, o ne kitaip, o tam tikrų veikėjų mirtys pasitelktos tiesiog siekiant šokiruoti žiūrovą. Samuelis L. Jacksonas atlikdamas šį vaidmenį jaučiasi ir atrodo puikiai, tačiau to nepakanka – „Slapta invazija“ nedaro labai gero įspūdžio. Kartais tiesiog apima jausmas, kad šis serialas – dar viena varnelė „Marvel“ projektų sąraše. Atlikta, bet kaip ir kodėl – lieka neaišku.

 

Pastaruosius kelerius metus „Marvel“ kino studija susiduria su prastesniais kritikų įvertinimais. Dalis užsienio kino vertintojų sutinka, kad po „Begalybės sagos“ „Marvel“ filmų ir serialų kokybė krito. Gerbėjų atsiliepimai taip pat rodo, kad galbūt „Marvel“ užsimojo pasiekti per daug. „Nuovargis nuo superherojų“ – šia fraze pastaruoju metu mėtosi visi, kas netingi, ir greičiausiai tai nėra visiškai neteisinga nuomonė. „Slapta invazija“ superherojų vengia, tačiau žiūrovai vis tiek žino, kad istorija vyksta pasaulyje, kuriame dar visai neseniai dirbtinio intelekto tobulinimu užsiėmė Tonis Starkas. Galbūt tiesiog nebeliko įdomių ir žiūrovus intriguojančių, o tuo pačiu metu psichologiškai pagrįstą charakterį turinčių superherojų?

 

Nikas Faris primena žiūrovams apie „Keršytojų“ dienas, bet kartu sužlugdo viltis, kad artimiausiu metu žmonijos likimas vėl atsidurs viską vardan gėrio paaukojančių herojų rankose. Įdomu sugrįžti į Niko pasaulį – jame tamsu ir negalima niekuo pasitikėti, bet trūksta tikslo ir refleksijos. Man, kaip didelei „Marvel“ gerbėjai, norisi šiam superherojų pasauliui suteikti dar vieną šansą.

„Slapta invazija“
„Slapta invazija“
„Slapta invazija“
„Slapta invazija“
„Slapta invazija“
„Slapta invazija“
„Slapta invazija“
„Slapta invazija“
„Slapta invazija“
„Slapta invazija“