7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Visi keliai veda į multivisatą

Nauji filmai – „Žmogus-voras: aplink multivisatą“

Augustė Nalivaikė
Nr. 25 (1474), 2023-06-23
Kinas
„Žmogus-voras: aplink multivisatą“
„Žmogus-voras: aplink multivisatą“

Kartais pasvajoju, kad būtų visai įdomu, jei egzistuotų tokia multivisata, kokia vaizduojama superherojų filmuose, o joje gyventų tokie asmenys kaip aš, bet kitokie. Ir aš, ir ne aš vienu metu. Įdomu, kas įvyktų, nepaisant visų skirtingų asmeninių niuansų ir pasirinkimų. Smalsu, kokie įvykiai būtų kertiniai mano ir paralelinių mano asmenybių gyvenimo istorijose. Ar multivisatoje visos manęs versijos neišvengiamai tampa kino kritikėmis? Tokie pamąstymai kyla žiūrint „Žmogų-vorą: aplink multivisatą“ („Spider-Man: Across the Spider-Verse“, rež. Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson, JAV, 2023), kuriame Mailsas Moralesas (Shameik Moore) sužino, kad jo kaip Žmogaus-voro istorija yra šiek tiek komplikuotesnė ir tragiškesnė, nei jis tikėjosi.

 

Mailsas Moralesas mums pažįstamas nuo 2018 m., kai kino ekranuose pasirodė „Žmogus-voras: į naują visatą“ („Spider-Man: Into the Spider-Verse“, rež. Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman), beje, laimėjęs „Oskarą“ už geriausią metų animacinį filmą. Turiu pridėti – visiškai pelnytai, ir atrodo, kad tęsinys taip pat nuskins bent jau porą svarbiausių kino apdovanojimų. Tikriausiai nepersistengsiu sakydama, kad praleidę šį filmą taip pat praleisite progą tapti kino magijos liudininkais. Žadą atimanti animacija, puikus garso takelis (Daniel Pemberton), emocinį svorį turinti ir įtraukianti istorija (scenaristai Phil Lord, Christopher Miller ir David Callaham) – ko daugiau reikia, kad grįžtų (pasiti)kėjimas kino stebuklais?

 

Mailsui sunkiai sekasi suderinti superherojaus karjerą, mokslus ir įsipareigojimus šeimai – tema, kuri buvo nagrinėjama ir kitose „Žmogaus-voro“ adaptacijose. Taigi, nieko originalaus, bet to ir buvo galima tikėtis žinant komiksų turinį. Visi Žmonės-vorai susiduria su panašiais iššūkiais superherojų karjeros pradžioje. Taigi ir iš didelio Mailso noro būti visur, padaryti visus laimingus ir apsaugoti miestą nuo blogiukų vis dėlto nieko gero neišeina. Čia žiūrovui pateikiama pirmoji užuomina į vadinamąjį Žmogaus-voro kanoną – integralią šio superherojaus istorijos dalį. Kad ir kokioje visatoje Žmogus-voras egzistuotų, kad ir kokios spalvos, formos, lyties, rasės, amžiaus jie visi būtų – jų gyvenime privalo nutikti keli įvykiai, kurie yra bendri visiems. Tie įvykiai skaudūs ir tragiški, tačiau be jų Žmonių-vorų paprasčiausiai nebūtų, nes būtent šie įvykiai padeda psichologinius ir emocinius pagrindus sunkiai šių superherojų kelionei.

 

Gven Steisi (Hailee Steinfeld) – taip pat labai svarbi filmo veikėja, turinti ryškų psichologinį portretą. Ji, kaip ir Mailsas, susiduria su slaptos superherojaus tapatybės keliamais iššūkiais ir ne visada į juos reaguoja tinkamai. Nė vienas filmo veikėjas nėra vaizduojamas kaip tobulas ir neklystantis, o tai sukuria artimesnį ryšį su žiūrovais, ypač dėl situacijų, kuriose nėra lengvų sprendimų ir kurios gyvenimiškos bei kiekvienam pažįstamos. Tik reikia nepamiršti, kad Žmonės-vorai superherojaus kelionės pradžioje dažniausiai yra paaugliai (nors ir ne visada žmonės), ne tik susiduriantys su tapatybės ir gyvenimo kelio pasirinkimo keliamais iššūkiais, bet ir prarandantys artimus bei mylimus žmones. Jie turi priimti neįmanomus sprendimus ir prisiimti atsakomybę už (dabar jau ir) multivisatos likimą. Mailsas susiduria su itin skausminga Žmogaus-voro kanono realybe, tačiau atsisako su ja susitaikyti, ir filmo kulminacija tampa ne superherojaus ir blogiuko kova, o Mailso kova su dar šimtais Žmonių-vorų. Viena pagrindinių scenų, kurioje Žmonės-vorai gaudo Mailsą, buvo kuriama ketverius metus. Kokybė akivaizdi. Žinoma, didįjį blogį ir kovą su juo greičiausiai išvysime paskutinėje trilogijos dalyje kitais metais.

 

Rekomenduoju šį filmą, net jei nesate superherojų ar animacijos gerbėjas. Garantuoju, kad nieko panašaus nebūsite matę, ypač jei praleidote pirmą trilogijos dalį, ir tai atperka porą silpnesnių filmo vietų, tokių kaip ištęsti dialogai apie gyvenimo prasmę. „Žmogus-voras: aplink multivisatą“ – animacinio kino viršūnė, į kurią retai beįlipa šiuolaikiniai pramoginio kino kūrėjai. Pastaraisiais metais visi superherojų filmų keliai veda į multivisatas, tik kartais tas kelias duobėtas ir sunkus, o kartais nuoseklus ir įspūdingas. Gero žiūrėjimo!

„Žmogus-voras: aplink multivisatą“
„Žmogus-voras: aplink multivisatą“
„Žmogus-voras: aplink multivisatą“
„Žmogus-voras: aplink multivisatą“
„Žmogus-voras: aplink multivisatą“
„Žmogus-voras: aplink multivisatą“
„Žmogus-voras: aplink multivisatą“
„Žmogus-voras: aplink multivisatą“
„Žmogus-voras: aplink multivisatą“
„Žmogus-voras: aplink multivisatą“