7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ašarų užtaisas

Nauji serialai – „Maži nuostabūs dalykai“

Augustė Nalivaikė
Nr. 22 (1471), 2023-06-02
Kinas
„Maži nuostabūs dalykai“
„Maži nuostabūs dalykai“

Nori nenori yra tokių temų, kurios priverčia apsiašaroti beveik visus, tačiau jos retai vaizduojamos apgalvotai, originaliai ar skoningai. Serialas „Maži nuostabūs dalykai“ („Tiny Beautiful Things“, „Disney+“, JAV, 2023) beveik pataiko į dešimtuką, nors reikalą gadina keletas naratyvinių pasirinkimų. Rekomenduoju pasiruošti nosinių ar popierinių servetėlių ir pasitelkti šiek tiek kantrybės. Pirmosios serijos rėkte rėkia vidutinio amžiaus gyvenimo krizės klišėmis, tačiau serialui įpusėjus pagaliau pasirodo temų gylis ir aktualumas.

 

Pagrindinė veikėja Klara (Kathryn Hahn) – vidutinio amžiaus moteris, kurios gyvenimas seriale pasakojamos istorijos laiku ne itin laimingas. Kaip paaiškėja vėliau – jos gyvenimas tarsi niekada ir nebuvo laimingas, tačiau šios detalės atskleidžiamos pamažu. Deja, kol žiūrovai supažindinami su pagrindinių veikėjų praeities įvykiais, leidžiančiais empatiškai tapatintis su egzistencinio skausmo kamuojamais personažais, tikiu, kad gali apimti beviltiškumo ir nuobodulio jausmas. Atrodo, kad viskas kažkur jau matyta. Moters santuoką ištiko krizė, o paauglė dukra (Tanzyn Crawford) atsisako su ja kalbėtis. Pažįstama iki gyvo kaulo, ar ne? Klara su vyru Deniu (Quentin Plair) lanko porų terapiją, iš kurios mažai naudos, duktė maištauja, darbas neteikia malonumo, ir taip toliau, ir panašiai. Ne itin įtraukiantys pasakojimo elementai. Kaip minėjau, reikia kantrybės pasiekti geriausius serialo pasakojimo taškus.

 

Viena įdomesnių serialo temų – gedulas, skausmas, praradus artimą žmogų. Kai Klara buvo 22 metų, mirė jos mama, ir tai tapo vienu svarbiausių Klaros gyvenimą formuojančių įvykių. Bet ar galėtų būti kitaip? Kaltės jausmas dėl nepasakyto „myliu“, visiškai nereikšmingo priekaišto, galiausiai mamos pastangų ir darbo neįvertinimas persekioja Klarą visą gyvenimą. Negalėdama sau atleisti, kad nebuvo su mama jos mirties akimirką, Klara įsivaizduoja baisiausius scenarijus, galinčius įvykti tarp jos ir dukters. Konfliktai tarp Klaros ir dukters yra kažkas daugiau nei tik paauglystės maištas – jų priežastys glūdi giliau. Žiūrovai gali atsidusti, nes galiausiai meilė nugali. Ar galėtų būti kitaip? Nors patiko mintis apie gedėjimą, atimtos galimybės mylėti ir turėti šalia tokį artimą žmogų kaip mama skausmą: „Gedulo skausmo negali nei išverkti, nei suvalgyti – jis su tavim lieka visam likusiam gyvenimui, belieka išmokti su juo gyventi.“ 

 

Klara seriale, savo pačios nuostabai, tampa gyvenimo patarimų skilties rašytoja – čia yra „kabliukas“. Kaip patarimus kitiems gali dalinti žmogus, kuris pats nepajėgia susitvarkyti su kasdien kylančiais iššūkiais ir dilemomis, o kur dar vienas kitas neapgalvotas sprendimas ar kvailas poelgis?

 

Nieko nebus – pagrindinis serialo moralas yra apie atleidimą sau ir kitiems. Kiekvienas iš mūsų turi praeitį, kuri bet kada gali pasivyti nušluodama viską, ką laikome savo gyvenimu. Bet ar todėl reikia nuolat save ir santykius su kitais žmonėmis sabotuoti? Ši tema seriale nagrinėjama subtiliai, paveikiai ir nemoralizuojant. Jei pažiūrėsite bent penkis iš aštuonių epizodų, jau būsite pasiekę gerąją serialo dalį.

 

Iš tiesų, sunku be sarkazmo rašyti apie tvarkingas istorijas, kurios turi skaudžias ištakas (girtuokliavęs ir smurtavęs tėvas, motinos mirtis, neplanuotas nėštumas), tačiau visada bus pasiekiama atomazga ir, galima sakyti, laiminga pabaiga. Suprantu, apie ką yra „Maži nuostabūs dalykai“ ir kodėl žiūrovams pateikiamas kartais koktus saldžių momentų kokteilis, bet ar visuomet pagrindiniai pasakojimo veikėjai turi pasiekti dugną, nuo jo atsispirti ir pamatyti, kad buvo patys didžiausi savo pačių priešai? Tai nuspėjama ir todėl negaliu sakyti, kad šis serialas be priekaištų. Aktorių vaidyba ir operatoriaus darbas (Tobias Datum) – nepriekaištingi, nagrinėjamos temos – aktualios, tačiau tam tikri pasakojimo elementai nesijungia į visumą, nors tu ką. 

„Maži nuostabūs dalykai“
„Maži nuostabūs dalykai“
„Maži nuostabūs dalykai“
„Maži nuostabūs dalykai“
„Maži nuostabūs dalykai“
„Maži nuostabūs dalykai“