7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paskelbta oficiali Kanų kino festivalio programa

Nr. 16 (1465), 2023-04-21
Kinas
„Asteroidų miestas“
„Asteroidų miestas“

Praėjusią savaitę pristatyta 76-ojo Kanų kino festivalio programa, kurioje – nauji tokių režisierių kaip Martinas Scorsese, Wesas Andersonas, Catherine Breillat, Wimas Wendersas, Hirokazu Kore-eda ir Toddas Haynesas darbai. Šių kūrėjų filmų premjeros vyks tiek konkursinėje, tiek nekonkursinėje programoje, o tai reiškia, kad tik keli išrinktieji turės galimybę laimėti aukščiausią festivalio apdovanojimą – „Auksinę palmės šakelę“. Visų režisierių filmai anksčiau rodyti festivalyje.

 

Déjà vu jausmas gerai pažįstamas, kai kalbama apie Kanus, kuriems priekaištaujama, kad jie turi savo „klubą“ ir nenoriai pristato besikeičiantį kino veidą, kaip kiti didieji festivaliai. Tačiau šiemet festivalis padarė pažangą reprezentacijos srityje. Anksčiau kritikuoti dėl to, kad į programą neįtraukia daugiau moterų, Kanai pagerins savo pačių rekordą ir pristatys šešis moterų režisierių filmus. Tarp jų – Alice Rohrwacher „La Chimera“, Jessicos Hausner „Club Zero“, Breillat „Paskutinė vasara“ („L’été dernier“), Justine Triet „Kryčio anatomija“ („Anatomie d'une chute“), Ramatos-Toulaye Sy „Banel & Adama“ ir Kaouther Ben Hanios dokumentinis filmas „Keturios dukterys“ („Les filles d’Olfa“). Iš šių režisierių tik Sy ir Ben Hania yra konkurso debiutantės.

 

Konkursinėje programoje dalyvaus naujausi italų Nanni Moretti („Ateities saulė“), Marco Bellocchio („Rapito“) ir jau minėtos Rohrwacher (anksčiau konkurse dalyvavę filmai „Stebuklai“ ir „Laimingasis Lazaras“ pelnė atitinkamai Žiuri prizą ir apdovanojimą už scenarijų) filmai.

Dėl „Auksinės palmės šakelės“ taip pat varžysis Aki Kaurismäki „Nukritę lapai“ („Kuolleet lehdet“), trečioji proletarų trilogijos dalis, Weso Andersono „Asteroidų miestas“ („Asteroid City“), kuriame kaip visada gausu žvaigždžių (Scarlett Johansson, Tomas Hanksas, Tilda Swinton ir kt.), ir Keno Loacho „Senasis ąžuolas“ („The Old Oak“), pasakojantis apie paskutinę užeigą mažame Šiaurės Anglijos miestelyje.

 

Be „Keturių dukterų“, konkurse dalyvauja dar vienas politiškai angažuotas dokumentinis filmas – kinų režisieriaus Wang Bingo, anksčiau Kanuose dalyvavusio su filmu „Mirusios sielos“ („Dead Souls“, 2018), „Jeunesse“. Režisieriaus „Žmogus juodais drabužiais“ („Man in Black“) taip pat įtrauktas į specialiųjų seansų programą. Wendersas, laimėjęs „Auksinę palmės šakelę“ už filmą „Paryžius, Teksasas“ (1984), grįžta į konkursą su filmu „Tobulos dienos“ („Perfect Days“), kuris bus vienas iš dviejų jo kūrinių, rodomų Kanuose.

 

Festivalio meno vadovas Thierry Frémaux atkreipė dėmesį į tai, kad konkurse retai dalyvauja du dokumentiniai filmai. Pastaruoju metu dokumentika pelnė pagrindinius prizus kituose festivaliuose, pavyzdžiui, šiais metais Berlinalėje (Nicolas Philibert’o „Adamant“) ir kiek anksčiau Venecijoje (Lauros Poitras „Tiek grožio, tiek skausmo“). Kanai turi savo dokumentinių filmų istoriją. Pavyzdžiui, Michaelo Moore’o „9/11 pagal Farenheitą“ 2004 m. iš Quentino Tarantino žiuri gavo „Auksinę palmės šakelę“.

 

Be pagrindinio konkurso, Kanų „Ypatingojo žvilgsnio“ programoje bus pristatyti įvairūs pradedantys režisieriai iš viso pasaulio, įskaitant gausią delegaciją iš Afrikos žemyno ir pirmąjį filmą iš Mongolijos – Zoljargalo Purevdasho „Jei tik galėčiau užmigti“ („If Only I Could Hibernate“). Programa prasidės prancūzų filmu „Gyvūnų karalystė“ („Le Règne Animal“), kurį sukūrė Thomas Cailley, jo debiutinis ilgametražis filmas „Meilė iš pirmo smūgio“ („Les Combattants“, 2014) pelnė ne vieną „Cezario“ apdovanojimą.

 

Dalis Kanų programos jau buvo žinoma iš anksto – atidarymo filmu pasirinktas „Jeanne du Barry“ su Johnny Deppu, vaidinančiu Liudviką XV. Filmas pasakoja apie Jeanne Vaubernier (vaidina filmo režisierė Maïwenn), darbininkų klasės moters, kuri, pasitelkusi savo sumanumą ir žavesį, kopia socialiniais laiptais ir greitai tampa karaliaus Liudviko XV favorite, gyvenimą.

 

Taip pat programoje – naujas Pedro Almodóvaro filmas „Keistas gyvenimo būdas“ („Strange Way of Life“), kuriame pagrindinius vaidmenis atlieka Ethanas Hawke’as ir Pedro Pascalis. Tai Ispanijos pietuose filmuotas vesternas ir tik antras Almodóvaro filmas anglų kalba.

 

Steve’as McQueenas į festivalį sugrįš su filmu „Okupuotas miestas“ („Occupied City“) apie Amsterdamą nacių okupacijos metais. McQueenas anksčiau Kanuose yra laimėjęs „Auksinę kamerą“ už filmą „Alkis“. 

 

Į Kanus taip pat atvyks Martinas Scorsese su savo naujausiu darbu „Mėnulio gėlės žudikai“ („Killers of the Flower Moon“), pasakojančiu apie neaiškiomis aplinkybėmis 1920 m. mirštančius osagų genties indėnus. Filme vaidina Leonardo DiCaprio, Robertas De Niro, Jesse’as Plemonsas, Brendanas Fraseris ir Lily Gladstone.

 

Tarp nekonkursinių seansų – Samo Levinsono (garsaus režisieriaus Barry Levinsono sūnus, kuris, regis, ir tegali pasigirti tėvo pavarde, nes pats talentais nežiba) režisuotas serialas „The Idol“, kurio scenarijaus bendraautoris yra populiarus dainininkas The Weeknd. Jis taip pat vaidins pagrindinį personažą. Kartu su juo pasirodys Lily-Rose Depp.

 

Konkurso žiuri vadovaus švedų režisierius Rubenas Östlundas, du kartus laimėjęs „Auksinę palmės šakelę“ už filmus „Kvadratas“ ir „Liūdesio trikampis“. 76-asis Kanų kino festivalis vyks gegužės 16–27 dienomis.

 

Pagal užsienio spaudą parengė I. V.

„Asteroidų miestas“
„Asteroidų miestas“
„Mėnulio gėlės žudikai“
„Mėnulio gėlės žudikai“
„Senasis ąžuolas“
„Senasis ąžuolas“