7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dokumentinis filmas „Dažnių žvejyba“ grįžta į kino teatrus: garsiniai detektyvai gamtoje ir miesto erdvėse

Scanoramos inf.
Nr. 6 (1455), 2023-02-10
Kinas Anonsai
„Dažnių žvejyba“
„Dažnių žvejyba“

Dokumentinis filmas „Dažnių žvejyba“ (rež. Vytautas Tinteris), pristatytas jubiliejiniame Europos šalių kino forume „Scanorama“, vasario 8 d. grįžta į kino teatrus ir alternatyvias kultūros erdves, kartu su pagrindiniu veikėju, muzikantu, garsų menininku ir tyrinėtoju Audriumi Šimkūnu kviesdamas leistis į naujas ir netikėtas akustines patirtis.

 

Pažintis su garsus gaudančiu ir kolekcionuojančiu filmo veikėju įtraukia į nenuspėjamą nuotykį, vedantį žmogaus klausai atpažįstamais ir nepažiniais garsiniais punktyrais. Klajodamas po atokius gamtovaizdžius, žmogaus apleistas vietas ir miesto erdves, A. Šimkūnas primena klausos ir garsų svarbą vizualaus ir akustinio triukšmo perpildytame pasaulyje.

 

Sekdamas filmo herojaus aistra garsams ir jų dermėms, režisierius savo filmą papildė 24 kanalų garso takeliu, kuris buvo kurtas bendadarbiaujant su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Muzikos inovacijų studijų centru ir montuotas sferinėje erdvinio garso salėje.

 

Gamtos garsų archyvas: apgaulinga tyla

 

„Norėjome sukurti ne klasikinį dokumentinį portretą, o labiau eksperimentinį ir meditatyvų filmą. Modernią pasaką apie garsų žvejybą, kurios pagrindinis veikėjas kaip pagonių žynys žingsniuoja per mišką ir atlieka ritualus – įrašinėja garsus. Audrius per daugelį metų turi sukaupęs įspūdingą Lietuvos gamtos garsų archyvą. Gamtos tyla ir ramybė labai apgaulinga – nuščiuvus miesto triukšmui, galime panirti į intensyvią garsinę aplinką, kurios nebegalime patirti įprastomis aplinkybėmis“, – pasakoja filmo režisierius V. Tinteris.

 

Daugiabalsis miestas

 

Didžiausią dėmesį skirdamas gamtos garsovaizdžiams A. Šimkūnas savo ritualus tęsia ir miesto erdvėse. Filmo veikėjas gyvena ir kuria Utenoje, nedidelį miestą paversdamas savo garsinių tyrinėjimų lauku. Jis nuolat pildo garsų kolekciją, rengia koncertus ir veda ekskursijas. Pasakodamas apie dažnius, sklindančius iš įprastų aplinkos objektų ir jų kuriamus garsinius sluoksnius, A. Šimkūnas primena klausos teikiamas galimybes patirti ir suvokti erdvę. Jis prakalbina tvorą, cisterną, apleisto pastato sieną, pakelės stulpą, atkreipdamas dėmesį į kasdienius objektus – paverčia juos charakteringais kasdienybės veikėjais ir atskleidžia jų daugialypę prigimtį.

 

Filmas pratęsia netikėtas miesto patirtis, nuguldamas ne tik kino teatrų repertuaruose, bet ir kviesdamas į vienetinius seansus alternatyviose kultūros erdvėse. Keletas premjerinių filmo seansų įvyko LMTA Muzikos inovacijų studijų centro sferinėje erdvinio garso salėje. Vasario mėnesį žiūrovai kviečiami į filmo peržiūras organizacijos ir kūrybos idėjų vystymosi platformos „Ideas Blocks LT“  kultūros erdvėje „Kompresorinė“. Utenos „Kino namuose“ po seanso įvyks A. Šimkūno koncertas, leisiantis gyvai prisiliesti prie garsų kolekcionieriaus kūrybos ir sceninių eksperimentų.

                                     

Dokumentinis filmas „Dažnių žvejyba“ (rež. Vytautas Tinteris) – nuo vasario 8 d. „Ideas Blocks LT“ kultūros centre „Kompresorinė“, „Skalvijos“ kino centre, kino teatruose „Pasaka“, „Arlekinas“, „Dainava“, „Spindulys“, Kauno kino centre „Romuva“, „Kino namuose“, Birštono ir Visagino kultūros centruose.

Žymos:
Scanoramos inf.,
„Dažnių žvejyba“
„Dažnių žvejyba“