7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Pasaulio kino vakarai su režisieriumi Audriumi Stoniu“: kaip priimti stebuklą?

Čiurlionio namų inf.
Nr. 5 (1454), 2023-02-03
Kinas Anonsai
Renginio akimirka
Renginio akimirka

Vasario 2 d., ketvirtadienį, 19 val. M. K. Čiurlionio namai kviečia atrasti vaizdų epochos vandenyne slypintį iš tiesų gerą filmą, tą perlą, auksinę adatą, kuri geba keisti žmogų, daryti jį geresnį. „Pasaulio kino vakaro“ peržiūroje – dar viena įstabi, prie režisieriaus Audriaus Stonio asmenybės formavimo ir požiūrio į pasaulį bei kiną prisilietusi ir pėdsaką palikusi kino juosta „Lurdas“ (Lourdes).

Austrų režisierės ir scenarijaus autorės Jessikos Hausner 2009 metų vaidybinis filmas „Lurdas“ pasakoja apie Pirėnų kalnuose Prancūzijoje esančio miestelio Lurdo kasdienybę, garsėjančią stebuklais. Vienas jų nutinka ir pagrindinei filmo herojei Kristinai. Piligrimų pamėgtoje vietoje Kristina balansuoja tarp vienatvės ir maldos suteikiamo artumo. Nors nelaiko savęs pamaldžia, keliones metu ji tokia apsimeta, kol galų gale pasiekia ko nors tikėjimo, suvokimo svarbą. Kaip pažymi režisierė J. Hausner, šio darbo siekis –paskatinti žiūrintįjį atidžiau pažvelgti į savo lūkesčius, gyvenimo esmę bei aplinkoje vyraujančius santykius.

Režisieriaus A. Stonio dėmesį šis filmas patraukė dėl jame slypinčio kitoniškumo ir atsisakymo kurti religinį kiną, naudojant sutartus modelius. Nors filme „Lurdas“ gausu religinių ženklų, pasakojimas nekuria moralizuojančio tono ir eina kitu keliu, kuriame paliekama daug laisvės žiūrovui užduoti klausimus, o ne gauti paruoštus atsakymus. „Tai retas pavyzdys, kai drįstama kalbėti apie sudėtingus tikėjimo dalykus ir nebandoma primesti žiūrovui savo interpretacijos, bet pastūmėti gilesniems apmąstymams“, – teigia A. Stonys.

Įvykęs stebuklas ir aplinkinių reakcijos į jį: laukti stebuklo – gera, tačiau ką daryti, jo sulaukus? Kaip jį priimti? Kaip toliau ignoruoti Jį, stebuklą padovanojusį, Dievą? Tai vienas tų filmų, kuris tarsi žodžiais išeina iš pokalbio. Jame gausu subtilių, gilių dalykų apie vidines žmonių nuostatas. Būtent tokiam pokalbiui vasario 2 d. kviečiama į M. K. Čiurlionio namus (Savičiaus g. 11 Vilniuje) – atviram, laisvam, ir, galbūt, šiek tiek nepatogiam.

2009 m. Venecijos kino festivalio konkurse „Lurdas“ buvo apdovanotas ne tik kino kritikų asociacijos FIPRESCI žiūri prizu, bet ir katalikų bei ateistų organizacijų premijomis.

 Renginys nemokamas, be išankstinės registracijos. Durys atidaromos 18.30 val. Daugiau informacijos www.mkcnamai.lt

Renginio akimirka
Renginio akimirka