7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Laukiamiausi šių metų filmai

Nr. 4 (1453), 2023-01-27
Kinas
„Aftersun“
„Aftersun“

2022 m. kino teatrams sunkiai sekėsi kompensuoti koronos laikotarpio lankytojų skaičiaus sumažėjimą, o namų kino rinkoje dėl didėjančios konkurencijos taip pat mažėja žiūrovų. Kokiais būdais dėl mūsų dėmesio bus kovojama 2023 metais? Davidas Fincheris vėl bendradarbiauja su „Septynių“ scenaristu, o Leonardo DiCaprio ir Robertas De Niro vaidina naujausiame Martino Scorsese filme. Be to, mūsų laukia antroji „Kopos“ dalis. Nejau nėra bent šiek tiek smalsu pamatyti, kaip Margot Robbie ir Ryanui Goslingui sekėsi atlikti Barbės ir Keno vaidmenis?

 

„Aftersun“, rež. Charlotte Wells

Neįmantrūs jauno tėvo kelionės su paaugle dukra į Turkijos kurortą vaizdai pasirodo esantys stebėtinai paveikūs. Iš dalies todėl, kad debiutantė Charlotte Wells pasitelkia labai asmeniškus prisiminimus. Tačiau tai priklauso ir nuo aktorių Paulo Mescalio (žinomo iš serialo „Normalūs žmonės“) bei Frankie Corio dueto. Kas žino, ar vienas didžiausių festivalių prizininkų netaps ir „juoduoju arkliuku“ apdovanojimų lenktynėse.

 

„Sprendimas išvykti“ („Heeojil gyeolsim“), rež. Park Chan-wook

Park Chan-wookas išgarsėjo kaip filmų apie kerštą kūrėjas. Naujausiame savo filme jis pasakoja apie obsesiją, kurią lengva supainioti su meile, o gal atvirkščiai? Kalbama, kad korėjietis nusprendė tapti režisieriumi, kai pamatė „Svaigulį“. Jei tai tiesa, „Sprendimas išvykti“ yra graži duoklė Hitchcockui. Filmas prasideda taip: geraširdis policininkas leidžia bemieges naktis prie jaunos našlės, kuri įtariama nužudžiusi savo vyrą, namų. Rezultatas – melodrama pagal film noir konvencijas, meistriškai papasakota, kupina įtampos, bet kartu ir humoro.

 

„Banginis“ („The Whale“), rež. Darren Aronofsky

Šis filmas kelia daug šurmulio, nes į ekranus sugrįžta Brendanas Fraseris – žvaigždė, kurią Holivudas ilgainiui nustūmė į šalį. Tai susiję ir su vaidmeniu, besiskiriančiu nuo ankstesnių aktoriaus darbų. Fraseris vaidina kūrybinio rašymo mokytoją, kuris tvirtina, kad jo vaizdo kamera sugedusi, bet iš tikrųjų gėdijasi ją įsijungti. Viskas dėl to, kad jis yra liguistai nutukęs. Jis turi problemų dėl sveikatos, todėl neišeina iš savo skurdaus buto. Tačiau į duris pasibeldžia prieš daugelį metų palikta dukra...

 

„Tár“, rež. Todd Field

Toddas Fieldas retai kuria filmus. Nuo filmo „Maži vaikai“ premjeros praėjo 16 metų. Nenuostabu, kad jo naujasis projektas – piktnaudžiavimo galia hermetiškame klasikinės muzikos pasaulyje studija – kelia tokias emocijas. Be to, režisierius pasaulinio garso dirigentės vaidmenį skyrė Cate Blanchett. Aktorė, jau apdovanota už savo vaidmenį Venecijos kino festivalyje, tapo viena iš „Oskarų“ favoričių.

 

„Klyksmas 6“ („Scream VI“), rež. Tyler Gillett, Matt Bettinelli-Olpin

Siaubo kine tikriausiai nėra kitos franšizės, kuri būtų išlaikiusi tokį aukštą lygį. Šeštojoje dalyje veiksmas iš Kalifornijos priemiesčio persikelia į didmiestį. „Niujorkas, naujos taisyklės“, – skelbia plakato šūkis, o reklaminiame anonse kaukėtas žudikas pasirodo Helovino kostiumais apsirengusių metro keleivių minioje. Klausimas: ar pavyks be Neve Campbell? Jos vietą visam laikui užims Jenna Ortega, žinoma iš serialo „Trečiadienė“.

 

„Džonas Vikas 4“ („John Wick: Chapter 4“), rež. Chad Stahelski

Kas gali nužudyti visus? Ne, tai visai ne Chuckas Norrisas. Po visų permainų Džonas Vikas nusipelnė išeiti į pensiją, tačiau jam nuolat kažkas trukdo. Dabar jo laukia, kaip manoma, lemiama kova su gauja samdomų žudikų keliuose žemynuose. Filmo anonse sakoma, kad vyras turi atrodyti elegantiškas vestuvėse arba karste. Keanu Reevesas – vyras iki kaulų smegenų, tačiau su kaklaraiščiu jis tampa žudymo mašina.

 

„Kitas įvartis – pergalingas“ („Next Goal Wins“), rež. Taika Waititi

Filmas pasakoja apie liūdnai pagarsėjusią Amerikos Samoa futbolo komandą, žinomą dėl 2001 m. FIFA rungtynių, kurias pralaimėjo 31:0. Po kelerius metus trukusių nesėkmių komandą perėmęs olandas Thomas Rongenas turėjo padėti žaidėjams įgyvendinti svajonę patekti į pasaulio čempionatą. Pagal šią istoriją jau sukurtas dokumentinis filmas, o dabar laukia komedija, kurią režisuoja Taika Waititi. Vaidina Michaelas Fassbenderis ir Elisabeth Moss.

 

„Žudikas“ („The Killer“), rež. David Fincher

Michaelą Fassbenderį kartu su Tilda Swinton taip pat matysime Davido Fincherio kriminaliniame trileryje. Režisierius daug metų bandė perkelti Alexio Nolento komiksų seriją į ekraną. Tai pavyko su „Netflix“. Scenarijų apie samdomą žudiką, kurį apima moralinės abejonės, parašė Andrew Kevinas Walkeris. Verta prisiminti, kad Walkeris jau kartą dirbo su Fincheriu. Būtent jis parašė filmo „Septyni“ scenarijų. Ar jiems pavyks pakartoti šio filmo sėkmę?

 

„Indiana Džounsas ir likimo artefaktas“ („Indiana Jones and the Dial of Destiny“), rež. James Mangold

Aštuoniasdešimtmetis Harrisonas Fordas jau penktą kartą vaidina archeologą su botagu ir fetrine skrybėle. Filmo veiksmas vyksta 1969 m. ir daugiausia dėmesio skiriama kosmoso lenktynėms tarp Sovietų Sąjungos ir JAV, tačiau paaiškėja, kad nacių blogio gyslos siekia net NASA. Taigi grįžtame prie senųjų Indianos Džounso nuotykių. Praeities epizoduose Fordas buvo atjaunintas pasitelkiant skaitmenines technologijas. Taip pat vaidina Toby Jonesas, Antonio Banderasas, Phoebe Waller-Bridge ir Madsas Mikkelsenas.

 

„Mėnulio gėlės žudikai“ („Killers of the Flower Moon“), rež. Martin Scorsese

Pagrindinius vaidmenis kuria Leonardo DiCaprio ir Robertas De Niro. Šis filmas – istorinės Davido Granno knygos ekranizacija. Joje pasakojama apie XX a. pradžios įvykius Oklahomoje. Tada vienos indėnų genties teritorijoje buvo atrasta naftos, todėl dalis indėnų tapo labai turtingi. Tačiau netrukus jie ėmė žūti paslaptingomis aplinkybėmis. 1923 m., kai aukų skaičius viršijo dvi dešimtis, byla perėjo į būsimo FTB rankas. Indėnų žudynės tapo viena pirmųjų tyrimų biuro bylų. Netrukus paaiškėjo, kad nusikaltimų mastas daug didesnis. Filmas kuriamas su „Apple TV“.

 

„Neįmanoma misija: mirtinas atpildas. Pirma dalis“ („Mission: Impossible - Dead Reckoning - Part One“), rež. Christopher McQuarrie

Tomą Cruise’ą galima mėgti arba ne, tačiau negalima paneigti jo atsidavimo vaidmenims. Nors jis jau nebe jaunuolis, vis dar pats atlieka daugumą superagento Itano Hanto triukų: lipa į dangoraižius, gali įsikibti į kylantį lėktuvą. Naujausiame filme bus pasakojama apie Hanto ir jo komandos kovą su tarptautine teroristine organizacija bei branduolinės apokalipsės grėsmę.

 

„Openheimeris“ („Oppenheimer“), rež. Christopher Nolan

Kurdamas filmą apie atominės bombos išradėją Christopheris Nolanas rekonstravo pirmąjį antžeminį branduolinį bandymą, atliktą Naujosios Meksikos dykumoje. Ir visa tai – nenaudojant specialiųjų efektų. Režisierius ne kartą įrodė nesileidžiantis į kompromisus dėl efektų. Robertą Oppenheimerį, genialų fiziką, vadovavusį liūdnai pagarsėjusiam Manhatano projektui, vaidina Cillianas Murphy. Taip pat vaidina Robertas Downey jaun., Mattas Damonas, Emily Blunt ir Florence Pugh.

 

„Barbė“ („Barbie“), rež. Greta Gerwig

Jau aktorių paskelbimo etape buvo aišku, kad Greta Gerwig orientuojasi ne tik į mažamečių mergaičių auditoriją. Paskui pamatėme Margot Robbie ir Ryaną Goslingą su juokingomis šukuosenomis ir kostiumais, o galiausiai pasirodė filmą „2001 metų kosminė odisėja“ parodijuojantis anonsas. Pagrindinė herojė ištremiama iš Barbielando, nes nėra pakankamai tobula...

 

„Kopa II“ („Dune: Part Two“), rež. Denis Villeneuve

Kas pradėta, turi būti baigta? Tikriausiai todėl net ir tie, kurių nesužavėjo pirmoji Franko Herberto romano ekranizacijos dalis, vis tiek stebės tolesnį princo Polo Atreido likimą. Juk tai buvo tik priešistorė to, kas mūsų laukia. Bonusas Timothée Chalamet gerbėjams: jis vaidins ir miuzikle apie jaunojo Villio Vonkos iš šokolado fabriko nuotykius.

 

„Pasirodymas“ („Showing Up“), rež. Kelly Reichardt

Režisierė Kelly Reichardt, tęsdama bendradarbiavimą su Michelle Williams, kuria pradedančios skulptorės portretą. Lizė (Williams) stengiasi užbaigti savo naujausius kūrinius, skirtus parodai, ir tuo pat metu dirba administratorės darbą vietinėje meno mokykloje, susiduria su geranoriško buto savininko, kuris taip pat yra kylanti konceptualiojo meno žvaigždė, aplaidumu ir rūpinasi vis labiau susiskaldžiusios šeimos emocine gerove. Tai subtili humoristinė drama apie kūrybą, kurioje išvengiama visų klišių, kamuojančių filmus apie menininkus.

 

„Grafas“ („El Conde“), rež. Pablo Larraín

Po biografinių filmų apie garsias moteris Čilės režisierius ketina iš naujo atverti skaudžią savo šalies istorijos žaizdą – Pinocheto karinę diktatūrą. Kadangi Larraínas nieko nedaro taip, kaip visi kiti, jis nusprendė į šią istorinę dramą įpūsti šiek tiek fantazijos (ir, regis, komedijos). Santrauka: „Filme Čilės diktatorius Augusto Pinochetas vaizduojamas kaip 250 metų senumo vampyras, norintis tik pagaliau numirti iš gėdos ir dėl šeimos krizių, kurias sukėlė.“  Primename, kad režisierius taip pat ruošiasi filmui apie Marią Callas, kurią vaidins Angelina Jolie. „Grafas“ pasirodys „Netflix“ platformoje.

 

„Žvėris“ („La bête“), rež. Bertrand Bonello

Netolimoje ateityje, kai emocijos tampa grėsme, Gabrielė (Léa Seydoux) nusprendžia išvalyti savo DNR mašinoje, kuri ją panardins į ankstesnius gyvenimus ir leis atsikratys bet kokių stiprių jausmų. Tuomet ji sutinka Luisą (George MacKay) ir pajunta su juo stiprų ryšį, tarsi būtų pažinojusi amžinai. Maišančio žanrus filmo veiksmas rutuliojasi trimis skirtingais laikotarpiais: 1910, 2014 ir 2044 metais.

 

„Degantis“ („Afire“), rež. Christian Petzold

Tai antroji pasakų trilogijos dalis, kurioje daugiausia dėmesio skiriama aistrai tarp vyrų. Nedidelis atostogų namelis prie Baltijos jūros. Dienos karštos, o lietaus nebuvo jau kelias savaites. Susirenka keturi jauni žmonės, seni ir nauji draugai. Kai aplink juos ima degti išdžiūvę miškai, įsiliepsnoja ir jų emocijos. Laimė, geismas ir meilė, bet taip pat pavydas, nuoskaudos ir įtampa. Tuo metu miškai dega... Filmo premjera numatoma Berlyno kino festivalyje.

 

Parengė I. V.

„Aftersun“
„Aftersun“
„Banginis“
„Banginis“
„Openheimeris“
„Openheimeris“
„Barbė“
„Barbė“
„Pasirodymas“
„Pasirodymas“
„Grafas“
„Grafas“
„Degantis“
„Degantis“