7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Skonių kelionės ir vartotojų teisės

Nauji filmai – „Meniu“

Rūta Birštonaitė
Nr. 41 (1448), 2022-12-16
Kinas
„Meniu“
„Meniu“

Marko Mylodo filmą „Meniu“ („The Menu“, JAV, 2022) turbūt pamiršiu vos baigusi apie jį rašyti, taigi skubu pasižymėti porą minčių.

 

Nors šią juodąją komediją, kuri nei itin juokinga, nei, ačiū Dievui, baisi, žiūrėjau gan atsainiai, man patiko, kad Mylodas bodisi visuotine mada pasakoti istorijas ir leistis į pojūčių keliones. Iš tiesų – kiek galima kentėti tą nepaliaujamą gražbylystę? Regis, tuoj negalėsi nė lėkštės sriubos ramiai išvalgyti, nes būtinai užklups kokia istorijėlė, išgraviruota ant šaukšto. Pasirodo, net yra Pasaulinė istorijų pasakojimo diena, švenčiama kovo 20-ąją! Kur bepasisuksi, pasakoja rūšinė kava, specialios technologijos alus, dėvėti drabužiai. O lektoriai moko pradedančius kūrėjus pasakojimo meno – juk žmonės šalia kitų asmeninių regalijų trokšte trokšta prisisegti „istorijų pasakotojo“ žymenį.

 

Beje, visos tos istorijos būtinai prilyginamos kelionėms – skonių, aromatų, garsų ir kitų sunkiai nusakomų potyrių. Aišku, būtų nuostabu paragauti patiekalo ar gėrimo, kuris nuskraidintų kaip stebuklingas kilimas Šecherezados pasakoje. Tačiau, jei tik savęs neapgaudinėji, varganos kelionės gale paprastai supranti, kad arba nemaloniai persisotinai, arba taip ir likai alkanas.

 

Iš pirmo žvilgsnio „Meniu“ siužetas primena senus kamerinius detektyvus, kurie iš lėto rutuliojasi atokiame viešbutyje ar prabangių namų salone ir nepastebimai įpainioja personažus į nelaimių virtinę. Filmo protagonistas kulinarijos meistras Slovikas (Ralph Fiennes) – vienas iš šių laikų pasakotojų ir skonių kelionių organizatorių. Nuošalioje saloje susikūręs kuklų rojų, jis rengia vakarienes uždaram rateliui žmonių. Tarp klientų ir, kaip sužinosime, aukų – ištikimas adeptas Taileris (Nicholas Hoult), susireikšminę maisto kritikai, šiaip turtingi žmonės, kurie gal ir nėra išrankūs maistui, bet tiesiog turi per daug pinigų, kad eitų vakarieniauti į pigią vietelę. Ragavimo kelionę Slovikas pradeda tokia jautria prakalba apie dėkingumą kūrinijai ir žmogaus menkumą šiame pasaulyje, kad Tailerio akyse sužimba ašaros. Pats meistras panašesnis į šventiką, o ne virėją, tačiau ilgainiui jo pasakojimai tampa vis nejaukesni ir grėsmingesni, nors valgytojai desperatiškai mėgina įžvelgti juose sąmojį ar vaidybą.

 

Sloviką erzina visi – ir prasčiokai neišlavintais receptoriais, ir fanatiškai atsidavę gerbėjai. Man net būtų užtekę, jei filmas be didesnių užmojų tiesiog pagvildentų nuolatinę įtampą tarp klientų ir aptarnaujančio personalo. Kuri pusė turi didesnę teisę reikšti pretenzijas ar rodyti kaprizus – ta, kuri duoda, ar ta, kuri ima (bet duoda pinigus)? Galų gale nepamirškim, kad tarp tikro meistro ir publikos visuomet tvyro adoracijos ir neapykantos mišinys. Tačiau Sloviko kartėlis ir mizantropija išsklinda iki pasaulinio masto: gyventi nebėra prasmės, net jei sunaikintum visus tuos, kurie pasaulį pavertė lėkštu pasakojimu apie nesibaigiančią degustaciją. Šį giluminį sielvartą režisierius vis dėlto suprimityvina, kai ima traukti Sloviko vaikystės traumas ir gan menkas klientų nuodėmes, už kurias jie sulaukia atpildo.

 

Tiesa, Slovikui šmėkšteli viltis, kad jis sutiko artimą sielą. Atsitiktinai Tailerio palydove tapusi Margo (Anya Taylor-Joy) žvelgia į potyrių spektaklį su neslepiamu pasibjaurėjimu. Tamsios, visa sugeriančios Margo akys atlaiko skaidrų Sloviko žvilgsnį, tik ji pasirodo esanti ne sąjungininkė, o lygiavertė priešininkė, neketinanti priimti kilniai tragiškų vertybių. Kodėl ji turėtų pasirinkti kurią nors pusę, jei bet kuriuo atveju vis tiek mirs? Ar ją turi paguosti, kad mirtis bus tauresnė, panašesnė į ritualinę savižudybę, o ne į aukos žūtį? Ir Margo griebiasi taktinės gudrybės, kurią galėtume pavadinti vartotojo teise atšaukti užsakymą.

 

Tad kokį finalinį gyvenimišką patarimą ši karti kulinarinė satyra mums suteikia? Sakyčiau, tokį: gelbėti pasaulio nereikia, pasirūpink savuoju gyvenimu, ir pasaulio vaizdas susidės iš naujo. Lyg Pelenės puotai pasibaigus, kerai išsisklaidys, o perversiški delikatesai pavirs maistingu suvožtiniu.

„Meniu“
„Meniu“
„Meniu“
„Meniu“
„Meniu“
„Meniu“
„Meniu“
„Meniu“
„Meniu“
„Meniu“