7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Gruodį į kino teatrus grįžta Europos oskarams nominuoti jubiliejinės „Scanoramos“ favoritai

Scanoramos inf.
Nr. 39 (1446), 2022-12-02
Kinas Anonsai
Filmo „Korsažas“ plakatas
Filmo „Korsažas“ plakatas

Gruodžio 1 d. į kino teatrus grįžta jubiliejinio Europos šalių kino forumo „Scanorama“ filmai favoritai, surinkę pilnas sales – „Korsažas“ (rež. Marie Kreutzer), „Vieną gražų rytą“ (rež. Mia Hansen-Løve) ir „Prakeikta žemė“ (rež. Hlynur Pálmason). Visos trys juostos pelnė įvertinimus prestižiniame Kanų kino festivalyje ir yra nominuotos gruodžio 10 d. Reikjavike vyksiančiuose Europos kino akademijos apdovanojimuose, o „Prakeikta žemė“ „Scanoramos“ žiūrovų buvo išrinkta geriausiu festivalio programos filmu. Apdovanojimuose dalyvaus ir juos tiesiogiai komentuos festivalio programos koordinatorius Dmitrijus Gluščevskis.

 

„Jubiliejinis festivalis dar kartą įrodė, kad mūsų žiūrovai turi išpuoselėtą skonį ir renkasi sinefiliškas patirtis, atveriančias naujus kino meno ir jo pažinimo horizontus. Kviečiu pratęsti susitikimus kino teatrų salėse atšiauraus grožio, subtilios elegancijos ir drąsaus įžūlumo apsuptyje su europietiškais filmais, pelniusiais net išrankiausių Kanų kritikų simpatijas ir Europos kino apdovanojimų nominacijas“, – šventinę nuotaiką pratęsti kviečia festivalio įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė.

 

Įžūlus ir stilingas imperatorienės portretas

 

Moteriai negalima rūkyti, piktnaudžiauti saldumynais, bėgioti, per garsiai juoktis, per greitai jodinėti. Motinai negalima teikti pirmenybės grynam orui, o ne mokslams, lavinti vaiko vaizduotę, o ne paklusnumą, kvailioti ir taip rodyti blogą pavyzdį. Imperatorienei negalima turėti savo nuomonės, rinktis, kada pakilti nuo vakarienės stalo, nesakyti beprasmės sveikinimo kalbos. Elžbieta Vitelsbach, dar žinoma kaip Sisi, yra moteris, motina ir Austrijos imperatorienė. Jai jau 40, ir visoms šioms taisyklėms ji išdidžiai rodo vidurinį pirštą. Ji susitikinėja su buvusiais mylimaisiais, ironiškai šypsosi iš ją gaubiančių legendų ir, padedama patikimos tarnaitės, kurpia pabėgimo planą. Korsetas veržia per stipriai, jos tikslas – laisvė. Austrų režisierė M. Kreutzer meta iššūkį vyrų kuriamiems istoriniams pasakojimams ir skelbia drąsų moteriškumo manifestą, kviečiantį nusimesti veržiantį kasdienybės korsetą, pelniusį geriausios aktorės apdovanojimą Vicky Krieps Kanų kino festivalio „Ypatingojo žvilgsnio“ programoje.

 

Prancūzų kino žvaigždė Léa Seydoux – naujame amplua

 

Geriausiame Kanų kino festivalio „Dviejų režisierių savaičių“ programos filme režisierė M. Hansen-Løve kuria daugiasluoksnį ir elegantišką portretą moters, sugebančios kasdienybės sūkuryje rasti drąsos vėl atsiduoti meilei. Léa Seydoux, daugeliui pažįstama kaip lemtinga Džeimso Bondo mergina, Europos kino apdovanojimuose nominuota už geriausią aktorės vaidmenį, filme vaidina laisvai samdomą vertėją Sandrą. Ji yra dėmesinga vieniša motina ir kantriai rūpinasi sergančiu tėvu, pamažu vis labiau prarandančiu savarankiškumą. Visa galva panirusi į rūpesčius, Sandra jau susitaikė, kad meilės gyvenimas liko tik jos prisiminimuose. Kol vieną gražų rytą susiduria su senu draugu Klementu. Jis vedęs ir turi sūnų. Ji žino, kad atsakinga elgtis kitaip. Tačiau daug didesnė jėga juos traukia vieną prie kito. Tai prancūziškai subtilus ir paryžietiškai romantiškas filmas, kuriame nėra nė vieno dirbtinio konflikto – tik talentingos režisierės rankose stebuklingai atgyjantys žmonės.

 

Atšiauraus grožio kritikų ir žiūrovų numylėtinis

 

Aukščiausią kritikų įvertinimą prestižiniame Kanų kino festivalyje pelnęs filmas, atnešęs pagrindiniam aktoriui Europos kino apdovanojimų nominaciją, Europos šalių kino forume „Scanorama“ žiūrovų buvo išrinktas geriausiu festivalio filmu. „Prakeikta žemė“ pasakoja apie jauną pastorių Luką, kuris XIX a. pabaigoje siunčiamas statyti naujos bažnyčios į tuometinę Danijos koloniją Islandiją. Jau nuo pirmųjų žingsnių atšiaurios ir didingos salos paviršiumi jis supranta visiškai netinkantis šiai užduočiai. Nepatyręs ir juokingai išdidus, Lukas niekuo nepasitiki ir visur mato klastą. Ypač įtariai jis žvelgia į savo gidą Ragnarą, visišką Luko priešingybę. Jau netrukus jų santykiai perauga į nuožmią dviejų radikaliai skirtingų asmenybių ir kultūrų kovą. „Prakeikta žemė“ kviečia į sinefilišką patirtį, preciziškai komponuojamais vaizdais kviečiančią apmąstyti kolonializmo ir meno bei realybės klausimus.

 

Filmai „Korsažas“ (rež. Marie Kreutzer), „Vieną gražų rytą“ (rež.) ir „Prakeikta žemė“ (rež.) – nuo gruodžio 1 d. kino teatruose „Forum Cinemas Vingis“, „Pasaka“, „Kino Deli“ „Arlekinas“, „Minija“, „Castle Lounge“, „Skalvijos“ kino centre ir Kauno kino centre „Romuva“.

 

Žymos:
Scanoramos inf.,
Filmo „Korsažas“ plakatas
Filmo „Korsažas“ plakatas