7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lapkritį per LRT – lietuvių režisieriaus Romo Zabarausko filmai

LRT inf.
Nr. 36 (1443), 2022-11-11
Kinas Anonsai
Romas Zabarauskas. Nuotr. Arcana Femina
Romas Zabarauskas. Nuotr. Arcana Femina

Lapkričio 4 ir 11 dienomis LRT PLIUS kvies lietuviško kino vakarams. Bus rodomi lietuvių režisieriaus Romo Zabarausko filmai „Nuo Lietuvos nepabėgsi“ ir „Advokatas“. Abi juostos praėjusiais metais (2021) pristatytos pirmojoje režisieriaus retrospektyvoje, surengtoje TLVFest festivalio Tel Avivo sinematekoje.

 

Nors filmų premjeras skiria vos keleri metai, pats režisierius R. Zabarauskas sako, kad šios juostos – labai skirtingos. „Advokatas“ – filmas apie įraudusį gyvenimą. Kai viskas atrodo blogai, bet staiga atsiranda netikėtas ryšys su kitu žmogumi ir mėlynas gyvenimas nurausta. Tuo tarpu „Nuo Lietuvos nepabėgsi“ – kitoks, piktesnis kūrinys. Jo atmosfera kaista dar pirmoje scenoje. Kelio filmas kviečia žiūrovą paklysti su vaizdų eksperimentais. Draugai juokauja, kad mano filmai pranašauja ateitį. Iš tiesų mane patį stebina, kaip šių kūrinių prasmės išsilukštena tik su laiku. 

 

Kiekvienas mano filmas tarsi pratęsia dialogą, pradėtą ankstesnės kūrybos – dėl to ypatingai džiaugiuosi, jog LRT PLIUS žiūrovai galės išvysti tiek „Nuo Lietuvos nepabėgsi“, tiek „Advokatą“, – pasakoja režisierius.

 

2016-aisiais pasirodžiusi „Nuo Lietuvos nepabėgsi“ juosta LRT PLIUS žiūrovams bus parodyta jau šiandien, 22 val. Filmas laimėjo antrosios vietos apdovanojimą Bušviko festivalyje Niujorke bei pelnė „Sidabrinės gervės“ nominaciją už geriausią montažą. Pasakojimo centre – kino kūrėjas Romas (Denisas Kolomyckis), kuris kartu su meksikiečiu vaikinu Carlos (Adrian Escobar) padeda žinomai aktorei Indrei (Irina Lavrinovič) pabėgti iš Lietuvos po to, kai ji nužudo savo motiną ir pavagia jos pinigus. Kelionė greitai tampa keistesne už kino scenarijų.

 

„Žiūrėdamas šį filmą esi nuolat įspėjamas, kodėl jis yra kuriamas. Tau nuolat primenama, kad tam yra priežastis. Jis brechtiškai nurodo į save ir dėl šios priežasties pasiekia tiek savo politinius, tiek kinematografinius tikslus“, – po filmo „Nuo Lietuvos nepabėgsi“ premjeros Niujorke sakė Jonas Mekas.

 

„Advokato“ premjera LRT PLIUS eteryje žiūrovų laukia lapkričio 11 d., 23 val. Šis filmas pristatytas 32 tarptautiniuose kino festivaliuose, įskaitant 7 atidarymo, pusiaukelės ir uždarymo ceremonijas. Juostos veiksmas prasideda, kai, mirus tėčiui, advokatas Marius (Eimutis Kvoščiauskas) permąsto savo vertybes. Gedulą keičia nauji jausmai, Mariui užmezgus netikėtą ryšį su gražuoliu siru – pabėgėliu Ali (Doğaç Yildiz). Susitikimas Belgrade pakeis abiejų vyrų gyvenimą.

Žymos:
LRT inf.,
Romas Zabarauskas. Nuotr. Arcana Femina
Romas Zabarauskas. Nuotr. Arcana Femina