7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino industrijos renginių programa jubiliejinėje „Scanoramoje“: praeities šifrai ir filmo scenarijaus verti laiškai Kalėdų seneliui

Scanoramos inf.
Nr. 36 (1443), 2022-11-11
Kinas Anonsai
Renginio akimirka
Renginio akimirka

Jubiliejinis Europos šalių kino forumas „Scanorama“ septynioliktą kartą pristatys kino industrijos renginių programą „SCA Kryptys“. Šiais metais kino profesionalams, pradedantiesiems kūrėjams ir kultūra besidomintiems festivalio lankytojams skirtuose renginiuose – scenarijaus rašymo dirbtuvės su Gualberto Ferrari, įvadas į pasaulinio garso aktorinę Meisnerio techniką ir praeities šifrai archyvinėje dokumentikoje su Sergejumi Loznica.    

„Šiais metais galime pasidžiaugti ypatingai stipria industrinių renginių programa, kurioje išsirikiavo net dvylika kino profesionalams ir kultūra besidomintiems žiūrovams skirtų meistriškumo seminarų ir diskusijų. „SCA Kryptys“ kuria prasmingą dialogą su pagrindine festivalio programa – girdėsime stiprų Ukrainos kino kūrėjų balsą, savo darbo užkulisius atskleis vienos laukiamiausių lietuviškų premjerų, dokumentinio filmo „Kapinynas“, režisierė Emilija Škarnulytė, ypatingo dėmesio sulaukė scenaristo ir scenarijaus konsultanto Gualberto Ferrari scenarijaus vystymo dirbtuvės, kurių sėkmė leidžia tikėtis naujų pavardžių pagrindiniame konkurse, tapusiame ryškiausia jubiliejinio festivalio naujiena“, – teigia industrinių renginių programos „SCA Kryptys“ koordinatorė Goda Januškevičiūtė.

Scenarijaus rašymo paslaptys: kaip įtikinti Kalėdų senelį

Kino ir televizijos scenaristas, režisierius, scenarijaus konsultantas Gualberto Ferrari, daugiau nei 30 metų konsultuojantis kino kūrėjus scenarijų rašymo klausimais, surengs meistriškumo dirbtuves „Laiškas Kalėdų Seneliui“, kuriame dalinsis įžvalgomis, kaip sukurti pasakojimą, kuris įtikintų ne tik žiūrovus, bet ir prašymų iš viso pasaulio vaikų sulaukiantį personažą. Ypatingo kino kūrėjų dėmesio sulaukė ir jo individualios scanarijaus vystymo dirbtuvės, į kurias buvo atrinkti trys ilgametražiai ir du trumpametražiai lietuviškų filmų projektai – režisieriaus, scenaristo Manto Verbiejaus ir prodiuserės Živilės Gallego; režisierės, scenaristės Lauros Kazbaraitės ir prodiuserio Alvydo Kaškono, režisieriaus, scenaristo Danieliaus Minkevičiaus; režisierės, scenaristės Birutės Kapustinskaitės ir prodiuserės Rūtos Petronytės; režisieriaus, scenaristo Andriaus Lekavičiaus kartu su Aiste Diržiūte šiuo metu vystomi kino filmų scenarijai. Festivalio rengėjai tikisi, kad toks susidomėjimas parengiamųjų darbų vystymo galimybėmis žymi lūžį lietuvių kine ir žada augančias talentingų scenaristų gretas.

 

Siekiant emocinė tiesos: paskui Sanfordą Meisnerį ir Tomą Cruise’ą

 

Vienu laukiamiausių industrinių renginių programos renginių taps ir amerikiečių aktorinio meistriškumo dėstytojo Steveno Ditmyerio seminaras „Įvadas į Meisnerio techniką“. Lektorius pristatys garsiojo Sanfordo Meisnerio meistriškumo techniką, skirtą pasiekti emocinę tiesą scenoje ir kino aikštelėje. Daugiau nei penkiasdešimt metų vaidybos studijoms legendinėje Niujorko „The Neighborhood Playhouse“ teatro mokykloje vadovavusio S. Meisnerio vaidybos technika JAV ir Vakarų Europoje laikoma viena pagrindinių ir labiausiai išbaigtų aktorinio meistriškumo technikų. Remdamiesi ja dirba tokie pasaulinio garso aktoriai, kaip Diane Keaton, Grace Kelly, Jamesas Gandolfini, Naomi Watts, Michelle Pfeiffer, Tomas Cruise’as, Sandra Bullock, Robertas Duvallis, Gregory Peckas, Eli Wallachas.

 

Fokusas – Ukraina

Šiais metais prie „Scanoramos“ komandos prisijungė ukrainiečių kino kritikė ir žurnalistė Natalija Serebriakova, pirmosiomis Rusijos invazijos į Ukrainą dienomis bombarduojamame Sumų mieste rūsyje rašiusi „Screen Daily“ publikuotą dienoraštį „Aš kino kritikė, ant kurios krenta bombos“. Ji ne tik padėjo sudaryti ukrainietiškąją festivalio programą, bet ir supažindins su šiuolaikinio Ukrainos kino paskutiniojo dešimtmečio antologija seminare „Fokusas – Ukraina. Šiuolaikinis Ukrainos kinas: dešimtmečio antologija kino kritikės akimis“. Žvilgsnį į paskutinio dešimtmečio Ukrainos kino procesus pratęs pokalbis su Kanų kino festivalio „Ypatingo žvilgsnio“ programoje pristatyto ir Auksinės kameros apdovanojimui nominuoto filmo „Drugelio žvilgsniu“ režisieriumi Maksymu Nakonečnu bei montažo režisiere Alina Gorlova.

Filmo „Kaip ten Katia?“ režisierė Ch. Tynkevich, savo ankstesniame dokumentiniame filme nagrinėjusi pirmąją nepriklausomybės laikų kartą Ukrainoje po Sovietų Sąjungos griūties, meistriškumo seminare „Tiesiai iš Ukrainos – kino kūrėjų dabartis ir iššūkiai“ pasidalins jaunų Ukrainos kūrėjų realybe.

Iššifruoti praeitį: tiesos paieškos archyvinėje dokumentikoje

 

Nuolatinis Kanų ir Venecijos kino festivalių bei ilgametis „Scanoramos“ svečias režisierius S. Loznica surengs meistriškumo seminarą „Iššifruojant praeitį“ apie tiesos paieškas istoriniuose archyvuose ir pasidalins filmo „Kyjivo procesas“ kūrimo užkulisiais. Savo atkuriamosios dokumentikos juostose „Blokada“ (2006), „Pasirodymas“ (2008), „Įvykis“ (2015), „Procesas“ (2018), „Valstybinės laidotuvės“ (2019), „Babij Jaras. Kontekstas“ (2021) ir „Kyjivo procesas“ (2022), kurios premjera įvyks šių metų „Scanoramoje“, režisierius atveria archyvus, ilgus dešimtmečius palaidotus po žyma „Visiškai slaptai“. Kalbėdamas apie archyvinės dokumentikos kūrimo principus, režisierius atskleidžia gerokai platesnius istorijos ir kultūros kontekstus, todėl kiekvieną kartą pritraukia ne tik kino profesionalų, bet ir festivalio žiūrovų dėmesį.

 

Kino industrijos ateitis: žaliosios praktikos ir dirbtinis intelektas

 

Nuosekliai laikydamasi tvariosios kultūros festivalių organizavimo krypties, „Scanorama“ kiekvienais metais stiprina ją naujais žingsniais, pritaikomais renginio kasdienybėje. Šiais metais vienu svarbiausių industrijos renginių programos „SCA Kryptys“ akcentų taps diskusija „Tvarumas Lietuvos kino festivaliuose: kaip filmus rodyti tvariau? Žaliosios chartijos kino festivaliams pasirašymas“, po kurios kino festivaliai bus kviečiami pasirašyti Žaliąją chartiją ir prisijungti prie tvarių kultūros festivalių rengėjų bendruomenės. Europos šalių kino forumas „Scanorama“ yra pirmasis šią chartiją pasirašęs kino festivalis Lietuvoje.

 

Kartu su Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija ir Vilniaus tarptautiniu trumpųjų filmų festivaliu organizuojama diskusija „Tvarumas Lietuvos kino industrijoje: ko pasiekėme per šiuos metus?“ retrospektyviai apžvelgs Lietuvos kino kūrybos ir gamybos praktikas pastaraisiais metais ir įvertins jų žaliojo kurso kryptis.

 

Ateities perspektyvas apmąstys ir kartu su daugiau nei 6 tūkst. kūrėjų vienijančia asociacija LATGA rengiama diskusija „Dirbtinio intelekto panaudojimas kino industrijoje“. Jos dalyviai dalinsis skirtinga technologine patirtimi, apžvelgs technologijų bei etikos sankirtos taškus ir ieškos atsakymų, ar dirbtinis intelektas galiausiai pakeis autorių.

 

Šiais metais „SCA Krypčių“ programa pratęs industrijos renginių animacijos kūrėjams tradiciją su dviem meistriškumo seminarais „Rampų šviesoje – Rumunijos animacija“. Rumunų režisierius Valentinas Urziceanu pakvies į ilgametražio animacinio filmo „Pakankamai arti“ peržiūrą kino profesionalams, o po jos Tarptautinio Bukarešto animacijos kino festivalio (ABIFF) meno vadovė Mirona Radu supažindins su įspūdinga Rumunijos animacijos istorija ir dabartimi.

Gilusis laikas ir nematomos struktūros

Tarptautiniame šiuolaikinio meno lauke pripažinta menininkė ir kino kūrėja Emilija Škarnulytė, festivalyje pristatysianti savo ilgametražį dokumentinį filmą „Kapinynas“, nukreipia kamerą į Ignalinos atominę elektrinę ir kviečia apmąstyti branduolinės technologijos poveikį bei amžinąjį sugrįžimą primenantį energijos ciklą. Preciziškai komponuojamų vaizdų ir originaliai tyrinėjamų giliojo laiko bei nematomų struktūrų prasminį kontekstą praplės režisierės meistriškumo seminaras „Antropocenas, gilusis laikas ir geologinės traumos“, tapsiantis baigiamuoju jubiliejinių „SCA Krypčių“ programos akordu.

 

Renginių programa yra nemokama ir skirta kino profesionalams bei norintiems jais tapti.

 

Registracijos nuoroda: bit.ly/scakryptys.

 

Renginių programa „Hilton Garden Inn Vilnius City Centre“ konferencijų salėse, Gedimino pr. 44B 

 

Lapkričio 12 d., šeštadienis

 

10.00-11.30

 

Laiškas Kalėdų Seneliui. Gualberto Ferrari scenarijaus rašymo meistriškumo seminaras

 

Dalyvauja: Gualberto Ferrari (Prancūzija, Ispanija)

Moderatorė – Goda Januškevičiūtė

Renginio partneris – „Kūrybiškos Europos“ biuro Lietuvoje MEDIA skyrius

Renginys anglų k.

 

Lapkričio 13 d., sekmadienis

 

18.00-21.00

 

Steveno Ditmyerio aktorinio meistriškumo seminaras „Įvadas į Meisnerio techniką“

 

Dalyvauja: Stevenas Ditmyeris (JAV)

Renginio partneris – „Directors Lab“

Renginys anglų k.

 

Lapkričio 19 d., šeštadienis

 

11.00-12.30 

 

Iššifruojant praeitį. Sergejus Loznica dalijasi patirtimi konstruojant archyvinės dokumentikos filmus

Dalyvauja: Sergejus Loznica (Ukraina)

Renginys lietuvių k. (vert. D. Gluščevskij)

 

13.00-14.30 

Fokusas – Ukraina. Šiuolaikinis Ukrainos kinas: dešimtmečio antologija kino kritikės akimis  

Dalyvauja: Natalija Serebriakova, Maksymas Nakonečnas, Alina Gorlova (Ukraina)

Renginio partneris – „Kūrybiškos Europos“ biuro Lietuvoje MEDIA skyrius

Renginys anglų k.

 

15.00-16.30 

 

Tvarumas Lietuvos kino industrijoje: ko pasiekėme per šiuos metus?

 

Dalyvauja: Lineta Mišeikytė, Romas Zabarauskas, Goda Gajauskaitė, Jūratė Pazikaitė, Aurimas Saladžius

Moderatorė – Goda Januškevičiūtė

Renginio idėjos partneris – Vilniaus tarptautinis trumpųjų filmų festivalis

Renginio partneris – Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Renginys lietuvių k.

 

17.00-18.30 

 

Tvarumas Lietuvos kino festivaliuose: kaip filmus rodyti tvariau? Žaliosios chartijos kino festivaliams pasirašymas

 

Dalyvauja: Guillaume’as Calopas (Prancūzija), Dmitrij Gluščevskij, Mirona Radu (Rumunija)    

Renginys anglų k.

 

Lapkričio 20 d., sekmadienis

 

11.00-12.30

 

Diskusija „Dirbtinio intelekto panaudojimas kino industrijoje“

 

Dalyvauja: Saulius Baradinskas, dr. Nerijus Čepulis, Andrius Iškauskas, Antanas Skučas   

Moderatorė – Laura Baškevičienė

Renginio partneris – Asociacija LATGA

Renginys lietuvių k.

 

13.00-14.30

 

Antropocenas, gilusis laikas ir geologinės traumos. Emilijos Škarnulytės meistriškumo seminaras

 

Dalyvauja: Emilija Škarnulytė (Lietuva, Norvegija)

Moderatorė – Goda Januškevičiūtė

Renginys lietuvių k.

 

13.00-14.30

 

Rampų šviesoje – Rumunijos animacija. Ilgametražio animacinio filmo „Pakankamai arti“ („Close Enough“, rež. Valentinas Urziceanu) peržiūra profesionalams

 

Trukmė: 1,5 val.

Dalyvauja: Valentinas Urziceanu, Mirona Radu (Rumunija)

Filmas: „Pakankamai arti“ („Close Enough“, 2022, 78 min.), rež. Valentinas Urziceanu

Renginio partneris –  „Film O'Clock International Festival“

Renginys anglų k. (anglų k. subtitrai)

 

Vieta: „Forum Cinemas Vingis“ 9 salė, Savanorių pr. 7

 

15.00-16.30

 

Rampų šviesoje – Rumunijos animacija. Mironos Radu ir Valentino Urziceanu meistriškumo seminaras

 

Dalyvauja: Mirona Radu, Valentinas Urziceanu (Rumunija)

Renginio partneris –  „Film O'Clock International Festival“

Renginys anglų k.

 

17.00-18.30

 

Tiesiai iš Ukrainos – kino kūrėjų dabartis ir iššūkiai. Kristinos Tynkevič meistriškumo seminaras

 

Dalyvauja: Kristina Tynkevič (Ukraina)

Moderatorė – Goda Januškevičiūtė

Renginio partneris – „Kūrybiškos Europos“ biuro Lietuvoje MEDIA skyrius

Renginys anglų k.

Žymos:
Scanoramos inf.,
Renginio akimirka
Renginio akimirka