7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Nr. 34 (1441), 2022-10-28
Kinas
„Juodoji pantera: Vakanda amžiams“
„Juodoji pantera: Vakanda amžiams“

Paskelbti arabų kritikų premijos nominantai

 

Iš viso 23 europietiški filmai pretenduoja į arabų kino kritikų premiją. Ją įsteigė Europos kiną pasaulyje platinanti organizacija EFP (European Film Promotion) ir Arabų kino centras (Arab Cinema Center, ACC).

 

Filmus premijai pateikė nacionaliniai kino institutai. Tarp nominuotojų – Sergejaus Loznicos „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“, Viesturo Kairišo „Sausis“ („Janvaris“), Ove Mustingo „Kalev“, Guðmunduro Arnaro Guðmundssono „Nekaltos būtybės“ („Berdreymi“), Jerzy Skolimowskio „I-A“ („EO“) ir kiti. Visą nominantų sąrašą galite rasti čia:

https://www.efp-online.com/en/news/2022/20221101_arab_critics_awards.php

 

76 žymiausi ir įtakingiausi arabų kino kritikai iš 15 arabakalbių šalių pirmiausia išrinks tris geriausius filmus, o lapkričio viduryje Kairo tarptautiniame kino festivalyje (CIFF) paskelbs nugalėtoją.

 

Quentinas Tarantino atmeta Kanye Westo kaltinimus

 

Quentinas Tarantino neigia, kad Kanye Westas ir Jamie Foxxas pasiūlė filmo ,,Ištrūkęs Džango“ („Django Unchained“, 2012) idėją.

 

Genijumi save vadinantis, daugeliui kaip reperis žinomas Kanye Omari Westas, kuris 2021 m. oficialiai pasikeitė vardą į Ye bei pastaruoju metu tapo canceled persona (t.y. ignoruojamas arba smerkiamas socialiniuose tinkluose bei kultūriniuose sambūriuose), skelbia, jog panašią į ,,Ištrūkęs Džango“ idėją vystė kurdamas savo dainos ,,Gold Digger“ vaizdo klipą. Šis vaizdo klipas klausytojams buvo pristatytas 2009 m., jame aktorius Jamie Foxxas šoka su Ye, kaip įprasta, kartais pasirodo ir šokančios moterys.

 

Quentinas Tarantino iš tokių kaltinimų juokiasi. Pasak jo, ,,Ištrūkusio Džango“ idėją turėjo dar prieš susitikdamas su Ye. Tiesa, Ye norėjo sukurti milžinišką debiutinio albumo ,,The College Dropout“ filmo versiją ir siūlė žymiems režisieriams vizualizuoti atskirus jo albumo kūrinius. Tarantino atskleidė, jog tai buvo jų susitikimo priežastis, – Ye turėjo dainos vaizdo klipo idėją: vergas dainuoja apie moterį, kuri palaiko santykius tik dėl turtų. ,,Tai buvo tikrai juokinga idėja“, – pridūrė Tarantino.

 

Elvisas Mitchellas sukūrė filmą apie afroamerikiečių kiną

 

Nuo lapkričio 11 d. ,,Netflix“ platformoje pradedamas rodyti amerikiečių kino kritiko ir istoriko Elviso Mitchello dokumentinis filmas „Is That Black Enough for You?!?“ (JAV). Filme nagrinėjamas afroamerikiečių indėlis į XX a. kiną, daugiausia dėmesio skiriant 8-ajam dešimtmečiui. Filme pasirodo tokios garsenybės kaip Samuelis L. Jacksonas, Laurence’as Fishburne’as, Zendaya bei kiti.

 

Pasak Mitchello, afroamerikiečių reprezentacijos kine svarbą vis dar reikia įrodinėti. Tai ne ką mažiau sunku šiais laikais, kai kino studijos atvirai renkasi didelį pelną galinčius užtikrinti projektus. Jis taip pat išreiškė nerimą dėl superherojų filmo ,,Juodoji pantera“ („Black Panther“) tęsinio. Pasak kritiko, 2018 m. pasirodęs filmas sulaukė milžiniškos sėkmės, tačiau dabar baiminamasi, kad tęsinys gali finansiškai neatsipirkti, o tai darytų įtaką kitiems projektams.

 

,,Nesvarbu, ar tai juodaodžių vesternas, ar muzikinė komedija kaip ,,Netikra vienuolė“ („Sister Act“, 1992), ar juodaodžių veiksmo franšizė kaip ,,Krydas: gimęs kovoti“ („Creed“, 2015), ar komiksų filmas kaip ,,Juodoji pantera“, – tai vis dar yra juodaodžių filmai. Toks jų žanras. Taigi, jei vieną ištinka nesėkmė, visa domino grandinė krinta iš paskos.“

 

Parengė Gina Kimantaitė

„Juodoji pantera: Vakanda amžiams“
„Juodoji pantera: Vakanda amžiams“
,,Ištrūkęs Džango“
,,Ištrūkęs Džango“
„I-A“
„I-A“