7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Scanoramos vasaros“ atidarymas Biržuose: žiūrovų apgultis ir europietiškas kinas meno apsuptyje

Scanoramos inf.
Nr. 25 (1432), 2022-06-24
Kinas Anonsai

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ antrus metus iš eilės sausakimšoje salėje pakvietė į europietiško kino atostogas su „Scanoramos vasara“ ir pakvietė į pirmąjį mažąjį festivalį Biržuose.

 

Europietiškų kino atostogų programa Biržuose šiais metais dedikuojama išskirtinėms asmenybėms, žavėjusioms savo gyvenimiška ir kūrybine drąsa. Mąžąjį festivalį pilnoje meno galerijoje „Portfolio“ pirmadienio vakarą atvėrė pirmasis ir paskutinysis režisieriaus ir antropologo Manto Kvedaravičiaus vaidybinis filmas „Partenonas“. Vizualia įžanga jo peržiūrai tapo tą pačią dieną atverta grafikės Eglės Kuckaitės paroda „Palmės ir rožės“ su ciklu „Vešlus apaštalo kvėptelėjimas“, kviečiančiu įsižiūrėti į kultūriškai daugiasluoksnį rožės vaizdinį, simbolizuojantį prieštaringą grožio, gyvybingumo ir skausmo jungtį.

 

„M. Kvedaravičiaus „Partenonas“ tyrinėja atminties išsaugojimo galimybes, atskleisdamas europietiškosios civizilacijos trapumą, atgyjantį blunkančiuose ir ryškėjančiuose deivės Atėnės šventyklos kontūruose. Menininkams suteikiama sudėtinga privilegija likti tarp mūsų savo kūriniais. Dėkoju Manto mamai už sūnų, suteikiantį mums galimybę tęti tokį pokalbį“, – teigė festivalio įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė.

 

Kinematografiškos atostogos Biržuose: dėmesys išskirtinėms asmenybėms

 

100-ąsias gimimo metines švenčiančiam miesto spiritus movens, kino kūrėjui, poetui, kino kritikui, archyvarui Jonui Mekui, skrybėlę išradingai kilstelės Ramunės Rakauskaitės dokumentinio filmo „Sugrįžę iš Niujorko“ pagrindiniai veikėjai – fotomenininkas Arūnas Kulikauskas ir tapytojas Eugenijus Varkulevičius-Varkalys. Po seanso jų kūrybinį siausmą pratęs tarpdisciplininio meno kūrėjo, garso tyrinėtojo ir atlikėjo Simono Nekrošiaus koncertas. Draugiją jiems palaikys islandų režisieriaus Valdimaro Jóhannssono filmas „Avelė“, prestižiniame Kanų kino festivalyje įvertintas apdovanojimu už originalumą. Į mitinį jo pasaulį su šiuolaikine islandų poezija pakvies aktorius Rytis Saladžius.

 

Izraelio režisieriaus Niro Bergmano juosta „Štai ir mes“ apgaubs tradicinio pasakojimo ramybe ir nuosaikiu humoro jausmu, olando Shariffo Korverio įtempto siužeto drama „Nedvejok“ kvies kelti karo etikos klausimus, o geriausia 2021 m. Europos komedija tituluotas norvegės Yngvild Sve Flikke „Beibis nindzė“ kvies nuotaikingai spręsti gyvenimo ir kūrybos klausimus.

 

„Scanoramos vasaros“ veidu antrus metus iš eilės tapo biržietė kino prodiuserė ir edukatorė Viktorija Akavickaitė, gerai pažįstanti vietos kultūros lauką ir bendruomenę. Šiais metais ji ne tik pakvies į kino ir kultūrinių renginių programą, bet ir pristatys savo prodiusuotų lietuviškų trumpametražių filmų triptiką – Jorūnės Greičiūtės „Užkalbėtoją“ ir „Viskas gerai“ bei Andriaus Bartkaus „Eine Schokoladen Lampe“.

 

„Scanoramos vasara“ prigijo stipriomis ir gyvomis kultūrinėmis tradicijomis garsėjanačiuose Biržuose, o didėjančios kino žiūrovų gretos ir vietos bendruomenės atvirumas leidžia kalbėti apie Europos kiną įvairesnėmis ir drąsesnėmis intonacijomis. Stipri ir jaudinanti programos pradžia įpareigoja išlaikyti skambesio grynumą, o įvairialypė kultūrinė programa žada įsimintinų patirčių ir susitikimų savaitę,“ – teigia V. Akavickaitė.

 

 

PROGRAMA

 

Seansų vietos:

Meno galerija „Portfolio“ (Rotušės g. 12)

 

Laikas:

Liepos 4-10 d.

 

Liepos 5 d.

 

19.00 val. „Štai ir mes“ (rež. Nir Bergman). Po seanso – diskusija su autizmo sindromą turintį vaiką auginančia mama.

 

Liepos 6 d.

 

19.00 val. „Nedvejok“ (rež. Shariff Korver).

 

Liepos 7 d.

 

19.00 val. „Avelė“ (rež. Valdimar Jóhannsson). Prieš seansą aktorius Rytis Saladžius skaitys šiuolaikinę islandų poeziją.

 

Liepos 8 d.

 

19.00 val. „Sugrįžę iš Niujorko“ (rež. Ramunė Rakauskaitė). Filmą pristatys režisierė Ramunė Rakauskaitė. Po seanso – tarpdisciplininio meno kūrėjo, garso tyrinėtojo ir atlikėjo Simono Nekrošiaus koncertas.

 

Liepos 9 d.

 

19.00 val. Lietuviškų trumpametražių filmų programa: „Užkalbėtojas“ (rež. Jorūnė Greičiūtė), „Viskas gerai“ (rež. Jorūnė Greičiūtė), „Eine Schokoladen Lampe“ (rež. Andrius Bartkus.

 

Liepos 10 d.

 

19.00 val. „Beibis nindzė“ (rež. Yngvild Sve Flikke). Uždarymas kokteilių bare „Tipas“.

   

Europos šalių kino forumo „Scanorama“ satelitinis renginys „Scanoramos vasara“ liepos 4 – 10 d. vyks Biržuose (Meno galerija „Portfolio“)

 

Projektą „Scanoramos vasara“ finansuoja Lietuvos kino centras.

Žymos:
Scanoramos inf.,