7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ukrainiečių filmas „žeme, stop“: jaunuolių, stovinčių ties suaugusiųjų gyvenimo slenksčiu, portretas

Skalvijos inf.
Nr. 20 (1427), 2022-05-20
Kinas Anonsai
„žeme, stop“
„žeme, stop“

„Skalvijos“ kino centras pristato naujausią ukrainiečių režisierės Katerynos Gornostai filmą „žeme, stop“ („Stop-Zemlia“). Praėjusių metų Berlyno kino festivalio jaunimo žiuri favoritą išvysti ir su filmo kūrėjais susitikti žiūrovai kviečiami gegužės 26, 27, 28, 29 d. ir birželio 1 d.  

„Yra dalykų, kurie neišaugame. Kai kurie klausimai mus nustoja jaudinti tik todėl, kad juos „su patirtimi“ užmirštame. Filmas „žeme, stop“ – tarsi priminimas, koks vis dėlto trapus mūsų pasaulis. Ypač žvelgiant jauno žmogaus akimis. Ypač – akimis, kurios nuo mažų dienų matė, kas yra karas“, – įspūdžiais apie „coming-of-age“ filmą dalijasi „Skalvijos“ kino centro edukacinių programų koordinatorė Greta Ramanauskaitė.

„žeme, stop“ – tai istorija apie klasės draugus, leidžiančius paskutinius metus mokykloje. Tačiau dilema „Kur stoti?“ jiems ne pati sudėtingiausia. Kaip suprasti tėvus, ką reiškia draugai, kas esu aš ir kaip pakviesti šokiui tą, nuo kurio žvilgsnio darosi silpna – tai neramina filmo herojus.

Tarp nerūpestingų pokštų ir melancholijos pasimetusią draugų kasdienybę atskleidžiantis pasakojimas – tarsi sentimentali klasės nuotrauka. Kur kiekvienas – „charakteris“, bet visi stovi ties tuo pačiu – suaugusiųjų gyvenimo slenksčiu.

Filmo anonsas: https://youtu.be/NY8uzvkb218

„Labai džiaugiuosi, kad nepaisant visų aplinkybių žiūrovus galime pakviesti ne tik į filmą, bet ir į susitikimus su jo kūrėjais“, – sako G. Ramanauskaitė.

Premjeroje gegužės 26 d. svečiuosis filme pagrindinius vaidmenis sukūrę aktoriai Yana Isaienko, Arsenijus Markovas ir Oleksandras Ivanovas, o birželio 1-ąją „žeme, stop“ žiūrovams pristatys režisierė K. Gornostai.

2021 m. „žeme, stop“ buvo apdovanotas Berlyno kino festivalio „Krištoliniu lokiu“, skiriamu festivalio jaunimo žiuri.

Skirdami prizą, kino vertintojai atkreipė dėmesį ne tik į jaunajai kartai aktualias filmo temas – platoniška meilė, queer tapatybė ar solidarumas, – bet ir savitas režisierės kino kūrimo technikas.

Nestandartinis aktorių atrankos procesas, grupinė „vaidybos laboratorija“ vietoj įprastų repeticijų, montažas vaidybinius kadrus derinant su dokumentikos elementais – visi šie originalūs režisierės sprendimai leido sukurti kino pasakojimą, trinantį ribas tarp fikcijos ir tikrovės. Pasakojimą, kuris atskleidžia, „kaip mūsų karta svajoja, jaučia ir patiria pasaulį“ – teigiama Berlyno kino festivalio jaunimo žiuri pranešime.

Bilietus į seansus galima įsigyti „Skalvijos“ kasoje arba Bilietai.lt.

Renginys „Facebook“: https://fb.me/e/2wnjSLy1W

Žymos:
Skalvijos inf.,
„žeme, stop“
„žeme, stop“