7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Neįprastos struktūros Katedros aikštėje: instaliacija „Kai susitinka istorijos” jau Vilniuje

Artscape inf.
Nr. 17 (1424), 2022-04-29
Kinas Anonsai
Instaliacijos atidarymas Vilniuje. Irmanto Sauliaus nuotr.
Instaliacijos atidarymas Vilniuje. Irmanto Sauliaus nuotr.

Ketvirtadienio vakarą Katedros aikštėje praeivių dėmesį kaustė du ryškių spalvų konteineriai. Priėję arčiau vilniečiai ir Vilniaus svečiai galėjo pamatyti tris ekranus, kuriuose istorijomis dalinosi 8 Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai. „Artscape” audiovizualinė instaliacija - projekto „Kai susitinka istorijos” dalis.

Menų agentūros „Artscape”, rengiančios projektą su partneriais „Diversity Development Group”, „NARA” ir Lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian shorts”, atstovai atidarymo renginyje atskleidė, kad projektas yra skirtas tolerancijos skatinimui Lietuvoje - tačiau teigė, nors žodis „tolerancija” siejamas su priėmimu to, kas žmogui nepriimtina arba nepažįstama, migracijos kontekste organizacija siūlo jį suprasti kaip atvirumą neišvengiamai besikeičiančiam pasauliui, naujoms galimybėms susitikti su nepažintom kultūrom ir savo pasaulius į Lietuvą atsivežančiais žmonėmis.

Jono Tertelio ir Domino Puloko kurta instaliacijos erdvė ketvirtadienio vakarą kvietė susitikti su instaliacijos kūrybine grupe ir instaliacijoje rodomo filmo herojais. Režisierius J. Tertelis pristatydamas savo kurtą filmą pasakojo, kad praeivis susitikęs su ekrane kalbančiu užsieniečiu nustebs supratęs, kad jo ir to žmogaus istorijos nėra niekaip skirtingos - mums visiems rūpi panašūs dalykai, įkvepia panašios vertybės. Režisierius dalinosi, kad kuriant instaliaciją svarbiausia buvo ne vienaip ar kitaip pavaizduoti istorijų personažus, bet sukurti kamerinę erdvę, kurioje apsilankantysis pasijustų susitikęs su istorijos herojumi akis į akį.


Nuo karo bėgančių ukrainiečių atvykimas į Lietuvą leido kitaip pamatyti migruojantį žmogų: protu labiau priartėti prie migracijos priežasčių, jausmais pažinti kito žmogaus išgyvenimus. Toks artimas susitikimas su nuo negandų bėgančiais kaimynais mūsų pažinime atveria naujas dimensijas: iki šiol menkai medijose kreipę dėmesį į pilietinį karą Sirijoje ar niekaip neišsenkančią humanitarinę krizę Kongo Demokratinėje Respublikoje šiandien juos galime įvertinti per Europos žemyne pradėto karo prizmę. Suprasdami išvykimų iš Ukrainos neišvengiamumą, geriau suprantame ir iš už Europos ribų atvykusių žmonių istorijas.
 

Audiovizualinės instaliacijos atidarymo Katedros aikštėje metu grojo „glokali” muzikos grupė „Uphill 7”. Daugiakultūrė grupė iš Pabradės susidedanti iš lietuvių, afganistaniečio ir šrilankiečio drauge su Menų agentūra „Artscape” ir prodiuseriu Gajum Jogaila Milkeraičiu metų pradžioje įrašė singlą „Freedom” (ang. laisvė), pasakojantį apie laisvę iš skirtingų perspektyvų. Ketvirtadienį grupė gyvai grodama Katedros aikštėje dedikavo kūrinį ukrainos gyventojams, kurių laisvę varžo antrą mėnesį besitęsiantis karas.

Paskutinis instaliacijos renginys įvyks balandžio 30 d. 19:00 val. Lietuvos Pabėgėlių tarybos vadovas Yusufi Muhammadzoda dalinsis įžvalgomis apie darbą Pabėgėlių Taryboje bei besikeičiančius migracijos kontekstus Lietuvoje. Po pokalbio dalyviai turės galimybę išvysti „Lithuanian Shorts” paruoštą trumpametražių filmų programą „Kai susitinka istorijos IV”, kuri skirtingais rakursais supažindins žiūrovus su iššūkiais atvykus ir pradėjus naują gyvenimą svetur.

Visi instaliacijoje vykstantys renginiai ir užsiėmimai - nemokami. Daugiau informacijos: Menų agentūros „Artscape” Facebook paskyroje (nuoroda: https://fb.me/e/36wZvb64h) ir internetiniame puslapyje (nuoroda: https://artscape.lt/projektas/susitinka-istorijos/).

Projektas finansuojamas Prieglobsčio, migracijos ir integracijos fondo lėšomis bei Socialinės apsaugos darbo ministerijos.

 

Žymos:
Artscape inf.,
Instaliacijos atidarymas Vilniuje. Irmanto Sauliaus nuotr.
Instaliacijos atidarymas Vilniuje. Irmanto Sauliaus nuotr.